Suomenlinnan rannoista pidetään huolta
Suomenlinnan rantoja pidetään kunnossa ja siistinä sekä ammattilaisten että vapaaehtoisten voimin. Maailmanperintökohteen hallinnoinnista vastaava Suomenlinnan hoitokunta siistii rantoja jatkuvasti osana linnoituksen ulkoalueiden kunnossapitotyötä, ja vuosittain siivoustyössä on mukana myös monia vapaaehtoisia. Suomenlinnaan voikin tulla turvallisin mielin vaikkapa viettämään kesäistä päivää uimarannalla, kun kesään asti taas päästään.
WWF Suomi uutisoi eilen Suomen rannikon hiekkarannoilta löytyneestä muovijätteestä. Järjestö oli selvittänyt mikromuovin ja muun muoviroskan määrää seitsemässä kohteessa eri puolilla Suomea. Tutkituista kohteista Suomenlinnan Patterilahden näytteessä oli WWF Suomen mukaan eniten roskia. Niistä suuri osa oli Länsimetron rakennustyömaalla ruiskubetonoinnissa käytettyjä muovikuituja, jotka ovat päätyneet mereen. Rantojen virkistyskäyttöön liittyviä roskia ei Suomenlinnan rannalta löytynyt sen enempää kuin muiltakaan tutkituilta rannoilta.
”Teemme Suomenlinnassa jatkuvaa työtä ainutlaatuisen merilinnoituksen pitämiseksi hyvässä kunnossa niin asukkaille kuin turisteillekin. Rantojen siivoaminen on osa tätä työtä. Jo muutamien vuosien ajan meitä ovat rantojen siivoamisessa auttaneet puistokummit, jotka tekevät tärkeää työtä vapaaehtoispohjalta. Lisäksi olemme järjestäneet talkoita, joissa kansalaisille on annettu tilaisuus osallistua Suomenlinnan rantojen puhdistamiseen roskista. Viimeisin talkootempaus järjestettiin koulujen syyslomaviikolla viime lokakuussa”, kertoo Suomenlinnan hoitokunnan johtaja Ilari Kurri. ”Pidämme Suomenlinnasta jatkossakin hyvää huolta, jotta kaikki linnoituksessa kävijät voivat nauttia miellyttävästä ja luonnonläheisestä ympäristöstä. ”
Suomenlinnan hoitokunta on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen valtion virasto, joka restauroi, ylläpitää, esittelee ja hallinnoi Suomenlinnan merilinnoitusta. Suomenlinna on kansainvälisesti arvostettu autenttinen merilinnoitus sekä elinvoimainen Helsingin kaupunginosa, jossa asuu ympäri vuoden 800 asukasta ja työskentelee vuodenajasta riippuen 400-500 henkilöä. Linnoitus on yksi Suomen seitsemästä maailmanperintökohteesta ja maamme suosituimpia käyntikohteita noin miljoonalla vuosittaisella kävijällään.