Lennot  Hotellit  Autovuokraus  Laivat  Seuramatkat  Matkatoimisto
MATKA19
 
 
 
 
 
 

 
 UUTISHAKU
  Hakusana:
 
  Uutiset ajalta:
  -
 
   
 
 Mediatiedot
 Information in English
 


Finavia ja Telia toivat 5G-robotin Helsinki-Vantaan lentoasemalle 04.12.2018
Telia on avannut 5G-verkon Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Helsinki-Vantaa on nyt maailman ensimmäinen 5G-lentoasema, kun Finavia ja Telia käynnistivät lentoasemalla avattua 5G-verkkoa hyödyntävän robottihankkeen.

Lentoasemalla käynnistyi 3.12.2018 Finavian ja Telian hanke, jossa kokeillaan 5G:n hyödyntämistä lentoaseman toiminnoissa ja uudenlaisen elämysten tuomisessa matkustajille. Hankkeen myötä Finaviasta tulee jo esikaupallisessa vaiheessa ensimmäisenä Telian 5G-verkkoa käyttävä asiakas.

5G-robotti on asettunut lentoaseman T2-terminaalin non-Schengen-alueelle. Hankkeessa tutkitaan sit√§, miten matkustajat ja henkil√∂kunta suhtautuvat palveluteht√§vi√§ hoitavaan autonomiseen robottiin. ‚ÄĚRobotti voi v√§litt√§√§ reaaliaikaista videokuvaa terminaalista ja mahdollistaa et√§ohjauksen kautta tai autonomisesti vaikkapa terminaalialueiden tarkastuksen, n√§in voidaan n√§hd√§ ett√§ kaikki toimii kuten pit√§√§kin. Robotti voi my√∂s opastaa matkustajia terminaalialueella, ja tarkoitus on testata pilotin aikana erilaisia k√§ytt√∂tapauksia‚ÄĚ, kertoo Heikki Koski, Finavian Chief Digital Officer.

Robotin ohjaus ja tiedonsiirto toteutetaan lentoasemalla käyttöönotetun 5G-tukiaseman kautta. Nokian teknologiaan perustuva yhteys on toteutettu korkeammalla, 28 GHz:n taajuusalueella. Kyseessä on ensimmäinen ns. milllimetriaaltoja hyödyntävä julkinen 5G-käyttöönotto Suomessa.

‚ÄĚ5G tulee ensimm√§isen√§ yrityksiin, erityisesti teollisuuden automaation ja prosessien et√§hallinnan tueksi. 5G:n viiveett√∂m√§t yhteydet ja massiivinen kapasiteetti tulevat erinomaiseen k√§ytt√∂√∂n lentoasemalla, jossa liikkuu paljon ihmisi√§ ja dataa, ja jossa sek√§ turvallisuus ett√§ sujuva palvelu ovat ensiarvoisen t√§rkeit√§‚ÄĚ, sanoo Telia Finlandin 5G-ohjelman johtaja Janne Koistinen.
3 SEURAAVAA UUTISTA:

Turkish Airlines avaa reitin Istanbul-Rovaniemi 06.12.2018
Suorat lennot alkavat vuoden päästä 5.12.2019

Finavia ja Telia toivat 5G-robotin Helsinki-Vantaan lentoasemalle 04.12.2018
Telia on avannut 5G-verkon Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Matka 2019 teema Hidden Treasures esittelee tuntemattomia helmiä 30.11.2018
Messujen uudet kohteet ja vanhat tutut: jo 580 näytteilleasettajaa