Lennot  Hotellit  Autovuokraus  Laivat  Seuramatkat  Matkatoimisto
MATKA19
 
 
 
 
 
 

 
 UUTISHAKU
  Hakusana:
 
  Uutiset ajalta:
  -
 
   
 
 Mediatiedot
 Information in English
 


Pilottihanke toi Eckerö Linelle jopa 430 tonnin päästövähennykset 30.11.2017
Suomalaisyrityksen innovaatio vakituiseksi osaksi laivan teknologiaa

Eckerö Linen ja Gadlab Engineering -insinööritoimiston vuonna 2015 aloittama cleantech-pilottihanke on saatu menestyksekkäästi päätökseen. Hankkeessa m/s Finlandialle asennettiin absorptiojäähdytysjärjestelmä, Gadcooler, jonka avulla laivan koneiden hukkalämpöä kerättiin talteen ja hyödynnettiin laivan ilmastoinnissa. Hankkeessa käytetty, maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen teknologia on tuonut kahdessa vuodessa Eckerö Linelle merkittävät polttoainesäästöt ja päästövähennykset, ja se on päätetty ottaa vakituiseen käyttöön.

Merkittävä osa laivojen käyttämästä polttoaineesta kuluu niiden jäähdytykseen etenkin kesäkuukausina. Uuden, helsinkiläisen laivasuunnitteluun erikoistuneen insinööritoimisto Gadlab Engineeringin tarjoaman teknologian avulla laivan koneistosta syntyvä hukkalämpö hyödynnetään ilmastoinnissa tarvittavan jäähdytyksen tuottamisessa väliaineena käytetyn myrkyttömän litiumbromidin avulla. Teknologia käyttää kemiallista jäähdytystä eikä siksi vaadi juurikaan huoltoa.

Teknologiaa pilotoitiin Tekesin tukemassa hankkeessa, jossa Helsinki‚ÄďTallinna-v√§li√§ kulkevalle m/s Finlandialle asennettiin absorptioj√§√§hdytysj√§rjestelm√§. Koska j√§√§hdytin v√§hent√§√§ polttoaineen k√§ytt√∂√§, sen avulla voidaan v√§hent√§√§ laivan hiilidioksidi-, rikkidioksidi- ja typenoksidip√§√§st√∂j√§. Teknologia toi pilotointivaiheessa Ecker√∂ Linelle merkitt√§v√§t polttoaines√§√§st√∂t ja p√§√§st√∂v√§hennykset. Kahden vuoden kokeilun aikana m/s Finlandia on k√§ytt√§nyt 140 tonnia v√§hemm√§n polttoainetta, mik√§ on johtanut jopa 430 tonnia pienempiin p√§√§st√∂ihin edellisvuoteen n√§hden.

‚ÄĚPyrimme jatkuvasti edist√§m√§√§n ymp√§rist√∂yst√§v√§llist√§ merenkulkua. Siksi uusien, ymp√§rist√∂yst√§v√§llisten ratkaisujen etsiminen ja k√§ytt√∂√∂notto ovat t√§rke√§ osa Ecker√∂ Linen strategiaa. On hienoa, ett√§ olemme saaneet ensimm√§isen√§ maailmassa k√§ytt√∂√∂mme aivan uudenlaisen, kotimaisen innovaation, jonka avulla olemme p√§√§sseet l√§hemm√§s meille t√§rkeit√§ ymp√§rist√∂tavoitteita. Olemme pilottihankkeen tuloksiin eritt√§in tyytyv√§isi√§ ja otamme ylpein√§ innovaation vakituiseen k√§ytt√∂√∂n m/s Finlandialla‚ÄĚ, kertoo Ecker√∂ Linen toimitusjohtaja Taru Keronen. Koska teknologia toimi kaksi vuotta kest√§neen hankkeen ajan erinomaisesti, sille povataan menestyksek√§st√§ tulevaisuutta.

‚ÄĚOn ollut hienoa huomata, ett√§ kehitt√§m√§mme teknologia on toiminut loistavasti k√§yt√§nn√∂ss√§ ja tuonut merkitt√§vi√§ polttoaines√§√§st√∂j√§. Vastaavaa teknologiaa ei ole t√§ll√§ hetkell√§ k√§yt√∂ss√§ Ecker√∂ Linen lis√§ksi mill√§√§n muulla varustamolla, mutta uskomme onnistuneen pilottihankkeen rohkaisevan my√∂s muita toimijoita teknologian k√§ytt√∂√∂nottoon‚ÄĚ, kertoo Gadlab Engineering Oy:n suunnittelija Anna Toikkanen.
3 SEURAAVAA UUTISTA:

Jaana Arvo jatkaa FBTA:n hallituksen puheenjohtajana 25.11.2018
Matkustusturvallisuus yhdistyksen syyskokouksen ammattiohjelman teemana

Viestintävirasto ja Trafi yhdistyvät Liikenne- ja viestintävirastoksi 25.11.2018
Liikennevirastosta tulee Väylävirasto

Saksan matkailua markkinoidaan teemoilla gastronomiasta kesäkaupunkeihin 25.11.2018
Arkkitehtuurin ja designin Bauhaus ‚Äďaate juhlii 100-vuotistaivaltaan