Kestävän kehityksen biosfääri on luonon mallialue
Kuluneena keväänä Santanan maaseutukaupunki Madeiralla sai UNESCOn kunniakirjan, jossa se julistettiin biosfäärialueeksi. Biosfäärialueilla pyritään toteuttamaan kestävää kehitystä paikalliset olosuhteet ja perinteet huomioon ottaen.
YK:n koulutus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO käynnisti vuonna 1970 monitieteisen kestävän kehityksen tutkimus- ja kehittämisohjelman Man and the Biosphere (MaB). MaB-ohjelman tavoitteet ja ideat toteutuvat biosfäärialueissa. Ne on nimetty kestävän kehityksen mallialueiksi, joilla on kansainvälisesti ainutlaatuisia luonto- ja kulttuuriarvoja. MaB-ohjelma muodostaa maailmanlaajuisen verkoston, johon kuuluu 580 biosfäärialuetta 114 maassa.
Madeiralla käyneistä monet muistavat varmasti Santanan pienet värikkäät olkikattoiset talot (Casas do colmo), jotka edustavat vanhaa perinnettä. Santanan biosfäärialueeseen ei kuulu pelkästään kaupunki vaan myös lähiympäristö, jossa maanviljelyksellä ja hedelmien (annonat) kasvatuksella on tärkeä merkitys. Siihen kuuluu myös Rocha do Navio pohjoisrannikolla, meressa oleva luonnonsuojelualue, jonka paikalliset asukkaat perustivat vuonna 1997. Sinne pääsee kaapelihissillä tai hissipysäkiltä voi lähteä myös kapeaa polkua alas meren rantaan.
Rannikon tuntumassa kohoaa pieni saari Ilheu da Viu`va. Monet merilinnut pesivät alueella ja siellä kasvaa Madeiran kotoperäisiä kasveja.
Santanan biosfäärialueella on myös 30 neliökilometriä laakerimetsää, joka on harvinainen jäännös menneitten aikojen metsästä. Ympäristössä on mielenkiintoisia levadoja ja luontopolkuja. Santanassa on myös pari hotellia ja maaseutumatkailua.
Unescon Santanalle antama tunnustus lisää varmasti alueen luontomatkailua.