Viron Harjumaalla, Kuusalun kunnassa on pieni Viinistun kylä, jossa on vain alle 150 asukasta. Viinistu venesatamineen Suomenlahden rannalla tarjoaa poikkeuksellisen hienon virolaisen taiteen museon, mainion ravintolan ja pienen hotellin palvelut. ”Kylän historiaan liittyy jopa Suomen kieltolain 1919-1932 aikaisten pirtutorpedojen lähtösatama”, sanoo kylän mahtimies, yrittäjä, entinen poliitikko ja taidemesenaatti Jaan Manitski.
Viinistu voi hyvin olla esimerkiksi Tallinnasta päiväretken arvoinen kohde omalla autolla liikkuville, yhdistettynä vaikkapa vierailuun tai vierailuihin joissakin Harjumaan hienoista kartanoista. Tai se voi olla oivallinen lounaspysähdys bussiretkikunnille matkalla Tallinnasta idän suunnassa vaikkapa Rakvereen tai päinvastoin paluumatkalla. Matkaa Tallinnasta on runsaan tunnin ajon verran, päällystettyä tietä loppuun asti. Viinistuun pääsee toki myös julkisen liikenteen busseilla Tallinnan Balti Jaamista!
Yksittäisen matkailijan tai autokunnan kannattaa varata aikaa Viinistun pysähdykseen vähimmillään kaksi tuntia, mieluummin jopa hieman enemmän. Kesäaikaan myös meren läheisyys tai Mohnin saari voivat houkuttaa pitempäänkin oleskeluun. Alue on myös lintubongarien suosiossa, etenkin ja parhaimmillaan lintujen kevätmuuton aikaan!
Virosta ja Viinistusta sodan melskeitä perheensä kera Suomen kautta Ruotsiin sylivauvana 1943 paennut Jaan Manitski palasi synnyinseuduilleen Viron uuden itsenäisyyden myötä 1991. Göteborgin kauppakorkeakoulun kasvatti menestyi erinomaisesti liike-elämässä jo Ruotsissa ja menestys on seurannut nyt 80-vuotiasta, varsin nuorekasta yrittäjää myös nyky-Virossa. Manitski oli Viroon palattuaan myös politiikassa ja vaikutti vuonna 1992 pääministerinä toimineen Tiit Vähin hallituksen ulkoministerinä. ”Suomessa tutuiksi tulivat niin Mauno Koivisto, Tarja Halonen kuin Paavo Väyrynenkin”, sanoo Manitski aikalaisistaan.
Jaan Manitski on perustanut Viinistuun vuonna 2002 aivan upean virolaisen taiteen museon, jossa on jopa 600 taideteoksen pysyvä näyttely ja pihapiirissä on lisäksi tynnyrigalleria, jonka suuriin vesisäiliöihin on sijoitettu vaihtuvat näyttelyt. Näyttelyyn tutustuminen vaatii vähimmillään tunnin ajan, perusteellisempi kävijä saa helposti kulumaan aikaa enemmänkin.
Toinen tunteroinen menee ruokaillessa. Kun ollaan vanhassa kalastajakylässä, on lämmin suositus nauttia kala-ateria meren tuoreista antimista, mutta toki liha- tai kasvisvaihtoehtojakin on saatavilla. Vähänkin useampilukuisen seurueen kannattaa varata lounaspöytä ennalta. Silloin voi laatia järjestyksen taidenautinnolle ja ruumiin ravinnolle, mikäli paikalle osuisi samaan aikaan bussiretkikuntia.
Taidemuseon, ravintolan ja myös 30 huoneen hotellin omistaja ja isäntä Jaan Manitski on nyt jo reilusti eläkeikäinen yrittäjä ja kylänsä suurin työllistäjä. Hänellä on viitisentoista vakituista työntekijää, jotka varmistavat, että matkalainen jatkaa matkaansa Viinistusta hyvin ravittuna – niin hengen kuin ruumiin ravinnon osalta!
Kuva yllä:
Jaan Manitski esittelee mielellään taideaarteitaan Viinistun taidemuseossa