Finnairin uutta kaukolentojen matkustuskokemusta täydentävät uudet Iittala-astiat, jotka muotoilija Harri Koskinen on suunnitellut yksinomaan Finnairille. Koskisen luomaa Iittala Kuulas -astiastoa käytetään Finnairin kaukolentojen businessluokassa ja uudessa premium economy -matkustusluokassa sekä Euroopan businessluokassa.
Uusi Iittala Kuulas on lentokokemukseen suunniteltu astiasto, joka on saanut inspiraationsa modernista kodinomaisesta ympäristöstä. Harri Koskisen suunnittelema astiasto sisältää lautaset, kulhot, kupit, juomalasit, viinilasit ja ruokailuvälineet.
”Kaukolentojen businessluokassa ja uudessa premium economy -luokassa ruokailu on tärkeä osa kokonaisuutta, ja halusimme täydentää elämystä raikkaalla ja ajattomalla pohjoismaisella muotoilulla”, sanoo Kristos Mavrostomos, joka vastaa astiaston kehittämisestä Finnairin Inflight CX -tiimissä.
Astiasto
on suunniteltu käytettäväksi lennoilla, ja se on lähes 20 % kevyempi
kuin Finnairin edellinen astiasto, mikä tukee Finnairin painonvähennys-
ja hiilidioksidipäästötavoitteita.
Astiasto tukemaan matkustamokokemusta
Kuulas-astiaston suunnittelussa lähtökohtana oli tukea uudistuneen
matkustuskokemuksen kokonaisuutta: suunnittelussa tehtiin tiivistä
yhteistyötä eri tahojen, muun muassa Finnair Kitchenin kokkien kanssa.
Finnair Kitchen on suunnitellut uuden, pohjoismaisista ja aasialaisista
makuelämyksistä ammentavan ateriakokonaisuuden bisnesluokkaan ja
Kuulas-astiasto on käytössä myös uuden premium economy -matkustusluokan
kolmen ruokalajin aterialla. Tiivis yhteistyö suunnitteluvaiheessa
varmisti astiaston vastaavan keittiön tarpeisiin ja samalla tukevan
tavoiteltua matkustamokokemusta.
”Suunnittelijana
minua kiehtoi se, että Finnairin koko uusi matkustamokokemus perustuu
kodinomaisuuteen. Vaikka Kuulas-astiasto on suunniteltu toimimaan
lentokoneympäristössä, haluttiin muotoiluun tuoda lämpöä ja aitoutta
tutuista elementeistä, joita kodin astiastoissa on. Kestävät materiaalit
ja yhteistyössä eri tahojen kanssa hiottu kokonaisuus luovat laadukkaan
kokemuksen”, kertoo Koskinen.
Yhteistyötä jo 1960-luvulta
Finnairin ja Iittalan yhteistyö alkoi jo 1960-luvulla, kun Tapio Wirkkala suunnitteli ikonisen Ultima Thule
-lasiston vuonna 1968, ja se lanseerattiin käyttöön vuonna 1969
Finnairin New Yorkin lennoille. Ultima Thule -lasi on jatkossakin
käytössä businessluokan samppanjatarjoilussa.
”Iittalan ja Finnairin yhteistyö on jo 1960-luvulta saakka vienyt tunnelmia pohjoismaisesta elämäntavasta ympäri maailmaa. Olemme iloisia yhteistyön uudesta luvusta Kuulas-astiaston myötä, jossa Harri Koskisen taidokkaan suunnittelun tuloksena näkyy Iittalan muotoilulle keskeinen funktionaalisuus ja ajaton, pohjoismainen estetiikka”, sanoo Iittalan liiketoiminnasta vastaava johtaja Carolina Bade.
Suomessa Iittalan Lasitehtaalla valmistetut Kuulas-juomalasit tulevat myöhemmin myös kuluttajien saataville Iittalan ja Finnairin kanavissa.
Kuva: Finnair Kuulas -astiasto, kuvaaja Olli Häkkinen/Koski-Syväri