Tallink-konserni on tänään 29. heinäkuuta julkaissut vuoden 2021 toisen vuosineljänneksen taloudellisen tuloksen (tilintarkastamaton), johon vaikuttivat edelleen koronaviruspandemian aiheuttamat matkustusrajoitukset.
Vuoden 2021 toisella vuosineljänneksellä (1.4.-30.6.2021) Tallink-konserni kuljetti yhteensä 427 767 matkustajaa, mikä on 10,2 prosenttia enemmän kuin viime vuoden toisella neljänneksellä. Kuljetettujen rahtiyksikköjen määrä kasvoi 6 prosenttia ja henkilöautojen määrä 22,7 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.
Konsernin liikevaihto kasvoi 32,5 prosenttia eli 21,1 miljoonaa euroa vuoden 2021 toisella vuosineljänneksellä vuoden 2020 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna ja oli näin ollen 86,1 miljoonaa euroa. Tulos ennen korkoja, veroja ja poistoja (EBITDA) toisella vuosineljänneksellä oli 4,4 miljoonaa euroa (2,4 miljoonaa euroa vuoden 2020/Q2) ja raportointikauden tappio 24,3 miljoonaa euroa (27,4 miljoonaa euroa vuoden 2020/Q2).
Yhtiön ydinliiketoiminnan eli reittiliiketoiminnan liikevaihto kasvoi vuoden 2021 toisella neljänneksellä 9,7 miljoonaa euroa verrattuna vuoden 2020 vastaavaan ajanjaksoon ja oli 66,1 miljoonaa euroa. Muut toiminnot, jotka vaikuttivat positiivisesti liikevaihdon kasvuun vuosineljänneksen aikana, olivat Silja Europan lyhytaikainen ulosvuokraus, vähittäiskauppa (mukaan lukien Burger King) ja koronavirustestauksien käynnistäminen laivoilla.
Konsernin investoinnit vuoden 2021 toisella neljänneksellä olivat 3,1 miljoonaa euroa (14 miljoonaa euroa vuoden 2020 toisella neljänneksellä). Muuttuneen taloudellisen ympäristön ja liikennöinnin keskeyttämisen vuoksi laivoihin liittyvät investoinnit pidettiin minimissä, ja laivoille tehtiin vain kriittisiä huolto- ja korjaustöitä. Investointeja tehtiin myös online-varaus- ja myyntijärjestelmien sekä muiden hallintojärjestelmien kehittämiseen sekä Burger King -ravintoloiden avaamiseen.
Vuoden 2021 toisen vuosineljänneksen lopussa konsernin maksuvalmiuspuskuri oli edelleen vahva, 116,7 miljoonaa euroa (104,9 miljoonaa euroa 30.6.2020). Rahoittajien kanssa kvartaalin lopussa tehty sopimus kovenanttiehtojen poikkeusten muutoksista ja pidentämisestä sekä voimassaolevien lainasopimusten maksujen lykkäämiset ovat tuoneet lisähelpotusta konsernille haastavina aikoina.
Kriisin aiheuttamista haasteista huolimatta osakkeenomistajien luottamus konserniin on edelleen vahva. Osakkeenomistajien määrä vuoden 2021 toisen neljänneksen lopussa oli yli kaksinkertainen verrattuna vuoden 2019 loppuun ja oli yhteensä 28 715 (13 670 vuoden 2019 lopussa), joista yli 7000 suomalaisia FDR-haltijoita.
”Vuoden 2021 kesäsesongin valmistelu on ollut hyvin erilaista kuin vuonna 2020. Viime vuoden kesällä oltiin toiveikkaita, että koronaviruspandemia oli taittumassa kokonaan mutta tänä vuonna on sen sijaan oltu paljon varovaisempia ja tietoisempia, ettei koronapandempiaa ole vielä voitettu. Matkustusrajoituksista on monissa maissa jo luovuttu, mutta matkustajien luottamus matkustukseen ei ole vielä palautunut sillä eri maiden hallituksilta on edelleen tullut kehotuksia välttää tarpeetonta matkustusta. Siksi kansainvälisellä kuljetus- ja matkailualalla on edelleen suuria vaikeuksia”, kommentoi Tallink-konsernin toimitusjohtaja Paavo Nõgene.
”Vuoden 2021 toisella neljänneksellä valmistauduttiin kesäsesonkiin. Tänä vuonna keskityimme kotimaan risteilyihin ja reittien asteittaiseen avaamiseen rajoitusten poistuttua. On hienoa nähdä, että osa matkustajista on palannut laivoillemme ja halunnut nauttia risteilyjen laajoista ostos-, ruokailu-, viihde- ja rentoutumismahdollisuuksista”, jatkaa Nõgene.
”Vuosineljänneksen alussa tarjosimme palveluita hyvin rajallisesti, mutta vuosineljänneksen loppuun mennessä olimme avanneet kaikki kolme hotelliamme Tallinnassa ja saaneet näin hieman matkustajamääriä Helsinki-Tallinna-reitillä kasvamaan. Tällä vuosineljänneksellä aloitetut Silja Serenaden ja Silja Europan risteilyt ovat tuoneet elintärkeitä tuloja, ja mikä tärkeintä, saaneet lisää motivoituneita työntekijöitämme takaisin töihin”, Nõgene kertoo.
”Kasvu on saavutettu vain kustannustehokkuutta lisäämällä ottaen huomioon jatkuvat tiukat rajoitukset, huomattavasti vähäisemmät tukitoimenpiteet ja nousevat polttoainekustannukset. Jatkamme tiukkaa kustannusten hallintaa, huolellista suunnittelua, innovatiivisuutta ja äärimmäistä joustavuutta edelleen. Toivon vilpittömästi, että rokotusten edistyminen auttaa meitä kaikkia välttämään uudet rajoitukset”, kiteyttää Nõgene.