Lennot  Hotellit  Autovuokraus  Laivat  Seuramatkat  Matkatoimisto
MATKA19
 
 
 
 
 
 

 
 UUTISHAKU
  Hakusana:
 
  Uutiset ajalta:
  -
 
   
 
 Mediatiedot
 Information in English
 


Matkatoimistot myönteisiä ajatukselle koulujen kesälomien siirrosta 03.05.2018
SMAL: Loma-ajan muutoksen yhteiskuntavaikutukset selvitettävä

Matkatoimistot ja matkanjärjestäjät suhtautuvat pääosin myönteisesti matkailualalla pitkään keskustelussa olleeseen ajatukseen koulujen kesälomien siirrosta parilla viikolla eteenpäin. Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) matkailuelinkeinon keskuudessa tekemä tuore selvitys osoittaa, että suurin osa tutkimukseen osallistuneista matkailuammattilaisista katsoo koulujen kesälomien siirron hyödyttävän suomalaista matkailuelinkeinoa. Selvitettävää kuitenkin vielä on muun muassa sen suhteen, miten kesälomien siirto vaikuttaisi kouluvuoden muihin loma-aikoihin ja toisaalta esimerkiksi matkailuyritysten vakituisen henkilökunnan lomien järjestämiseen.

Suomen matkatoimistoalan liiton (SMAL) jäsenyritykset myyvät kotimaan- ja ulkomaanmatkoja. Lisäksi osa yrityksistä tuo Suomeen ulkomaalaisia matkailijoita. Vaikka matkatoimistoissa kesälomien siirtoon suhtaudutaan pääosin myönteisesti, tarkastellaan asiaan kuitenkin myös laajempana yhteiskunnallisena asiana.

‚ÄĚSuomalaisten perinteiseksi kes√§lomakuukaudeksi on aikojen kuluessa muodostunut hein√§kuu. Vaikka t√§m√§ ei ole en√§√§ samanlainen ehdoton s√§√§nt√∂ kuin aiemmin, toisi peruskoulujen ja lukioiden lomien siirto todenn√§k√∂isesti muutoksen suomalaisten ty√∂paikkojen lomakulttuuriin ja sit√§ kautta my√∂s elinkeinoel√§m√§n rakenteisiin‚ÄĚ, pohdiskelee Suomen matkatoimistoalan liiton SMALin puheenjohtaja Kirsi-Marja Salonen.

Liikematkustuksen näkökulmasta suomalaisten kesälomien painottuminen jatkossa elokuulle toisi suomalaiset samaan sykliin muun Euroopan työ- ja loma-aikojen kanssa. Tämä helpottaisi erityisesti kansainvälisessä työympäristössä työskenteleviä, samoin kuin heidän perheidensä lomasuunnittelua. Lisäksi on muistettava, että kesäkuu on jo nykyisellään vilkasta aikaa työperäisessä matkustamisessa. Lomien painottuminen loppukesään jatkaisi myös työhön ja vapaa-aikaan liittyvien ryhmämatkojen sesonkia pitkälle kesäkuuta.

‚ÄĚKev√§t ja alkukes√§ ovat ryhm√§matka- ja tapahtumamyynnin kulta-aikaa. Kes√§lomien alkamisen siirto juhannusviikolle pident√§isi ryhm√§matkojen sesonkia touko- ja kes√§kuulle, ja se edist√§isi my√∂s kansainv√§list√§ kongressimatkustusta Suomeen‚ÄĚ, uskoo SMALin matkatoimistoryhm√§n puheenjohtaja Lasse Kauppi.

Kun matkatoimistojen ja matkanjärjestäjien asiakkaina ovat niin lomalle kuin työmatkalle suuntaavat suomalaiset, on luonnollista, että yksittäisiä matkapalveluita tai useista matkailupalveluista muodostuvia matkapaketteja myyvät alan yritykset katsovat matkustukseen liittyviä ilmiöitä usein matkustajan näkökulmasta. Kesälomien siirtoa koskevassa keskustelussa esiin nousseet vaikutukset näyttävät myönteisiltä myös matkustajien näkökulmasta. Samalle ajalle muun Euroopan kanssa sijoittuvat lomat saattavat muuttaa tilannetta esimerkiksi matkailupalvelujen saatavuuden ja hinnoittelun osalta.

‚ÄĚKes√§lomien painottuminen loppukes√§√§n tekisi elokuusta tasavertaisen kes√§kuukauden kes√§- ja hein√§kuuhun verrattuna. Monille matkailuyritykselle, my√∂s matkatoimistoille ja matkanj√§rjest√§jille, elokuu toisi todenn√§k√∂isesti myynnin kasvua. Se voisi paikoin kuitenkin tuoda mukanaan haasteita matkailupalvelujen saatavuuden suhteen niin meill√§ kotimaassa kuin ulkomaan suosituissa lomakohteissa‚ÄĚ, arvioi puolestaan SMALin toimitusjohtaja Heli M√§ki-Fr√§nti.

Vaikka matkatoimistoala näkee koulujen kesälomien siirrossa paljon hyviä elementtejä, katsotaan alalla, että siirron vaikutuksia esimerkiksi matkailupalvelujen kysyntään koulujen muina loma-aikoina tulisi myös arvioida. TEMin teettämä selvitys on kuitenkin aimo harppaus eteenpäin pitkään matkailutoimialan yrityksiä puhuttaneessa asiassa.
3 SEURAAVAA UUTISTA:

Kittilän lentoaseman laajennus valmistuu 14.11.2018
Ensimmäinen osa avataan matkustajille joulusesongin alla

Teneriffa on sekä uudistunut että upeasti säilynyt suosikkikohde 08.11.2018
Suomalaiset ovat jo vuosikymmeniä matkustaneet Puerto de la Cruziin suurin joukoin

Teneriffalla on oivat ja terveelliset lähiruoan perinteet 08.11.2018
Papas arrugadas, gofio, juustot, trooppiset hedelmät ja viini