Viime viikonlopun Matkamessujen (18.-21. tammikuuta, 2024) kaukokohteiden halliosassa Malesia nousi esiin näyttävällä, luontomatkailua ja matkailun kestäviä arvoja korostavalla osastollaan. Malesian messuosasto koostui Borneon saaren Sarawakin ja Sabahin osavaltioiden ja Langkawin saarten matkailun edistäjistä, joiden tuomisia Matka-messuosastolleen oli alueiden luonnon monimuotoisuus, biodiversiteetti sekä viihteellisempi kulttuurinen anti, niin ruoka kuin hengen ravinto musiikin ja tanssin keinoin.
Malesia Langkawi on noin 100 saaren saariryhmä Kedahin osavaltiossa Malesian luoteisessa osassa. Myös saariryhmän pääsaari on nimeltään Langkawi. Esillä messuilla oli Langkawi Geopark ja sen vihreä matkatarjonta kuten myös muita luontomatkailun kohteita ja kansallispuistoja; Kinabalun UNESCO Global Geopark Sabahin osavaltiossa Borneon pohjoisessa osassa sekä Sarawak Delta National Geopark viereisessä Sarawakin osavaltiossa.
Sekä Langkawi että Borneon Sabah ja Sarawak ovat suomalaisille vähintään ’kerran elämässä’-kohteita, mutta mikäli matka Suomesta Malesiaan kulkee Kuala Lumpurin kautta, olisi paha laiminlyönti jättää pääkaupunki kokematta.
Malesia esitteli Matkamessujen yleisöpäivinä myös ruokakulttuuriaan messuvieraille. Tätä kaikkea alleviivasi musiikki- ja tanssiryhmä värikkäine ja taidokkaine asuineen ja tyypillisine soittimineen kuten sape-niminen kielisoitin (ks. kuva yllä) ja erikoinen nenähuilu.
Malesian Matka-retkikunnan ja Tourism Malaysian johtaja Ms. Azimah Aziz kertoi olevansa varsin optimistinen Helsingin Matkamessuille osallistumisesta. Silmästä silmään ja suusta suuhun voidaan esitellä Malesian luonnonihmeitä, etnistä kulttuuriperintöä ja kestävän kehityksen matkailua sekä maan moninaisia kulttuurisia ja kulinaarisia antimia, joilla kaikilla voidaan luoda unohtumaton matkakokemus.
Vuona 2023 Malesiassa vieraili yli 8100 suomalaista, missä on suhteellisesti huima kasvu vuoden 2022 lukuun, 4090 matkailijaa. Malesian matkailu vuonna 2023 kasvoi kokonaisuudessaan jopa 18,6 % edelliseen vuoteen nähden ja koko volyymi oli peräti 19,1 miljoonaa maahan saapunutta matkailijaa.
Malesia toimii matkailunsa edistämiseksi myös yhdessä alueen kahden muun valtion Thaimaan ja Indonesian kanssa ja tukee alueen IMT-GT–kasvukolmion (Indonesia, Malaysia, Thailand Growth Triangle) matkailunedistämistä yhtenäisenä matkailualueena, mikä ainakin Euroopan etäisyyksiltä katsottaessa vaikuttaa varsin järkevältä.
Kuva ylinnä: Malesian delegaatio Matkamessuilla 2024. Pohjoismaissa Malesian matkailua edistää Aviareps, jonka edustaja Helen Eriksson istuu kuvassa alarivissä keskellä.