Lennot  Hotellit  Autovuokraus  Laivat  Seuramatkat  Matkatoimisto
 
 
 
 
 
 
 

 
 UUTISHAKU
  Hakusana:
 
  Uutiset ajalta:
  -
 
   
 
 Mediatiedot
 Information in English
 


Helsinki-Vantaa on painanut hiilidioksidipäästönsä nollaan 06.08.2017
Finavia saanut asiasta kansainvälisen ACA-sertifikaatin.

‚ÄĚHelsinki-Vantaan saama ACA-sertifikaatti on t√§rke√§ virstanpylv√§s, kun toteutamme Finavian kiihdytetty√§ ilmasto-ohjelmaa lentoasemillamme. Ilmasto-ohjelmamme koostuu useista eri toimenpiteist√§, mutta juuri Helsinki-Vantaan toiminta on keskeisess√§ roolissa p√§√§st√∂jen v√§hent√§misess√§‚ÄĚ, sanoo kest√§v√§n kehityksen johtaja Mikko Viinikainen.

Käytännössä sertifikaatin saavuttaminen on merkinnyt mittavaa selvitystyötä, Finavian päästötehokkuuden jatkuvaa parantamista sekä jäännöspäästöjen kompensointia. Viinikainen kertoo, että ACA-ohjelman huipulle kohoaminen edellyttää paitsi lentoaseman omien, myös muiden kentän toimijoiden päästöjen selvittämistä.

Sähköä aurinkopaneeleista ja uusiutuvaa dieseliä busseihin

Hiilidioksidip√§√§st√∂jen laskeminen nollaan on saavutettu aktiivisilla teoilla jo usean vuoden ajan. ‚ÄĚHelsinki-Vantaalla on parhaillaan k√§ynniss√§ pohjoismaiden lentoasemien suurimman aurinkovoimalan rakentaminen‚ÄĚ, Viinikainen sanoo.

Helsinki-Vantaalla asennetaan parhaillaan aurinkopaneeleja, joiden odotetaan tuottavan energiaa jo loppukesästä. Valmistuessaan koko voimalan teho on yli 500 kWp. Se tuottaa lähes kymmenen prosenttia Helsinki-Vantaan uusien terminaalilaajennusten tarvitsemasta sähköstä. Heinäkuussa Finavia aloitti uusiutuvan dieselin tankkaamisen ajoneuvoihin. Kokonaan jätteistä ja tähteistä tehtyä biodieseliä käytetään muun muassa terminaalin ja lentokoneiden välillä kulkevissa busseissa.

Päästöjä alennetaan määrätietoisesti myös muilla Finavian lentoasemilla. Uusiutuvan energian käyttöä lisätään muun muassa bioenergian ja maalämmön avulla. Finavian tavoitteena on myös sitouttaa lentoasemilla toimivat yritykset uusiutuvien polttoaineiden käyttäjiksi.

Hiilineutraalisuudesta kertova ACA-sertifikaatti on globaalisti tunnustettu saavutus

Kansainvälinen ACA-ohjelma (Airport Carbon Accreditation) käynnistettiin vuonna 2009 tukemaan lentoasemien ympäristötehokkuutta osana koko lentoliikenneteollisuuden päästötavoitteita. Helsinki-Vantaa ja Lapin lentoasemat ovat olleet ohjelmassa mukana vuodesta 2011. Nyt myönnetyn ACA-sertifikaatin myötä Helsinki-Vantaan lentoasema on järjestyksessä maailman 34. täysin hiilineutraali lentoasema.

Finavian on vuosittain osoitettava, ett√§ Helsinki-Vantaan p√§√§st√∂t v√§henev√§t. Nykyisten keinojen lis√§ksi t√§h√§n pyrit√§√§n esimerkiksi lis√§√§m√§ll√§ LED-valaistusta. ‚ÄĚOn entist√§ t√§rke√§mp√§√§, ett√§ yritykset n√§ytt√§v√§t p√§√§st√∂jen v√§hent√§misess√§ esimerkki√§. Finavia on sitoutunut tekem√§√§n sisukkaasti t√∂it√§ sen puolesta, ett√§ lentoasemamme eiv√§t lis√§√§ hiilidioksidip√§√§st√∂j√§ vuonna 2020. Se tarkoittaa omien p√§√§st√∂jemme minimoimisen lis√§ksi sit√§, ett√§ sitoudumme v√§hent√§m√§√§n p√§√§st√∂j√§ kompensaatiomekanismin kautta ymp√§rist√∂ongelmien kanssa painivissa maissa kuten Intiassa‚ÄĚ, Viinikainen sanoo.

Lapin lentoasemat ovat ACA-luokituksen tasolla kaksi eli ovat osoittaneet vähentäneensä aktiivisesti hiilidioksidipäästöjä. Tavoitteena on tehdä kaikista Finavian lentoasemista hiilineutraaleja vuoteen 2020 mennessä.

Finavia on mukana keskeisenä toimijana koko 21 lentoaseman verkostollaan eurooppalaisten lentoasemayhtiöiden yhteisessä sitoumuksessa, jonka tavoitteena on saada Eurooppaan 100 hiilineutraalia lentoasemaa vuoteen 2030 mennessä. Lentoliikennetoimialan yhteisenä globaalina tavoitteena on puolittaa kansainvälisen lentoliikenteen aiheuttamat päästöt vuoteen 2050 mennessä huolimatta alan kasvusta.

Finavian ilmasto-ohjelman keskeiset toimenpiteet 2020 mennessä

- Tuulisähkön käyttäminen
- Aurinkovoimalan rakentaminen
- Uusiutuva diesel kalustossa lentoasemilla
- Ympäristöystävällisen kaluston hankkiminen
- LED-valaistusten voimakas lisääminen
- Lämmön lähteinä mm. pelletit ja maalämpö
- Kompensointi, päästöyksiköt vapaaehtoisilta markkinoilta
- Ekotehokas uudisrakentaminen, mm. uusien terminaalien BREEAM-sertifiointi
- Lentoasemilla toimivien muiden yritysten sitouttaminen päästöjen vähentämiseen

3 SEURAAVAA UUTISTA:

Uusi Original Sokos Hotel Kupittaa avautuu 2020 29.06.2018
Turun alueella käynnissä useita hotellihankkeita

Muutoksia Helsinki-Vantaalla: lentoaseman taksiliikenne neljälle kaistalle 29.06.2018
Ravintolat Ajisen Ramen, Jamie’s Deli ja Moomin Cafe tulossa

Norwegianin konsernijohtajalle tunnustus Norjan ja Yhdysvaltojen suhteiden vahvistamisesta 29.06.2018
Bj√łrn Kjos vastaanotti U.S. Ambassador‚Äôs Award ‚Äďhuomionosoituksen