Lennot  Hotellit  Autovuokraus  Laivat  Seuramatkat  Matkatoimisto
 
 
 
 
 
 
 

 
 UUTISHAKU
  Hakusana:
 
  Uutiset ajalta:
  -
 
   
 
 Mediatiedot
 Information in English
 


Autonvuokrausta koskevat valitukset kasvussa Pohjoismaissa 02.06.2017
Euroopan kuluttajakeskuksen vinkit autonvuokraajalle

Pohjoismaalaiset kuluttajat valittavat yhä enemmän autonvuokrauksesta Euroopassa. Tilastossa ovat mukana valitukset, joita Euroopan kuluttajakeskukset Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Suomessa ovat saaneet. Suomessa valitusmäärät ovat pysyneet suunnilleen entisellä tasollaan, kun muissa Pohjoismaissa ne ovat olleet viime vuodet kasvussa. Yleisimmät ongelmat, joista autonvuokrauksen kohdalla valitetaan, ovat lisävakuutukset ja vahinkojen korjauksista jälkeenpäin laskutettavat kustannukset.

Kuluttajilla on toisinaan ongelmia auton vuokraamisessa Euroopassa. Euroopan kuluttajakeskusten verkoston pohjoismaiset toimipisteet ovat rekisteröineet kasvavia valitusmääriä kolmen viime vuoden aikana muualla paitsi Suomessa. Vuoden 2016 aikana valituksia autonvuokrauksesta tehtiin Pohjoismaissa 25 prosenttia enemmän kuin aiempina vuosina. Valitusmäärät kasvoivat lähes 40 prosenttia vuodesta 2014.

Yleisin ongelma, johon kuluttajat törmäävät vuokratessaan autoa Euroopassa on se, että auto onkin kalliimpi kuin mitä kuluttaja on autoa verkosta varatessaan olettanut. Tämä johtuu pääasiassa lisävakuutusten kaltaisista kustannuksista ja vuokrauksen jälkeen perittävistä korjauskuluista (ns. jälkilaskutus). Usein kuluttajan on paikan päällä ostettava lisävakuutus, jotta voi edes ottaa auton käyttöönsä. Ongelmia vahinkojen jälkeen perittävistä korjauskuluista tulee useimmiten silloin, kun kuluttaja on palauttanut auton vuokraamon aukioloaikojen ulkopuolella, eikä voi todistaa, milloin esimerkiksi naarmu autoon on tullut.

"Kuluttajat vuokraavat usein lomillaan auton omatoimista liikkumista varten. On t√§rke√§√§ tutustua sopimusehtoihin jo varaushetkell√§ ja viel√§ paikan p√§√§ll√§. Kannattaa my√∂s olla erityisen tarkkana auton luovutushetkell√§ ja katsoa, ett√§ kaikki auton mahdolliset naarmut ja kulumat on asianmukaisesti merkitty. Kuluttaja voi vaikka valokuvata auton nouto- ja palautushetkell√§‚ÄĚ, sanoo Euroopan kuluttajakeskuksen Suomen toimipisteen johtaja Leena Lindstr√∂m.

Euroopan kuluttajakeskuksen viisi vinkkiä autonvuokraajalle:

1. Tarkista, mitä hintaan sisältyy. Tarkista hinnan määräytyminen niin yksittäisen vuokrapäivän kuin koko vuokra-ajan osalta. Kiinnitä huomiota siihen, ilmoitetaanko hinta arvonlisäveroineen, vai lisätäänkö se ilmoitettuun hintaan. Lisämaksut lisävarusteista, kuten lastenistuimista, ovat yleisiä. Kiinnitä huomiota myös mahdollisiin toimitusmaksuihin ja palvelumaksuihin. Esimerkiksi palauttaessasi autoa muualle kuin lähtöpaikkaan saat varautua lisäkustannuksiin. Vertaile sivustoja ja hintoja ennen kuin teet varauksen.
2. Perehdy sopimukseen ennen allekirjoittamista. Vaikka olet varannut auton verkossa, allekirjoitat sopimuksen vasta autovuokraamossa. Lue sopimus tarkkaan ja säilytä kopio kaikista vuokraamiseen liittyvistä asiakirjoista. Jos et ymmärrä jotain sopimuksen kohtaa, pyydä siitä lisätietoja ennen allekirjoittamista.
3. Tarkista vakuutuksen ehdot huolellisesti ennen allekirjoittamista. Tutki erityisen huolellisesti vakuutukseen liittyvät ehdot, sillä eri maiden vakuutusturvissa voi olla runsaasti eroja. Toimi näin myös, vaikka olisit varannut auton verkosta. Varaudu siihen, että autovuokraamo yrittää myydä lisävakuutusta autoa noudettaessa. Muista, että vakuutus voi olla jo osa matkavakuutustasi tai olet ehkä ottanut jo erillisen vakuutuksen.
4. Maksa luottokortilla. Useimmat autovuokraamot vaativat luottokorttimaksua. Tällöin voit ottaa yhteyttä luottokorttiyhtiöösi pyytääksesi takaisinmaksua, jos sinun ja autovuokraamon välillä syntyy ongelmia tai erimielisyyttä tehdyistä veloituksista.
5. Tarkista auton ennen noutoa ja palautuksen jälkeen. Tarkista auto yhdessä autovuokraamon edustajan kanssa ennen kuin lähdet ajamaan. Varmista, että kaikki olemassa olevat viat ja vauriot kirjataan ylös ja pyydä jäljennös tarkastuskertomuksesta. Kun palautat auton, varmista, että saat raportin, että auto on palautettu vahingoittumattomana. Ota kuvat autosta sekä noudettaessa että palautettaessa. Siten sinulla on todiste, jos autovuokraamo vaatisi vahingonkorvauksia autoon syntyneistä vaurioista.
Lisätietoja autonvuokrauksesta lomamatkoilla löytyy Euroopan kuluttajakeskuksen verkkosivuilta. Jos sinulla on ongelmia toisessa EU-maassa, Islannissa tai Norjassa toimivan autovuokraamon kanssa, voit olla yhteydessä Euroopan kuluttajakeskukseen.
3 SEURAAVAA UUTISTA:

Finnlinesin uusi laiva Naantali-L√•ngn√§s-Kapellsk√§r ‚Äďreitille 08.05.2018
M/S Finnswan aloitti liikenteen Suomen ja Ruotsin välillä 8. toukokuuta

Tallink saa Tallinnassa käyttöön Smart Port -autolähtöselvityksen 08.05.2018
Samalla D-terminaalin autolähtöselvityksen paikka muuttuu

Pertti Pirskanen in memoriam 07.05.2018
Pitkän ja komean uran tehnyt matkatoimistomies on poissa