Lennot  Hotellit  Autovuokraus  Laivat  Seuramatkat  Matkatoimisto
MATKA19
 
 
 
 
 
 

 
 UUTISHAKU
  Hakusana:
 
  Uutiset ajalta:
  -
 
   
 
 Mediatiedot
 Information in English
 


130-vuotias Ateneum esittelee kaupungistumisista ja sen tuomaa elämänmuutosta 18.10.2018
’Kohtaamisia kaupungissa’ kertoo kaupunkielämästä 1900-luvun Suomessa

Ateneumin taidemuseon n√§yttely Kohtaamisia kaupungissa ‚Äď suomalaista taidetta 1900-luvulta avautuu 19. lokakuuta 2018 ja on esill√§ 20. tammikuuta 2019 asti. Kuinka kaupungistuminen vaikutti suomalaisten el√§m√§ntapoihin ja kuinka se n√§kyi kuvataiteessa? Miten arki muuttui, kun vapaa-ajan m√§√§r√§ lis√§√§ntyi ja sukupuoliroolit vapautuivat? Kohtaamisia kaupungissa kertoo tarinan 1900-luvun Suomesta. Kansallisgallerian kokoelmista on valittu t√§h√§n kokonaisuuteen. 292 teosta, joista monet harvoin esill√§ olleita.

Yllättäviä kohtaamisia ja särmikkäitä rinnastuksia eri aikakausilta

Ateneumin taidemuseo täyttää 130 vuotta lokakuussa 2018. ’Kohtaamisia kaupungissa’ on Ateneumin kokoelmien juhlaa: näyttelyssä nähdään 292 teosta Kansallisgallerian kokoelmista yli 80 taiteilijalta. Lisäksi mukana on seitsemän Elga Sesemannin teosta Tuomo Sepon yksityiskokoelmasta. Helene Schjerfbeckiltä näyttelyssä nähdään 14 maalausta. Esillä on myös Ateneumin saamia uusia teoslahjoituksia: esimerkiksi Simo Hannulan kaupunkiaiheista grafiikkaa ja piirustuksia.

Näyttelyn taiteilijoita ovat muun muassa Marcus Collin, Antti Favén, Aarre Heinonen, Tove Jansson, Olli Lyytikäinen, Åke Mattas, Ulla Rantanen, Sigrid Schauman ja Esko Tirronen. Teoksista noin puolet on grafiikkaa taiteilijoilta kuten Marjatta Hanhijoki, Reino Harsti, Juho Karjalainen, Viktor Kuusela, Helmi Kuusi, Aune Mikkonen ja Tuulikki Pietilä. Veistoksia on esillä muun muassa Wäinö Aaltoselta, Marjo Lahtiselta, Essi Renvallilta ja Helena Pylkkäseltä. Näyttelysaleissa nähdään yllättäviä kohtaamisia ja särmikkäitä rinnastuksia eri aikakausilta 1910-luvulta 1980-luvulle.

Kaupungistuminen mahdollisti uudenlaisten elämäntapojen muodostumisen

Kohtaamisia kaupungissa sai alkunsa Moderni nainen -näyttelystä, joka esitteli Helene Schjerfbeckin, Elga Sesemannin, Sigrid Schaumanin ja Ellen Thesleffin teoksia. Ateneumin tuottama näyttely nähtiin New Yorkissa, Tukholmassa ja Oulussa. Kohtaamisia kaupungissa laajentaa näkökulmaa elämäntapojen muuttumiseen kaupungissa ja sen näkymiseen suomalaisessa kuvataiteessa. Teosten aiheet vaihtelevat kaupungista kotiin, sodasta sirkukseen ja kehosta identiteettiin. Mukana on erityisen paljon tunnistettavia kaupunkinäkymiä Helsingistä.

‚ÄĚKaupungistuminen mahdollisti uudenlaisten el√§m√§ntapojen muodostumisen. My√∂s naiset pystyiv√§t toimimaan itsen√§isesti ammateissa ja luomaan uraa taiteilijoina. Tavallisten ihmisen vapaa-ajan m√§√§r√§ ja harrastukset lis√§√§ntyiv√§t. El√§m√§ kaupungissa oli vapaampaa: rooleilla pystyi leikittelem√§√§n eiv√§tk√§ ne perustuneet niin vahvasti sukupuoleen ja asemaan kuin maaseudulla‚ÄĚ, kertoo n√§yttelyhankkeesta vastaava erikoistutkija Anu Utriainen.

Anu Utriaisen lisäksi näyttelyn kuraattoreita ovat intendentti Anna-Maria von Bonsdorff ja pääjohtaja, dosentti Susanna Pettersson (Nationalmuseum, Ruotsi). (EH)
3 SEURAAVAA UUTISTA:

Finnair lentää Malagaan myös laajarunkokoneilla 18.10.2018
Talven lomaviikkoina: päivälento ja lisää matkustusmukavuutta

Tallink ja Rauma Marine Constructions allekirjoittivat aiesopimuksen 18.10.2018
Uusi Shuttle-pikalaiva Helsinki-Tallinna -liikenteeseen

SMT:n nimi siirtyy liikematkakaupan historiaan 15.10.2018
Uusi nimi on American Express Global Business Travel