Miten matkailijat saisivat kokea ikimuistoisia ruokaelämyksiä Suomessa tulevinakin vuosina? Ruokamatkailustrategia vuosille 2024–2028 määrittää suuntaviivat ruokamatkailun kehittämiselle. |
Ruokamatkailustrategian tavoitteena on viedä Suomen ruokamatkailua kohti vastuullista ja innostavaa tulevaisuutta, jossa asiakkaat kokevat unohtumattomia, ruokakulttuuriamme heijastelevia ruokaelämyksiä. Välillisesti tavoitellaan sitä, että Suomen tunnettuus ruokamatkailumaana kasvaa. Lisäksi Suomen ruokamatkailustrategia 2024–2028 vahvistaa verkostoja ja toimii ruokamatkailun kehittämisen tietopankkina. Ruokamatkailu on matkailumuoto, jonka vetovoimatekijöinä ovat paikalliseen ruokaan ja juomaan liittyvät aktiviteetit ja elämykset. Ruokamatkailu tarjoaa matkailijoille mahdollisuuden tutustua kohteeseen, sen kulttuuriin, perinteisiin, historiaan ja ihmisiin ruokaelämysten kautta.Ruokamatkailun avulla voidaan luoda yrityksille taloudellista hyötyä ja kilpailukykyä, sillä jokainen matkailija syö. Ruokamatkailun kehittäminen näkyy siis myös niille matkailijoille, joiden ensisijainen matkustusmotiivi ei ole ruoka. Matkailijat ovat tyypillisesti valmiita käyttämään ruokaan rahaa enemmän matkalla kuin arjessaan. Suuntaviivojen päivitykseen osallistui yli 100 tekijää ympäri SuomenSuomen ruokamatkailustrategia on tehty työkaluksi yrittäjille, kehittäjille, mahdollistajille ja tulevaisuuden tekijöille, jotka haluavat edistää Suomen ruokamatkailua. Strategian päivitykseen on vaikuttanut yhteensä yli 100 ruokamatkailun tekijää, yrittäjää, kehittäjää ja opiskelijaa. Strategian päivitystä varten järjestettiin 16 työpajaa, tehtiin nykytilakartoitus, seurattiin alan tutkimuksia, osallistettiin opiskelijoita, haastateltiin asiantuntijoita ja kuunneltiin yrittäjiä. Suomen ruokamatkailustrategia Strategian päivitys toteutettiin osana Euroopan unionin rahoittamaa Toiminnallisen ekosysteemin rakentaminen -hanketta. Sen päivitystä koordinoi Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ruokamatkailun kehittämisyksikkö Hungry for Finland (H4F), joka rakentaa ja koordinoi kansallista ruokamatkailuverkostoa, järjestää kansallisen ruokamatkailukilpailun, opetusta sekä tutkimus- ja kehittämishankkeita ja tarjoaa monipuolisia työkaluja ruokamatkailun kehittämiseen.Suomen ruokamatkailustrategia vuosille 2024–2028 perustuu Kristiina Havaksen ja Kristiina Adamssonin (2020) laatiman ruokamatkailustrategian edelliseen versioon. Haaga-Helia ammattikorkeakoulun julkaiseman strategian ovat kirjoittaneet Opri Laamanen, Meri Pöyhönen ja Sini Garam. Tutustu Suomen ruokamatkailustrategiaan 2024–2028 Lähde: Haaga-Helia |