Lennot  Hotellit  Autovuokraus  Laivat  Seuramatkat  Matkatoimisto
 
 
 
 
 
 
 

 
 UUTISHAKU
  Hakusana:
 
  Uutiset ajalta:
  -
 
   
 
 Mediatiedot
 Information in English
 


Helsinki-Vantaalla kokeillaan kuskitonta robottibussia 02.10.2017
Metropolia Ammattikorkeakoulu operoi hanketta

Finavia ja Metropolia Ammattikorkeakoulu testaavat autonomisen piensähköbussin toimintaa Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Kuskiton automaattibussi kuljettaa matkustajia arkipäivisin kahden parkkialueen välillä ja sillä pääsee Terminaali 2:een. Robottibussia kokeillaan lokakuun ajan, alkaen maanantaista 2.10. ja keliolosuhteista riippuen jatkuen 2.11.2017 saakka.

Kokeilu on osa Finavian palvelukehitystyötä, jolla tähdätään yhä sujuvampaan matkustamiseen. Finavia testaa uusien teknologioiden mahdollisuuksia tulevaisuuden lentoasemaa varten. Sähkökäyttöiset bussit kytkeytyvät myös Finavian ilmasto-ohjelmaan, jonka tavoitteena ovat energiatehokkaat ja vähäpäästöiset lentoasemat.

Palvelun tuottamisesta ja pilotin toteuttamisesta vastaa Metropolia Ammattikorkeakoulu, jossa automatisoitujen robottibussien käyttömahdollisuudet ovat olleet tutkittavina SOHJOA-6aika -hankkeessa.

‚ÄĚHelsinki-Vantaalla on k√§ynniss√§ sen historian suurin laajennus ja matkustajam√§√§r√§t kasvavat vuosi vuodelta. Metropolian kanssa toteutettavan pilotin avulla saamme arvokasta kokemusta, miten t√§m√§n tyyppist√§ automaatiota voidaan hy√∂dynt√§√§ lentoasemaymp√§rist√∂ss√§ ja miten se voisi tukea sujuvampaa matkustamista matkustajam√§√§rien kasvaessa‚ÄĚ, sanoo hankkeesta Finaviassa vastaava johtaja Jukka Isom√§ki.

‚ÄĚHelsinki-Vantaan kokeilu on ensimm√§inen avaus Suomessa kohti kaupallista automaattibussiliikenn√∂inti√§. Oikean automaatioon perustuvan liikkumispalvelun toteuttaminen ja tutkiminen auttaa meit√§ paremmin ymm√§rt√§m√§√§n tulevaisuuden liikkumistarpeita. Metropolia haluaa olla fasilitoimassa t√§t√§ liikkumisen murrosta, jossa on ensiarvoisen t√§rke√§√§ saada yhdistetty√§ suomalaisten toimijoiden intressit, ja huolehtia siit√§ ett√§ voimme jatkossa toimia kansainv√§lisen√§ etulinjan tekij√§n√§ uuden turvallisemman, v√§h√§p√§√§st√∂isemm√§n ja toimivamman liikkumisen alueella‚ÄĚ, kertoo Metropolia Ammattikorkeakoulun √Ąlykk√§√§mm√§n liikkumisen osaamiskeskittym√§n projektijohtaja Harri Santamala.

Sähkökäyttöiselle robottibussille on tehty oma reitti, joka kiertää kevyen liikenteen väylästä erotetulla omalla kaistalla Lentäjäntie 1:n edestä Parkkihalli P5:n kautta parkkialue 4a/b:n edustalle ja takaisin. Robottibussi kulkee arkisin klo 12-14 ja 15-17.
3 SEURAAVAA UUTISTA:

Ministeri Berner esittää muutosta liikennepalvelulakiin 19.06.2018
Matkailuyritysten asiakaskuljetuksiin ei jatkossakaan vaadittaisi taksinkuljettajan ajolupaa

Icelandair lentää Islannin lipun väreissä 18.06.2018
Maan 100-vuotiaan itsenäisyyden ja ajankohtaisen jalkapalloilun kunniaksi

ACI-raportti: Maailman vilkkaimmat lentoasemat 14.06.2018
Atlanta kärjessä, neljä kiinalaiskenttää TOP20:ssa