Lennot  Hotellit  Autovuokraus  Laivat  Seuramatkat  Matkatoimisto
MATKA19
 
 
 
 
 
 

 
 UUTISHAKU
  Hakusana:
 
  Uutiset ajalta:
  -
 
   
 
 Mediatiedot
 Information in English
 


Teneriffalla on oivat ja terveelliset lähiruoan perinteet 08.11.2018
Papas arrugadas, gofio, juustot, trooppiset hedelmät ja viini

Teneriffalla on tarjolla runsaasti saaren omaa lähiruokaa. Monet tyypilliset perinneruoat saattavat juontaa juurensa jopa saaren alkuperäisiin guanche -asukkaisiin saakka. Tässä on muutama suosittu ruokalaji.

Papas arrugadas, ryppyperunat. Pienikokoiset perunat keitet√§√§n kuorineen merisuolavedess√§. Niiden kypsytty√§ sopivasti suolavesi kaadetaan pois, perunat j√§tet√§√§n viel√§ hetkeksi kattilaan, jolloin kuoret saavat ryppyisen pintansa. Parhaat papas arrugadas ‚Äďerikoisperunat saattavat maksaa noin 10 euroa kiloa.

Ryppyperunoita dipataan mojo -kastikkeessa, jota on sekä punaista että vihreää ainesten mukaan: vihreää tai punaista paprikaa, chiliä, tomaattia, valkosipulia, persiljaa, kuminaa, korianteria öljyä, viinietikkaa, suolaa jne. Vihreä mojo soveltuu hyvin tarjoiltavaksi myös kalaruokien kanssa, punainen liharuokien, mutta esimerkiksi kania (conejo) tai possua tarjottaessa saattaa pöydässä hyvinkin olla molempia mojoja.

Gofio on paahdettua ja mieluiten käsikivillä perinteisesti jauhettua viljaa: vehnää, ohraa, maissia, spelttiä, ruista tai myös papuja ja linssejä saatetaan jauhaa ainakin osaksi mukaan. Gofio, joka Teneriffalla tunnettiin myös nimellä ahoren, on ollut tarpeellinen ravintolisä vaikeina aikoina ja sitä tiedetään olleen eväänä myös varhaisilla löytöretkeilijöillä Atlantin ylityksissä. Tänään gofiota voidaan lisätä aamiaisella maitoon tai jogurttiin. Gofiosta on myös kehitetty energiapatukoita vaikkapa retkeilijöiden ja vaeltajien tai muiden liikkujien tarpeisiin: Gofiota voi ostaa ruokakaupoista, mutta mikäli liikkuu Orotavan kaupungissa, osoitteessa C/ Colegio Nro 3. La Orotava on pieni gofiomylly ja myymälä nimeltä La Maquina - Molino de Gofio. Huoneistohotelleissa omin aamiaisjärjestelyin asuvien kannattaa laittaa asia muistiin ja ostaa pussi gofiota aamupalalle!

El frangollo on gofion tapaan viljatuote. Se on karkeaksi jauhettua maissia, josta keitetään maidossa sakea puuro, jälkiruoka, johon lisätään kananmunaa, sokeria ja mausteeksi sitruunaa. Tarjoillessa frangollon voi koristella esimerkiksi rusinoilla.

Teneriffalla saaren omat hedelmät ovat yliveto: Tietenkin banaanit (Plátanos de Canarias), mutta myös papaijat, mangot, avokadot, persikat ja monet muut hedelmät ovat terveellistä lähiruokaa. Teneriffan banaaneista sanotaan, että mitä pienempiä ne ovat kooltaan, sen maukkaampia!

Teneriffalla tuotetaan myös viiniä. Täällä suosittuja rypälelajikkeita ovat listán blanco, listán negro, negramoll ja negramoll rosada, malvasía, moscatel ja verdello. Tiesitkö, että valko- ja punaviinien lisäksi Teneriffalla tuotetaan myös cavaa, kuohuviiniä nimeltä Brumas Dayosa. Toinen erikoisuus on makea punaviini!

Viinin kanssa sopii myös paikallinen vuohen- tai lehmän maidosta tehty juusto, joka usein tarjoillaan makean tai kirpeän hillon kera. Juusto on täällä alkupala, ei jälkiruoka. Etenkin kovia juustoja saatetaan tarjoilla mannerespanjalaiseen tapaan ilmakuivatun kinkun kera. Jamon serrano, kinkku, tuleekin Manner-Espanjasta.

Guanchinches de Tenerife ovat eräänlaisia pop-up-ravintoloita, jotka ilmestyvät rinteille ihmisten kotien yhteyteen, vaikkapa autotalliin, marraskuun lopussa, kun uusi viini valmistuu. Sesonki kestää niin kauan kuin viiniä riittää tai korkeintaan alkukevääseen. Tarjoilla on viinin lisäksi syötävää, kania, grillattuja sardiineja, kastanjoita, papas arrugadas jne, usein vain yksi ruokalaji kerrallaan muutaman euron edullisella hinnalla. Kannattaa kokeilla, jos vain sattuu saarelle sopivasti ja löytää hyvän paikan!

Eero Havia
3 SEURAAVAA UUTISTA:

Helsinki European Capital of Smart Tourism 2019 -kilpailun kärkisijalla 07.11.2018
Ranskan Lyon toinen palkittu älykkään matkailun ympäristö

SAS avasi suoran Tukholma-Oulu ‚Äďyhteyden 06.11.2018
Neljästi viikossa

Vain kolmasosa museokävijöistä on miehiä 06.11.2018
Tunnetut suomalaiset haastavat #miehetmuseoon!