Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistys SUOMA ry ryhtyy valmistelemaan esitystä valtioneuvostolle koulujen kesälomien siirtämisestä kahdella viikolla. Aloitetta on edistetty jo usean vuoden ajan ja siitä on tehty ministeri Lintilän aloitteesta laaja selvitys vuonna 2018. Suoma ry:n uusi puheenjohtaja Maisa Häkkinen: ”Haluamme käynnistää aloitteesta laajan keskustelun erityisesti koulutusalan kanssa.”
Suoma ry kokoaa aloitteen taakse laajan rintaman, siihen pyydetään mukaan mm. maakuntien liittoja, kaikkia matkailualan ja elinkeinoelämän järjestöjä, ammattiliittoja, opiskelijajärjestöjä ja matkailualan oppilaitoksia. Suoman ja sen 130 jäsenorganisaation vastaanottaman runsaan palautteen perusteella matkailualueet ja yritykset kautta Suomen ovat siirron tarpeellisuudesta laajasti yksimielisiä.
Erityisen suuri merkitys siirrolla olisi matkailualueilla suurimpien kaupunkien ulkopuolella, joissa on paljon PK-yrityksiä. Siirron myötä koulujen kesälomat alkaisivat viikkoa ennen juhannusta ja päättyisivät elo–syyskuun vaihteessa. Nykyisellään koulut alkavat keskimäärin 12–13.8. ja lapsiperheet valmistautuvat koulujen alkamiseen jo viikko ennen sitä, eli elokuusta vain ensimmäinen viikko on lapsiperheiden täysipainoista lomailuaikaa. Siirto tasaisi heinäkuun sesonkia ja sillä olisi positiiviset vaikutukset myös matkailutyöntekijöiden jaksamiseen. Toisaalta myös koululaisten jaksamisen tärkeys tiedostetaan. Pidemmän kevätkauden takia olisi tarpeellista lisätä lomapäiviä esimerkiksi pääsiäisen ympärillä.
Pitkään toivottu ja tutkittu muutos laajaan keskusteluun
”Suoma ry sekä kotimaiset matkailuyrittäjät ovat ajaneet muutosta jo vuosia. Muutostarve ei kosketa vain matkailualaa, vaan kotimaista elinkeinoelämää laajasti ja siksi haluamme käydä avointa ja rakentavaa keskustelua, ja löytää hyödyt jokaiselle osapuolelle. Erityisen tärkeää on selvittää lapsiperheiden, opiskelijoiden ja koko koulutusalan näkemykset. Avoin dialogi on edellytys aloitteen läpiviemiseksi, mutta Suoma on valmis ottamaan päävastuun sen edistämisestä, kertoo Suoma ry:n uusi puheenjohtaja Maisa Häkkinen.
Häkkinen toimii Mikkelin seudun matkailupalvelu ry:n osa-aikaisena toiminnanjohtajana ja hänellä on 30 vuoden kokemus kotimaisesta matkailualasta. Myynnin ja markkinoinnin tehtävissä hän on nähnyt alan kasvun ja kehityksen, mutta muistuttaa, että muutoksia tarvitaan, jotta matkailualasta tulee kannattava ympärivuotinen elinkeino yrittäjille ympäri Suomea.
“Esimerkiksi elinkeinoministeri Mika Lintilän aloitteesta vuonna 2018 tehty selvitys siirron vaikutuksista osoitti konkreettisesti, että koulujen alkamisen siirtäminen kahdella viikolla toisi yli 200 miljoonan euron suoran matkailutulon lisäyksen ja sitäkin suuremmat kerrannaisvaikutukset. Kerrannaisvaikutukset ulottuvat positiivisesti myös koululaisten ja opiskelijoiden työllistämiseen. ”
Viime kesä konkretisoi muutostarpeen
Siirron tarve konkretisoitui elo-syykuussa 2021 erityisen voimakkaasti, kun ulkomaisten matkailijoiden puuttuessa yritysten kannalta olisi ollut erityisen tärkeää, että lomakausi olisi jatkunut elokuun yli täysipainoisesti ja tuottavasti. Matkailuyrittäjät eivät pystyneet vastaamaan täysimääräisesti kotimaisten matkailijoiden matkailuinnokkuuteen, kun kesätyövoima poistui opintojen pariin.
”Kun valtaosa kesätyövoimasta poistui opintojen pariin, pahensi se entisestään muutenkin vallinnutta työvoimapulaa ja osaltaan pakotti yrityksiä supistamaan aukioloaikoja ja toimintoja. Tämä taas heikensi elokuun puolivälin jälkeen matkailleiden kotimaisten asiakkaiden palveluita”, taustoittaa Häkkinen.
Vaikutus myös ulkomaisten matkailijoiden palveluvalikoimaan
Häkkinen muistuttaa myös, että siirto tekisi elokuusta täysipainoisen lomakuukauden ja palvelut olisivat nykyistä kattavammin käytössä myös ulkomaisten matkailijoiden keskeisenä loma-aikana. Ulkomaisten matkailijoiden palvelutarjontavalikoimalla elokuussa on erittäin suuri merkitys, kun kansainvälisen matkailun nousu ja myös kilpailu matkailijoista taas toden teolla käynnistyy. Monissa maissa päälomakausi on nimenomaan elokuussa.
Suomessa ulkomaisia yöpymisvuorokausia on elokuussa suunnilleen saman verran kuin heinäkuussa mikä osoittaa elokuun suuren merkityksen Suomeen suuntatuvan kansainvälisen matkailun kannalta. Häkkinen näkee positiivisena myös sen, että Suomi siirtyisi kokonaisuutena lähemmäksi samaa lomarytmiä Suomen merkittävien eurooppalaisten kauppakumppanien kanssa.
100 syytä matkailla Suomessa -kampanjalla pidetään kiinni kotimaan kasvaneesta matkailijapotentiaalista
Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tukema, Suoma ry:n toteuttama 100 syytä matkailla Suomessa -kampanja jatkuu ensi vuonna jo kuudetta kertaa. Kampanjalla on merkittävä rooli kattavan kotimaan matkailutarjonnan valtakunnallisena esille tuojana ja inspiroijana. Vaikka kansainvälinen matkailu on hiljalleen elpymässä, niin pandemiaa edeltävälle tasolle sen ennustetaan palaavan vasta vuosina 2023–2024.
Hyvät kotimaan matkailukokemukset kahdelta edelliseltä kesältä ovat varmasti vielä kuluttajien mielessä ja lisäksi kotimaan matkailupotentiaali on tutkimustenkin mukaan edelleen suurempi kuin pandemiaa edeltävänä aikana. Suoma ry:n kyselyn* mukaan 54 % aikoo matkustaa ensi kesänä vain Suomessa ja 44 % sekä Suomessa että ulkomailla.
“Erityisen tärkeää on pitää kiinni viime vuosina kotimaanmatkailusta innostuneista suomalaisista, kun ulkomaanmatkailu on avautumassa myös suomalaisille. Kotimaan matkailun momentum on nyt ja sen hyödyntämiseksi tarvitaan rohkeita ratkaisuja päättäjiltä. Koulujen kesälomien siirto on yksi keskeinen asia ja näkemyksemme mukaan kukaan ei siinä menetä mitään, mutta kansantaloudelliset hyödyt ovat kiistattomat. Siirto vaatii luonnollisesti laajan kertaluontoisen uudelleen organisoinnin koko koulujärjestelmässä ja myös lainsäädännöllisiä toimia, mutta näinhän se on kaikissa valtiollisissa uudistuksissa”, summaa Häkkinen