Lennot  Hotellit  Autovuokraus  Laivat  Seuramatkat  Matkatoimisto
MATKA19
 
 
 
 
 
 

 
 UUTISHAKU
  Hakusana:
 
  Uutiset ajalta:
  -
 
   
 
 Mediatiedot
 Information in English
 


Maaginen realismi saapuu kesän kynnyksellä Helsinkiin 08.02.2018
Fantastico! esittelee italialaista taidetta 1920- ja 1930-luvuilta

Ateneumin taidemuseossa Helsingiss√§ n√§hd√§√§n 10.5.‚Äď19.8.2018 n√§yttely "Fantastico! Italialaista taidetta 1920- ja 1930 -luvuilta". N√§yttely kertoo Italiassa ensimm√§isen maailmansodan p√§√§ttymisen aikaan syntyneest√§, maagisena realismina tunnetusta suuntauksesta. Esitelt√§ville teoksille on ominaista hiljaisuus ja salaper√§inen tunnelma sek√§ todellisuuden ja unen v√§linen ristiriita. Arkip√§iv√§n kuvaukset tuntuvat paljastavan olemassaolon n√§kym√§tt√∂m√§n puolen. Mestariteoksia n√§hd√§√§n taiteilijoilta kuten Giorgio de Chirico, Carlo Carr√†, Felice Casorati, Antonio Donghi ja Cagnaccio di San Pietro.

Maagisen realismin keskeisimpiä taiteilijoita ovat Felice Casorati, Antonio Donghi, Cagnaccio di San Pietro, Gino Severini, Ubaldo Oppi, Achille Funi ja Carlo Levi. Näyttelyssä nähtävät Giorgio de Chiricon ja Carlo Carràn teokset kuvaavat maagisen realismin lähtökohtia. Italian ulkopuolella vähemmän tunnettujen taiteilijoiden kuten Mario ja Edita Broglion, Gian Emilio Malerban, Carlo Sbisàn, Gregorio Sciltianin sekä Cesare Sofianopulon työt kertovat suuntauksen moni-ilmeisyydestä.

Näyttelyssä nähdään teoksia myös Ateneumin kokoelmiin kuuluvilta, 1920- ja 1930-lukujen realistisen ja klassistisen modernismin edustajilta kuten Ragnar Ekelund, Greta Hällfors-Sipilä, Yrjö Ollila ja Ilmari Vuori. Näyttelyn yhteydessä ilmestyy Ateneumin tuottama julkaisu suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Näyttelyn ovat kuratoineet Gabriella Belli ja Valerio Terraroli yhteistyössä 24ORE Culturan kanssa. Teokset ovat peräisin julkisista ja yksityisistä kokoelmista eri puolilta Italiaa. Ennen Ateneumia näyttely on esillä Italian Rovereton ja Trenton modernin taiteen museossa (Mart) 2. huhtikuuta asti. Ateneumin jälkeen se nähdään Saksan Essenissä Museum Folkwangissa.

‚ÄĚHaluamme esitell√§ laajasti eurooppalaisen taiteen ilmi√∂it√§. Italialaisen 1920- ja 1930-lukujen taiteen tarkastelu auttaa meit√§ katsomaan my√∂s suomalaista aikalaistaidetta uusin silmin. Vaikutteet kulkivat vauhdilla kaikkialla Euroopassa‚ÄĚ, kertoo museonjohtaja Susanna Pettersson.

Maaginen realismi voidaan nähdä eräänlaisena jatkumona 1910-luvulla Giorgio de Chiricon ja Carlo Carràn johdolla syntyneelle metafyysiselle taiteelle, jonka maalauksille oli ominaista unenomainen epätodellisuuden tuntu. Toisaalta se voidaan käsittää osaksi laajempaa maailmansotien välistä realistisen ja klassistisen modernismin aaltoa sekä Euroopassa että sen ulkopuolella.

‚ÄĚRealistisen ja klassistisen modernismin tavoitteena oli luoda taidetta, joka perustui pysyviin ja yleismaailmallisiin taiteellisiin periaatteisiin. Tunteen ylivaltaa painottaneesta ilmaisusta siirryttiin √§lyllist√§ kontrollia korostavaan selkeyteen. Ensimm√§isen maailmansodan kauhistuttavien kokemusten j√§lkeen puhuttiin 'paluusta j√§rjestykseen'‚ÄĚ, kertoo intendentti Teijamari Jyrkki√∂. Maaginen realismi otti vaikutteita sek√§ metafyysisest√§ taiteesta ett√§ realistisesta ja klassistisesta modernismista. Kyseess√§ ei kuitenkaan ollut yhten√§inen koulukunta tai kiinte√§ taiteilijaryhm√§. Suuntaus muotoutui taiteilijoiden omista l√§ht√∂kohdista eik√§ sit√§ johdettu ylh√§√§lt√§ k√§sin valtiovallan toimesta.
3 SEURAAVAA UUTISTA:

Matka 2019 teema Hidden Treasures esittelee tuntemattomia helmiä 30.11.2018
Messujen uudet kohteet ja vanhat tutut: jo 580 näytteilleasettajaa

Finnair lisää lentoja Moskovaan ja Pietariin maaliskuusta lähtien 29.11.2018
Molempiin kaupunkeihin yksi uusi päivittäinen vuoro

Hotel Katajanokasta Suomen ensimmäinen Marriott -hotelli 28.11.2018
Hotelli liittyi osaksi Marriottin Tribute Portfolio -brändiä