Shell ja BSAG kehittävät öljyvuodoilta suojautumista yhdessä Itämeren valtioiden kanssa
Baltic Sea Action Group (BSAG) ja Shell järjestivät 7.-8.6.2011 seminaarin Helsingissä selvittääkseen, kuinka hyvin Itämerellä on varauduttu vakavaan öljyvuotoon. Seminaariin osallistuneet hallitusten, tutkijoiden, järjestöjen sekä öljy- ja kaasuteollisuuden edustajat totesivat, että jokaisella on vielä paljon tehtävää.
Vilkastunut laivaliikenne Itämerellä on lisännyt öljyvuodon riskiä alueella. Öljyntorjunta kylmässä, jäisessä ja matalassa merivedessä tuhansien saarten keskellä on suuri haaste teollisuudelle, hallituksille ja järjestöille, ja siihen täytyy olla hyvin valmistautunut.
BSAG:n ja Shellin järjestämässä seminaarissa keskusteltiin olemassa olevista ja tulevaisuuden riskeistä Itämeren pohjoisilla merialueilla. Puhujat esittelivät öljyntorjunnan uusinta tekniikkaa ja hyviä käytäntöjä eri maista.
Myös merenkulun vaatimuksista ja Itämeren riskiprofiileista keskusteltiin. Seminaarin työryhmissä käsiteltiin käytännön toimia, joilla öljyntorjuntaa jääolosuhteissa voidaan parantaa.
”Öljyntorjuntaorganisaatioiden parhaiden käytäntöjen löytäminen, jakaminen ja osaamisen kehittäminen on oleellista. Valmiudet pohjoisen Itämeren puhdistamiseen tarpeen vaatiessa voisivat olla nykyistä paremmat ja asia täytyy ottaa vakavasti kaikissa Itämeren valtioissa”, sanoi seminaarin puheenjohtajana toiminut BSAG-säätiön asiamies Mathias Bergman.
BSAG on Shellin tukemana saanut keskeiset sidosryhmät, kuten öljyalan, eri maiden hallitukset, järjestöt ja tutkijat mukaan työhön, jossa tunnistetaan öljyvuotojen torjunnan puutteet nyt ja tulevaisuudessa. Seminaarin ja työryhmien tavoitteena oli tutkimustietoa jakamalla ja lainsäädäntöön vaikuttamalla sellaisen mallin luominen, jossa koko alue on varautunut pahimman varalta.
”Olemme hyvin iloisia voidessamme tukea BSAG:tä tämän seminaarin toteutuksessa. Tapahtuma on tärkeä askel pohjoisen Itämeren maiden öljyvahinkojen torjuntakyvyn arvioinnissa. Autamme löytämään mahdolliset puutteet toimintavalmiudessa, sillä Shell pitää öljyvahinkojen estämistä ja niiden torjuntaa erittäin tärkeänä. Työ öljyvahinkojen torjumisen kehittämiseksi ja turvallisen toiminnan takaamiseksi jääolosuhteissa jatkuu”, sanoi Robert Blaauw, Shellin arktisten asioiden johtaja.