Ruoka on kaikilla matkoilla keskeinen osa kokemusta, elämystäkin. Joillekin se on polttoainetta, että jaksaa keskittyä muihin asioihin kuten nähtävyyksiin. Toisille se voi olla matkan koko tarkoitus. Tämän tilannekuvan eri tasoja pohdiskelimme äskeisellä Liettuan matkalla Vilnassa.
Ravitsevan keittolounaan, jotka muuten poikkeuksetta olivat todella maistuvia, saa Vilnassa ja muuallakin Liettuassa jopa 5-6 eurolla. Lihalla ja muilla tykötarpeilla vahvistettu keitto vihanneksista, yrteistä, perunoista, kaalista tai punajuurista ja muista puutarhan antimista antaa energiaa jaksamaan aina illan ehkä tuhdimpaan ruokailuun saakka. Vaihtoehtona keitolla on tyypillisesti mm. monia perunaruokalajeja, muhennoksia, pannukakkuja ja muita paistoksia sekä niihin sopivia lisukkeita, kalaa, lihaa, makkaroita ja tietenkin kaikkea muualta tullutta pizzoista burgereihin.
Amandus – luovaa gastronomiaa
Gastronomisen skaalan toisessa ulottuvuudessa Vilnassa voisi olla ravintola Amandus ja sen fine dining-maistelumenu. Amanduksen voimahahmo on ravintoloitsija Deivydas Praspaliauskas tiiminsä kanssa. ”Gastronominen luovuus ei ole irrotettavissa ympäröivästä kulttuurista tai luonnosta. Keskeisellä sijalla ovat hyvät raaka-aineet, usein lähituotantoa. Maku ei ole keittiöosaamisen ainoa tavoite. Tärkeä tekijä on. miten ihmiset elävät, mikä saa hymyn heidän huulilleen”, filosofoi Deivydas.
Yksityisesti ja edustaessa
Amanduksen maistelumenu ja illallinen on paikallaan kaikille, jotka haluavat kokea fine dining–elämyksen. Se on 2-3 tunnin ohjelma, jossa vieraan ainoa päätös voi olla varata pöytä ja saapua paikalle. Sen jälkeen asioita alkaa tapahtua automaattisesti. Ruokalaji toisensa jälkeen tuodaan vieraan eteen: metsän antimia eli sieniä, metsämarjoja, puutarhan antimia kuten juureksia, yrttejä, puutarhamarjoja kuten karviaisia ja herukoita sekä tietenkin myös kalaa ja lihaa upeasti valmistettuna. Leipä, nimenomaan musta leipä, aina laktoositon ja gluteeniton, kuuluu pöytään, mutta leipä voidaan tarjoilla mustaherukoilla ja tummalla suklaalla ryyditettynä. Punajuuri, joka on yksi Chef Deivydaksen suosikkijuures, taipuu moneksi.
Alkupalojen jälkeen varsinaisia pääruokalajeja on neljä, mutta ruoan määrä on sovitettu niin, ettei ruokailija poistu Amanduksesta itsensä ähkyyn syöneenä, vaikka tarjoomusta on suuriruokaisemmankin vatsalle. Koko lysti maksaa 80 euroa ja ruokajuomat päälle valinnan mukaan. Voi valita myös juomaohjelman, jossa jokaiselle ruokalajille tuodaan lasillinen Amanduksen sommelierin ammattiltaidolla valitsemaa, sopivaa suositusviiniä.
Amandus-ravintolan maistelumenu on nautinto kaikille, jotka arvostavat hyvää ruokaa ja ovat valmiit satsaamaan siihen sen hinnan. Erityisesti se voisi sopia sellaiselle liikematkustajalle, jolla on tarve isännöidä Vilnassa paikallisia tai omia vieraita, asiakkaita, päämiehiä tai muita sidosryhmiä. Ratkaisu on tyylikäs ja myös käytännöllinen: ammattilaiset tekevät päätökset asiakkaiden puolesta eli ruokalajit tulevat pöytään toinen toisensa jälkeen. Mikäli seurueessa on ruokarajoituksia terveydellisistä tai muista syistä, nutritional pecularities, kuten Deivydas sanoo englanniksi, niistä pitää etukäteen huomauttaa. ”Me noteeraamme kaiken mahdollisen. Jos seurueessa on odottava äiti, joka ei halua asiantilaa vielä julki, otamme sen hienotunteisesti huomioon eikä kukaan muu seurueessa havaitse mitään asiassa”, sanoo Deivydas.
Amandusta kannattaa kokeilla, mutta pöytä pitää muista varata ajoissa (www.amandus.lt) , mieluiten jo muutama päivä ennen aiottua illastamista. Paikka on lopulta näet joka ilta täyteen myyty.
Uzupion tasavalta Vilnassa
Ravintola Amandus sijaitsee Vilnan jännittävässä Uzupio-kaupunginosassa, vai pitäisi sanoa Uzupion tasavallassa. Nämä korttelit nimittäin ovat 1998 julistautuneet omaksi tasavallakseen , Respublika Uzupio, omine säädöksineen ja lakeineen, joista yksi on: Jokaisella on oikeus olla onnellinen!
Uzupio on taiteilijoiden, kulttuuriväen, ajattelijoiden ja eksentrikkojen alue, jossa kannattaa käydä pelkästään alueen, markkinapaikkojen, pikkupuotien, kahviloiden ja oluttupien vuoksi. Amandus sijaitse Uzupio-kadun numerossa 22. Vanhan kaupungin Katedraaliaukiolta ja sen laidalla oivallisesti sijaitsevalta Amberton-hotellilta kulkee reippaasti Vilnelé-joen yli Uzupioon ja Amandukseen 15-20 minuutissa! Paluu runsaan ruokailun ja muutaman viinilasillisen jälkeen kannattaa tehdä hieman rauhallisemmin kävellen.