Lennot  Hotellit  Autovuokraus  Laivat  Seuramatkat  Matkatoimisto
MATKA19
 
 
 
 
 
 

 
 UUTISHAKU
  Hakusana:
 
  Uutiset ajalta:
  -
 
   
 
 Mediatiedot
 Information in English
 


SMAL valitsi hallituksen vuodelle 2018 28.10.2017
Syyskokous pidettiin vastauudistuneessa hotelli Sveitsissä Hyvinkäällä

Suomen matkatoimistoalan liitto (SMAL) kokosi aktiivinsa syyskokoukseen 2017 Hyvinkäälle juuri uudistuneeseen hotelli Sveitsiin. Kokoustapahtumaan osallistui 90 varsinaista ja toimialajäsentä. Syksyn kokoustapahtuma muodostuu sääntömääräisestä kokouksesta ja työohjelmasta.

SMALin sääntömääräinen syyskokous käsitteli ja hyväksyi tulevan vuoden toimintasuunnitelman ja talousarvion sekä valitsi uudet luottamushenkilöt seuraavalle toimintaperiodille. SMALin hallituksen puheenjohtajan pesti ei nyt ollut katkolla, vaan tehtävää jo kolmatta 2-vuotikauttaan hoitava Matkatoimisto HETA Oy:n Kirsi-Marja Salonen jatkaa tehtävässä vielä vuoden 2018. Se on hänen 6-vuotiseksi muodostuvan puheenjohtaja kautensa viimeinen vuosi.

SMALin hallituksessa koettiin jonkin verran verenvaihtoa. Vuoden 2018 hallituksen puheenjohtaja Kirsi-Marja Salosen lisäksi muodostavat Lasse Kauppi (HRG), Timo Kousa (Aurinkomatkat), Petri Novitsky (Futurist/Matka-Prima), Pasi Latva (Event Travel), Timo Saranpää (Kon-Tiki Tours) ja Anne-Marjut Väänänen (FCM Travel Solutions). Hallituksen varajäseniksi valittiin Peter Forsström (OK-Matkat), Harri Kaijanto (STS Alppimatkat), Olli Miettinen (Matka-Miettinen) ja Ari Penttilä (Matkapojat).

Ty√∂ohjelman aluksi Kirsi-Marja Salonen ev√§sti matkakaupan v√§ke√§: ‚ÄĚ√Ąl√§ katso taaksep√§in, jos olet menossa eteenp√§in‚ÄĚ. SMALin j√§senten edunvalvontaty√∂t√§ tehd√§√§n ty√∂ryhmiss√§, joiden toimialat ovat laki, viestint√§, tilastointi ja tutkimus sek√§ tulevaisuus. Liiton hallituksen strategia painottaa poliittisia tekij√∂it√§, edunvalvontaty√∂t√§, ostopalveluita, partneriyhteisty√∂t√§ sek√§ resurssikysymyksi√§.

Vierailevana esiintyj√§n√§ Ernst & Young Oy:n Jari Piittinen avasi aihetta ‚ÄĚMit√§ velvoitteita uusi tietosuoja-asetus tuo yrityksille. Tausta on EU:n yleinen tietosuoja-asetus (GDPR) ja tietosuojalaki vuodelta 2016 sek√§ valtavasti kasvanut tietom√§√§r√§ ‚Äď vaikkapa verkkokaupasta aina sykemittareilla koottavaan tietoon. Piittinen pohti, miten tietosuoja-asetukseen ja lains√§√§d√§nn√∂n velvoitteisiin tulisi yrityksiss√§ valmistautua k√§yt√§nn√∂ss√§, mit√§ asioita on yh√§ avoinna ja mit√§ viel√§ pohdittavana. Mik√§ on yrityksen rooli asiakas-. tai vaikkapa henkil√∂st√∂tietojen osalla - rekisterinpit√§j√§ vai tietojen k√§sittelij√§? Piittinen painotti ottamaan mukaan ty√∂h√∂n yrityksen kaikki voimavarat ja aloittamaan ty√∂n heti, sill√§ muutokset vaativat aikaa.

Samasta aiheesta kommenttipuheenvuoron esitti Comgate Oy:n Saila Koskinen korostaen mm. tietosuojan elinkaarta ja henkil√∂tietojen ajantasaisuutta, t√§sm√§llisyytt√§ ja l√§pin√§kyvyytt√§. L√§hestyvien Matkamessujen kuulumiset toi n√§yttelyp√§√§llikk√∂ Anna Suominen, joka totesi tammikuisten messujen teemoiksi Suomi 100, Tasty Travl, aktiivilomat ja sunnuntaisen perhep√§iv√§n. Iltap√§iv√§n ohjelmassa Haaga-Helian Pasi Tuominen tarkasteli matkakauppaa asiakkaan n√§k√∂kulmasta tarinoita, tunteita ja sekoitettua todellisuutta aineksinaan. Pitk√§√§n toimialaa puhuttaneeseen kuluttajavakuuskysymykseen toi uutta n√§k√∂kulmaa Ruotsista Vector Nordic AB:n Tomas Olsson sek√§ Ruotsin matkatoimistoliiton SRF:n lakimies Jonas Thyberg. Vector on Ruotsissa matkakaupan oma vakuus- ja vakuutustoimija, joka on hakeutunut yhteisty√∂h√∂n Gar-Bo ‚Äďvakuutusyhti√∂n kanssa. Nyt 39 %:sti SFR:n omistama Vector haluaa laajentua my√∂s Suomeen ja on valmis laajentamaan my√∂s omistuspohjaansa t√§k√§l√§isill√§ yrityksill√§. Uudistuvien valmismatkalakien my√∂t√§ kasvavien vakuusvaatimusten edess√§ l√§nsinaapurin ratkaisut voivat osua hyvinkin otolliseen maaper√§√§n my√∂s Suomessa.

Valtiovaltaa eli ty√∂- ja elinkeinoministeri√∂n n√§k√∂kulmaa matkailun toimialaan tarkasteli TEM:in erityisasiantuntija Nina Vesterinen. H√§n totesi matkailun ty√∂llist√§v√§n 140 000 henkil√∂√§ Suomessa. Lis√§ksi matkailun ty√∂llist√§v√§t kerrannaisvaikutukset, alueellisesti tasapainottavat vaikutukset ja vientiin rinnastettava tulo kansantaloudellemme ovat kaikki toimialan positiivisia puolia. Ministeriss√§ toimii parhaillaan Matkailun yhteisty√∂ryhm√§ (1.6.2016 -31.12.2018) sek√§ Matkailun tiekartta 2015-2025 -hanke, joiden avulla toimialan suunnitelmia koordinoidaan. Ministeri√∂ pohtii mm. vaikkapa sellaisia asioita, kuin mahdollista kes√§lomaperiodin siirtoa esim. 2 viikolla my√∂hemm√§ksi maassamme ‚Äď mit√§ vaikutuksia, hy√∂tyj√§ ja haittoja t√§st√§ olisi? Nina Vesterinen vakuutti, ett√§ ministeri√∂n motto on ‚ÄôTehd√§√§n yhdess√§‚Äô.

SMALin työohjelman viimeinen aihe oli liiton omin voimin läpikäyty matkapakettilainsäädännön ja vakuusvaatimusten uudistuksen nykytila ja eräät muut ajankohtaiset julkiset hankkeet. Niitä luotasivat SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti ja apulaisjohtaja Päivi Laatikainen-Mattsson.

Ulkomailla pidettävän kevätkokouksen ajankohdaksi SMAL kertoi 19.-22.huhtikuuta 2018, mutta pitopaikka, ts. todennäköisesti Keski-Euroopassa tai kenties Baltiassa sijaitseva kohdemaa vahvistuu hieman tuonnempana. (EH)
3 SEURAAVAA UUTISTA:

Diners-luottokortin käyttö Suomessa loppuu toukokuussa 2019 22.10.2018
Maailman vanhimmasta maksu- ja luottokorttiohjelmasta luovutaan Pohjoismaissa

Norwegian: uusi sääpalveluteknologia vähentää CO2-päästöjä 22.10.2018
Tuulet ja lämpötilaerot hyödyksi polttoaineen kulutuksen vähentämiseksi

Organisaatioiden kokoushallinto hakeutuu matkahallinnon rinnalle 18.10.2018
FBTA:n seminaari pohti kokousten ja tapahtumien funktiota yrityksissä