Lennot  Hotellit  Autovuokraus  Laivat  Seuramatkat  Matkatoimisto
MATKA19
 
 
 
 
 
 

 
 UUTISHAKU
  Hakusana:
 
  Uutiset ajalta:
  -
 
   
 
 Mediatiedot
 Information in English
 


Matkatavaraongelmista lennolla haetaan korvausta vain harvoin 05.10.2018
Hakemus täytyy tehdä jo lentoasemalla

Lentokorvausyhtiö AirHelpin julkaiseman tutkimuksen tulokset osoittavat, että eurooppalaiset lentomatkustajat eivät pidä kiinni oikeuksistaan tapauksissa, joissa matkatavaroiden saaminen vaikeutuu lentoyhtiön toimien takia.

Eurooppalaisista lentomatkustajista jopa 44 % on joskus ollut tilanteessa, jossa omat matkatavarat ovat kateissa, vaurioituneet tai niiden saaminen on viivästynyt lentoyhtiön toiminnan takia. Tästä joukosta 73 % ei kuitenkaan ole hakenut lentoyhtiöltä korvauksia.

Montrealin yleissopimuksen mukaisesti matkustaja saattaa olla oikeutettu noin 1 300‚Äď3 000 euron korvauksiin silloin, kun lentoyhti√∂n katsotaan olevan vastuussa matkatavaroihin liittyvist√§ ongelmatapauksista. Saadakseen lainmukaisen korvauksen matkustajan tulee tehd√§ korvaushakemus ennen kuin poistuu lentoasemalta. Yleisimpi√§ syit√§ korvausten hakematta j√§tt√§miseen ovat matkustajan ep√§tietoisuus oikeudestaan korvauksiin sek√§ viitsim√§tt√∂myys.

AirHelpin tutkimus on yksi laajimmista, joita on koskaan tehty lentomatkustajien oikeuksista. Siihen vastasi yli 7 100 lentomatkustajaa ympäri Euroopan, ja tulokset kertovat karua kieltä kuluttajien oikeustietoudesta ja valmiudesta korvausten hakemiseen. Esiin nousee kolme pääasiallista syytä, joiden takia matkatavaraongelmista kärsineet matkustajat jättävät tekemättä korvaushakemuksen. Yleisimmät syyt matkatavaroihin liittyvien korvausten hakematta jättämiseen Euroopassa ovat matkustajan luulo siitä, ettei hän olisi oikeutettu korvaukseen (31 %), matkustajan vajavaiset tiedot oikeuksistaan korvausasioissa (26%) ja viitsimättömyys (24%). Kyseessä oli monivalintakysymys, johon vastaaja on voinut valita useamman vastausvaihtoehdon.

‚ÄúLentoyhti√∂iden t√§ytyy kertoa matkustajille n√§iden oikeuksista aiempaa paremmin. Eurooppalaisista lentomatkustajista h√§tk√§hdytt√§v√§n moni ei tied√§ Montrealin yleissopimuksen alaisista perusoikeuksistaan ‚Äď siis yleissopimuksen, joka on ratifioitu yli 120 maassa. Se on luotu turvaamaan matkustajan oikeuksia tapauksissa, joissa lentoyhti√∂n toiminnan takia matkatavarat vaurioituvat, hukataan tai niiden saaminen takaisin matkustajan haltuun viiv√§styy‚ÄĚ, sanoo AirHelpin Suomen-maajohtaja Aleksi Seppo.

‚ÄúTutkimustulokset osoittavat, ett√§ lentomatkustajilla on viel√§ paljon opittavaa oikeuksistaan, ja ett√§ lentoyhti√∂iden ja p√§√§t√∂ksentekij√∂iden t√§ytyy palvella matkustajia aiempaa paremmin. Teht√§v√§mme AirHelpill√§ on auttaa matkustajia saamaan ne korvaukset, joihin he ovat oikeutettuja.‚ÄĚ

Jos matkustaja kokee ongelmia matkatavaroidensa kuljetuksessa lent√§ess√§√§n yhteen niist√§ 120 maasta, jotka ovat ratifioineet Montrealin yleissopimuksen, h√§n saattaa olla oikeutettu lainmukaiseen korvaukseen. Lentomatkustajan oikeuksia turvaavien asetusten mukaisesti matkustaja on oikeutettu jopa 1 300‚Äď3 000 euron korvauksiin lentoyhti√∂lt√§ tapauksissa, joissa check in -vaiheessa ilmoitetut matkatavarat ovat vaurioituneet tai ne on hukattu.

Saadakseen lainmukaisen korvauksen matkustajan tulee tehd√§ korvaushakemus ennen poistumistaan lentokent√§lt√§. Matkustajan pit√§√§ t√§ytt√§√§ ‚ÄĚProperty Irregularity Report‚ÄĚ (PIR) -hakemuslomake, johon eritell√§√§n kateissa olevat matkatavarat, muun muassa omien laukkujen tunnistusnumerot. Mit√§ yksityiskohtaisemmin matkustaja pystyy t√§ss√§ vaiheessa kuvailemaan matkatavaroitaan, sen parempi. Hakemuslomakkeeseen kannattaa yksil√∂id√§ niin monta laukkujen sis√§lt√§m√§√§ matkatavaraa kuin mahdollista sek√§ hinta-arvion jokaisesta matkatavarasta.

Jos matkustajalla on matkatavaroissaan sisältöä, jonka arvo ylittää 1 300 euroa, siitä pitäisi ilmoittaa lentoyhtiölle ennen check in -vaihetta. Näissä tapauksissa matkustajan voi olla mahdollista saada suurempi korvaus, mikäli matkatavaroiden kuljetuksessa ilmenee ongelmia, joskin ehdot vaihtelevat lentoyhtiöittäin. Arvokkaita tavaroita kuljettavien matkustajien kannattaakin perehtyä kunkin lentoyhtiön käytäntöihin sekä kotimaansa vakuutusyhtiöiden matkavakuutusehtoihin. (EH)
3 SEURAAVAA UUTISTA:

Finnair lisää lentoja Moskovaan ja Pietariin maaliskuusta lähtien 29.11.2018
Molempiin kaupunkeihin yksi uusi päivittäinen vuoro

Hotel Katajanokasta Suomen ensimmäinen Marriott -hotelli 28.11.2018
Hotelli liittyi osaksi Marriottin Tribute Portfolio -brändiä

Finavian jätti-investointi Helsinki-Vantaalla siirtyy uuteen vaiheeseen 28.11.2018
Terminaali 2:n laajentaminen on osa miljardin euron investointiohjelmaa