Lennot  Hotellit  Autovuokraus  Laivat  Seuramatkat  Matkatoimisto
MATKA19
 
 
 
 
 
 

 
 UUTISHAKU
  Hakusana:
 
  Uutiset ajalta:
  -
 
   
 
 Mediatiedot
 Information in English
 


Viking Grace ‚ÄĚmuuttuu purjealukseksi‚ÄĚ 11.04.2018
Uusi teknologia: mekaaninen roottoripurje

Viking Linen M/S Viking Grace alkaa ensimmäisenä matkustaja-aluksena maailmassa hyödyntää tuulen voimaa mekaanisen roottoripurjeen avulla. Suomalaisen Norsepowerin kehittämän purjeen avulla säästetään polttoainetta ja vähennetään päästöjä. Viking Line astuu purjelaivojen aikaan torstaina 12.4.2018, jolloin M/S Viking Grace purjehtii ensimmäiselle matkalleen Turusta Tukholmaan tuulten avustamana.

M/S Viking Gracelle asennettavan 24 metriä korkean ja neljä metriä leveän roottoripurjeen toiminta perustuu Magnus-ilmiöön. Purjeen pyöriessä sen pinta vetää ilmaa yhdellä puolella pienemmällä paineella kuin toisella puolella. Paine-ero synnyttää työntövoimaa, joka liikuttaa laivaa eteenpäin. Purje toimii automaattisesti, ja järjestelmä pysähtyy, jos tuulen suunta tai voimakkuus muuttuu laivalle epäsuotuisaksi. Roottoripurjeen avulla aluksen päästöt vähenevät tuuliolosuhteista riippuen jopa 900 tonnia vuodessa.

Roottoripurjeen käyttöönotto kuvastaa Punaisten laivojen vihreitä arvoja. Ahvenanmaalaiselle varustamolle meri ja saaristoluonto ovat olleet sydämenasia ja elinkeinon edellytys jo vuosikymmeniä. Vuonna 2013 liikennöinnin aloittanut M/S Viking Grace liikkuu nesteytetyllä maakaasulla ja on vähäpäästöinen sekä melutasoltaan hiljainen. Uuden purjeen ansiosta Turun saaristossa purjehditaan vielä entistäkin ympäristöystävällisemmin.

‚ÄĚT√§m√§ on meille suuri p√§iv√§. Ahvenanmaalaisena varustamona el√§mme merest√§, joten sen hyvinvoinnin edist√§minen on meille hyvin t√§rke√§√§. Haluammekin olla edell√§k√§vij√∂it√§ ymp√§rist√∂kuormitusta v√§hent√§vien ratkaisujen hy√∂dynt√§misess√§. Suomalainen Norsepower on kehitt√§nyt mekaanisesta roottoripurjeesta maailman johtavan ratkaisun, jolla voidaan v√§hent√§√§ polttoaineen kulutusta. Meist√§ on valtavan hienoa, ett√§ saamme t√§m√§n innovaation k√§ytt√∂√∂n M/S Viking Gracelle ensimm√§isen√§ matkustaja-aluksena maailmassa‚ÄĚ, kertoo Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses.

Suomalainen cleantech-yritys Norsepower on kehittänyt roottoripurjettaan viisi vuotta. Roottoripurjeen idea on jo noin sata vuotta vanha, mutta ympäristövaatimusten kiristyessä sekä materiaali- ja teknologiaratkaisujen kehittyessä ratkaisusta on tullut erittäin ajankohtainen ja kiinnostava. Norsepower on kehitystyössään vuosia muita toimijoita edellä.

‚ÄĚNorsepowerille on suuri ilo ja kunnia tehd√§ Viking Linen M/S Viking Gracesta viel√§kin ymp√§rist√∂yst√§v√§llisempi uuden roottoripurjeteknologiamme avulla. Maailman viimeiset, perinteisill√§ purjelaivoilla liikenn√∂ineet varustamot olivat aikanaan ahvenanmaalaisia ja on hienoa, ett√§ ahvenanmaalainen Viking Line on edell√§k√§vij√§ modernin apupurjeteknologian k√§ytt√∂√∂notossa. Viking Linen ja Norsepowerin organisaatiot ovat tehneet hyv√§√§ yhteisty√∂t√§ Norsepowerin roottoripurjeen yhteensovittamisessa Viking Grace -alukseen ja t√§m√§n projektin loppuunsaattaminen on kaikille projektiin osallistuneille hieno hetki‚ÄĚ, sanoo Norsepowerin toimitusjohtaja Tuomas Riski.

M/S Viking Gracelle asennettavan roottoripurjeen lisäksi myös Viking Linen uusi, vuonna 2020 valmistuva alus tulee hyödyntämään tuulipropulsiotekniikkaa. Kiinassa rakennettavaan matkustaja-alukseen asennetaan kaksi Norsepowerin mekaanista purjetta, ja näin mahdollisuudet tuulivoiman hyödyntämiseen tuplaantuvat.
3 SEURAAVAA UUTISTA:

Jaana Arvo jatkaa FBTA:n hallituksen puheenjohtajana 25.11.2018
Matkustusturvallisuus yhdistyksen syyskokouksen ammattiohjelman teemana

Viestintävirasto ja Trafi yhdistyvät Liikenne- ja viestintävirastoksi 25.11.2018
Liikennevirastosta tulee Väylävirasto

Saksan matkailua markkinoidaan teemoilla gastronomiasta kesäkaupunkeihin 25.11.2018
Arkkitehtuurin ja designin Bauhaus ‚Äďaate juhlii 100-vuotistaivaltaan