Suomen Liikematkayhdistys ry FBTA kokosi 70 aktiiviansa kevätkokoukseen 24. huhtikuuta Helsingin Scandic Simonkenttä -hotellin uudistettuihin tiloihin. Kokouspäivä käynnistyi sekä ostaja- että partnerijäsenten erillisillä ryhmäkokouksilla. Iltapäivän puolella kokoonnuttiin sekä seminaariohjelmaan että sääntömääräiseen kokousosuuteen, jossa käsiteltiin hallituksen vuoden 2024 toimintakertomus ja vahvistettiin tilinpäätös ja myönnettiin vastuuvapaudet hallitukselle ja toiminnanjohtajalle – ilman soraääniä.

Yritysmatkustuksen volyymi jäi vuoden takaisesta
FBTA:n vuoden 2024 toimintakertomuksessa todetaan maailmantalouden epävarmuudet, jotka myös näkyivät yritysmatkustuksen tunnusluvuissa: liike-, tapahtuma-, kokous- ja ryhmämyynnin arvo 550,6 MEUR jäi 2,3 prosenttia edellisvuodesta. Venäjän ylilentokiellolla on ollut haitallinen vaikutus Euroopan ja Aasian väliseen matkustukseen. Niinpä matkatoimistojen kautta myytyjen kotimaan ja kansainvälisten IATA-lentolippujen myynnin volyymi 691,9 MEUR vuonna 2024 jäi 1,3 prosenttia edellisvuotta alhaisemmaksi SMALin antamien lukujen nojalla. Lisäksi alkuvuoden 2025 mittaan kuvaan tulleet Yhdysvaltojen äkkiliikkeet mm. tullitariffeissa ja myös maahantulon valvonnassa entisestään vaikeuttavat talouselämän ennustettavuutta ja myös suoranaisesti saattavat hankaloittaa Suomen ja USA:n välistä liikematkustusta.

FBTA:lla vahva rooli
FBTA:n rooli ja asema matkahallinnon ja liikematkustuksen arvoketjun asiantuntijaverkostona on säilynyt vahvana. Yhdistyksen yritys- ja yhteisöjäsenten määrä vuoden 2024 lopussa oli 157, joista 93 ostajajäsenyritystä ja 64 partnerijäsentä eli palvelujen tuottajaa. FBTA:n jäsenten aktivisuus kanavoituu nykyisin kahteen toimikuntaan: matkahallintotoimikunta sekä kokous- ja tapahtumatoimikunta. Ensin mainitussa puidaan mm. vastuullisuus-, tekoäly- ja viranomaisasioita kuten eri maiden maahantulon edellyttämiä dokumentteja.
FBTA:n hallituksen puheenjohtajana 2024 toimi Outokumpu Oyj:n Global Travel Manager Mirja Kivimaa ja varapuheenjohtajana 4/2024 saakka Valion Harriet Lemberg ja 5/2024 alkaen Helsingin Yliopiston hankinta-asiantuntija Satu Lerssi. Sääntömääräisen kevätkokouksen puheenjohtajaksi valittiin Taina Saarikoski, Trimble Finland Oy. Kokouksen sihteerinä toimi FBTA:n toiminnanjohtaja Sari Viljamaa, joka totesi FBTA:n toimintaympäristössä keskeisiksi kumppaneiksi mm. kauppakamarin, ulkoministeriön matkailuturvallisuuden neuvottelukunnan, SMALin, Messukeskuksen ja Matkamessujen tammikuisen Matka Business Forumin sekä kansainväliset yhteistyötahot eli pohjoismaiset sisarjärjestöt DBTA, NBTA ja SBTA, maailmanlaajuinen GBTA sekä eurooppalainen edunvalvoja BT4Europe Brysselissä.
Tekoälyä ja robotiikkaa
SOK:n Hanna Santalan alustaman ja moderoiman seminaari- eli työohjelman teema oli FBTA:n matkahallintotoimikunnan AI-työryhmän tuottama, päivänpolttava ’Tekoälyn rooli matkustuksen hallinnassa’ erityisesti konkreettisesta ja pragmaattisesta, koneoppimiseen ja tekoälyyn pohjaavien työkalujen käytännön arkea helpottavasta näkökulmasta.
Iltapäivän aikana kuultiin Aalto Yliopiston Tiina Vuoskun presentaatio ’Miten robotiikkaa ja tekoälyä on hyödynnetty matkahallinnoissa’. Vuosku painotti Aalto Yliopiston roolia julkisena toimijana, jolla julkisen ja ulkopuolisen rahoituksen vuoksi on kilpailutusvelvoite. Keskitetty yksikkö palvelee 5 500 työntekijän vahvuista henkilökuntaa, 12 000 opiskelijaa, jotka edustavat jopa 100 eri kansallisuutta. ”Arvovalintanamme on helpottaa matkustajien elämää, tasapuolinen kohtelu ja yksinkertainen, yhtenäinen, käyttäjäystävällinen matkahallinnon prosessi.”
Kaikki palvelut pyritään tarjoamaan mobiilisti. Luottamus ja ymmärrys kulttuurieroista on keskeistä kansallisuuksien suuren määrän vuoksi. ”Tekoäly tarkistaa, ohjaa ja lajittelee, jos säädettyjä ja sovittuja rajoja rikotaan”, sanoi Tiina Vuosku. ”Manuaalityötä pyritään yhä vähentämään ja esimerkiksi matkalaskut pyritään laatimaan automaattisesti järjestelmästä eli varaustiedoista ja ostoista matkan jälkeen.”

Matkalaskut automaattisesti järjestelmästä
SAP Concurin Virpi Vilén ja Maija Peiponen pohtivat tekoälyä matka- ja kululaskusovelluksissa myöskin tavoitteena, että matkalaskua ei jatkossa tarvitsisi lainkaan kirjoittaa manuaalisesti, vaan tekoälyn tukemasta järjestelmästä se syntyisi automaattisesti sinne syötettyjen ja hyväksyttyjen tietojen ja kriteerien pohjalta. ”Nyt on jo päästy isolle automaation polulle”, sanoivat SAP Concurin asiantuntijat. ”Viiden vuoden kuluttua varmastikin ihmetellään, miksi AI ei ole ja ole ollut jo mukana kaikissa toiminnoissa.”
Turha työ pois AI:n avulla
Visma Aquila Oy:n Jani Vertanen valotti vauhdikkaassa esityksessään, miten M2-kulu- ja matkalaskujärjestelmässä – 2,5 miljoonaa laskua ja 4,5 miljoonaa kuittia – jopa 240 000 matkalaskua palautuu puutteellisuuksien vuoksi laatijalleen. ”Niihin uhrataan noin 333 000 tuntia ylimääräistä työtä, jonka kustannus kohtuullisella € 26 tuntipalkalla olisi peräti 8,7 miljoonaa euroa.”
”Kokonaan automaattinen matkalasku – tai kenties matkalaskuehdotus nykyisen veroehdotusmenettelyn tapaan – säästäisi monelta vaivalta”, pohti FBTA:n toiminnanjohtaja Sari Viljamaa päivän yhteenvedossaan.
Kuva ylinnä:
FBTA:n sääntömääräisen kevätkokouksen puheenjohtajana toimi Taina Saarikoski (Trimble Finland Oy) ja sihteerinä FBTA:n toiminnanjohtaja Sari Viljamaa – kuvassa osa noin 70-henkisestä kokousväestä uudistetun Scandic Simonkenttä- hotellin kokoustiloissa