,
Pohjoismaisten liikematkayhdistysten yhteinen voimanponnistus Nordic Business Travel Summit 2021 (NBTS) toteutettiin maaliskuun 23. ja 24. päivinä virtuaalisena verkkotapahtumana. Teemalla ”Yhdessä kohti huomista –Together Towards Tomorrow!” liikematka-ala haluaa jakaa tietoa, oppia ja kokemuksia kaikille pohjoismaisille jäsenilleen.
Virtuaalinen, yli 400 osanottajaa houkuttanut NBTS toteutettiin tukholmalaisesta studiosta käsin ammattimaisen 11-henkisen tiimin voimin. Ylimpänä seremoniamestarina hääri Ruotsin SBTA:n toiminnanjohtaja LottenFowler tukenaan kollegat Suomen FBTA:n Sari Viljamaa, Tanskan DBTA:n Anne-Mette Berg ja Norjan NBTA:n Jan Henrik Utvatne kukin omissa maissaan sijainneista toimitiloista käsin.
Tilaisuus oli jo pitkään odotettu ja onnistunut taustallaan se, että Tukholmaan suunniteltu viime kevään 2020 NBTS jouduttiin koronan vuoksi peruuttamaan varsin lyhyellä varoitusajalla. Nyt NBTS:n kahteen virtuaaliseen päivään mahtui laaja kirjo alan ajankohtaisasioita niin koronasta kuin sen jälkeiseen aikaan varautumisesta yhden keskeisen, käytännössä läpi kokousagendan menneen teeman, kestävän kehityksen raamissa.
SBTA:n Lotten Fowler totesi, että tarkoituksena on jakaa informaatiota kestävästä kehityksestä, yrityksen yhteiskuntavastuusta ja ’vihreästä matkustamisesta’. NBTS:n on myös määrä olla alan toimijoille show case siitä, miten virtuaalinen kokous toimii. Ja se toimi oikein hyvin.
Sen verran teknistä vääntöä kuitenkin oli, että SAS:n Rikard Steinholtz pääsi puheenvuorossaan veistelemään hieman iloitsevansa teknisistä häiriöistä, jotka osoittavat, että kasvotusten tapaamiselle ja kokouksiin paikan päälle matkustamiselle on yhä sijaa ja tarvetta.
AI ja Digi – internet on ihmisten verkosto
Ensimmäisen kokouspäivän key-note-puheenvuorossa Ruotsin vuoden puhujaksi 2017 nimetty, musiikkialataustainen Ashkan Fardost käsitteli keinoälyä (AI) ja digitalisaatiota, jotka ovat mullistaneet mm. musiikin jakelun ja monta muuta toimialaa. ”Monet haasteemme ovat erilaisia kuin vielä vähän aikaa sitten luulimme”, sanoi tämä global speaker. ”Informaatioteknologia vaikuttaa meidän ajattelutapaamme ja media itsessään on viesti: median tarjoama sisältö ei ole relevanttia, vaan media itsessään on relevantti.”
Fardost käsitteli koko ihmiskunnan vaiheet metsästys-keräilytalouden heimorakenteista 8000 vuoden kirjoitetun tekstin historian kautta nykyiseen kapitalistiseen massamedian ja jokamiehen massamediaan, internet-teknologiaan. Kommunikaatio kiihtyy ja organisaatiot hajautuvat, ’kaikki tapahtuu kaikkialla heti ja kaikkina aikoina’. Google, netflix, facebook, amazon ovat tulleet keskeisiksi, mutta tulevaisuus on niiden, jotka ymmärtävät, että internet on ihmisten verkosto. Sieltä tulee löytää oma heimonsa.
Sähköistä lentämistä
Toisen kokouspäivän puheenvuorossaan Finnairin VP Global Sales Mikko Turtiainen kertoi yhtiönsä CEO Topi Mannerin todenneen, että sähköisillä lentokoneilla on rooli seuraavien 20 vuoden tähtäimellä lyhyillä lennoilla. Ruotsalaisen Fly Green Fundin CEO Anders Forslund kertoi ruotsalaisesta hankkeesta, jossa Heart Aerospace Göteborgissa kehittää 19-paikkaista sähkölentokonetta, joka tarvitsee noin 800 metrin kiitotien ja jolla on n. 400 km lentoetäisyys täydellä kuormalla. Sertifiointia koneen käyttämiseksi matkustajaliikenteessä aikataulutetaan jo vuoteen 2026. Sähkölentokoneen yksi merkittävä etu verrattuna suihkukoneeseen, mäntämoottorikoneista puhumattakaan, on sen merkittävästi vähäisempi huollon tarve moottorin vähempien liikkuvien osien ansiosta.
Maailman (epä)järjestys
Professori, ex-pääministerimme Alexander Stubb oli otsikoinut sanottavansa Trying to make sence of the new world (dis)order eli Yritetäänpä saada tolkkua maailman uudesta (epä)järjestyksestä.
Stubb kehotti aluksi laatimaan raamit sille näkymälle, mikä meitä kohtaa. ”Usein aliarvioimme tulevaisuutta, mutta ei myöskään pidä ylidramatisoida mennyttä tai nykyistä”, sanoi Alex Stubb ja viittasi mm. 911-tapahtumiin, 2008 talouskriisiin tai nykyiseen koronapandemiaan. Tilaisuudesta on otettava vaarin. Sulkeutuminen johtaa huonoihin seuraamuksiin ja avautuminen hyviin. Kriisiä seuraa kaaos, mutta mehän emme elä täydellisessä maailmassa.”
Stubbin mukaan viestinnän vauhti on kiihtynyt ylivertaisesti. Sykli oli joskus 3 vuotta, sitten 3 kuukautta, 3 päivää, 3 tuntia, 30 minuttia ja nyt se voi olla 3 sekuntia. Demokratiakin perustui kompromisseille, joita ei aina enää haeta.
”Maailmassa on kolme suurta voimakeskusta: Kiina, USA ja EU. Me pohjoismaiset olemme hyviä mm. turvarakenteissa, terveydenhuollossa , joissa meistä otetaan mallia. Me olemme joustavia kestämään shokkeja, pandemiaa, talouskriisejä. Itse olen varsin optimistinen EU:n suhteen.”
Stubb antoi neuvoja. ”Oppikaa analysoimalla, ei ulkoa muistamalla. Pitäkää huolta sekä kehon että mielen terveydestä, treenatkaa sekä kroppaa että aivoja. Robotit, algoritmit ja tekoäly tekevät paljon siitä, mitä ennen tehtiin ihmisvoimin. Jäljelle jää kuitenkin empatia – sitä osoittavat toisilleen vain ihmiset.”
Pandemian seurauksena Stubb arvioi liike-elämän pysyvämmin omaksuvan käytäntöjä, jotka nyt on havaittu toimiviksi kuten etätyö ja virtuaalikokoontumiset. Hän vetikin sen johtopäätöksen, että yritysten liikematkustus ei pandemian tultua nujerretuksi palaa sitä edeltävälle tasolle, koska monia asioita on opittu hoitamaan virtuaalisesti. Hän osallistui itse NBTS:ään nykyisestä asemapaikastaan Firenzestä ilman minkäänlaisia vaikeuksia tai katkoksia – ellei sellaiseksi lasketa, että hän olisi halunnut istua puutarhassa, mutta teknisistä syistä joutui tulemaan sisätiloihin!
Vapaa-ajan matkustukselle eli turismille Alex Stubb arvioi valoisampia näkymiä, kunhan koronaportit saadaan auki. Painetta matkailuun on jo kertynyt!
Alexander Stubb on loistava esiintyjä ja kosmopoliitti, joka sanoo, että valtakuntien rajat ovat keinotekoisia, emmekä me varsinaisesti tarvitse kansallisuuksiakaan mihinkään. Hän itse liikkuu jälleen nykyisessä roolissaan kuin kala vedessä. Ihailtavaa!
Nordic Business Travel Awards
NBTS:ssä palkittiin tänä vuonna kaksi tahoa merkittävästä liikematka- ja matkahallinnon toiminnasta. American Express GBT palkittiin vuoden travel mangement companyna eli TMC:nä taidostaan ja tahdostaan hoitaa asioita ja myös uudesta teknologiastaan. Vuoden matkaostajaksi ja matkahallinnon kehittäjäksi nimitettiin ruotsalaisen TetraPakin travel manager Ulrika Rosén
NBTS halusi esiintyjien määräävän kukin yhden kolmesta hyväntekeväisyystarkoituksesta, johon NBTS ohjaa esiintyjien palkkioita. Nämä olivat New Hope –lastentukisäätiö, Plastic Change –ympäristöohjelma sekä Baltic Sea Action Group, jotka kukin tulevat saaman NBTS:n rahallista tukea esiintyjien nimissä.
Seuraava NBTS 2022 tapahtuu jälleen Tukholmassa, maaliskuun 22.-23. päivinä 2022. Toivottavasti silloin toimitaan jo aivan fyysisessä kokouksessa ja ilman kasvomaskeja!
Kuva yllä: Pohjoismaisten liikematkayhdistysten toiminnanjohtajat vuoden 2019 NBTS:ssa Kööpenhaminassa, jossa alan väki viimeksi tapasi silmätysten: Anne-Mette Berg (DBTA) , Lotten Fowler (SBTA), Jan-Henrik Utvatne (NBTA) ja Sari Viljamaa (FBTA).