Talouden tila puree eniten kreikkalaisten omaan lomailuun
Matkaviikon kynämies suuntasi kesäisen tutustumismatkansa nyt Kreikan Pargaan, maan luoteisosaan, jossa mm. läheinen Korfun saari on monille suomalaisille tullut tutuksi. Parga on oiva lomakohde mantereen puolella ja osoittautui hyväksi valinnaksi ”jo myöhempään teini-ikään” eli vähintäänkin aikuiseksi ehtineelle matkamiehelle.
Minkäänlaisesta häiriökäyttäytymisestä tai ylenpalttisesta möykästä tai tyrkyttämisestä ei joutunut missään kärsimään. Matkailijoiden perustyypit olivatkin aikuisia, jopa varttuneempia matkailijoita ja toisaalta lapsiperheitä ja nuoria pareja.
Parga on oiva lepolomakohde, jossa on myös sopivasti tarjolla mielenvirikettä, merellisiä, liikunnallisia mahdollisuuksia ja mainiota kreikkalaista kulinarismia varsin kohtuullisin kustannuksin.
Kun askeltaa torin laidalta vain pari-kolmesataa metriä sivummalle paikallisen kansan pariin, hinnat muuttuvat vieläkin ystävällisemmiksi. Normimittari, puolen litran Mythos-olut, maksoi Petruksen perustavernasa 2 euroa, keskustan turistipaikoissa kolme ja 4-tähden hotellissa neljä euroa. Ja ruoan hinta vaihtelee samassa skaalassa. Mutta lisäksi siinä perustavernassa kaikki tuoksut, maut ja etenkin tunne ja ilmapiiri sekä palvelu ovat niin paikalliset, kreikkalaiset. Kun menet toisen ja kolmannen kerran samaan paikkaan, sinulla on jo kanta-asiakkaan vastaanotto ja etuisuudet!
Liikuntaesteisille kaupunki ei kuitenkaan ole kaikkein parhaiten sopiva kapeine ja jyrkkine kujineen, jossa välillä on jopa askelmia, portaita.
Matkaviikon skribentin yksi keskeinen kriteeri valita Parga oli mahdollisuus piipahtaa sieltä käsin Albaniassa. Tämä Euroopan maa oli pitkän sulkeutuneisuutensa vuoksi jäänyt tähän asti käymättä. Maa tulikin nyt ainakin pongattua ja pintapuolisesti tutustuttua. Kokemus oli vähintäänkin erikoinen.
Yhtäällä oli menneen maailman uinuvia, jopa ränsistyneitä tai ränsistyviä maalaiskyliä, kehnoja sorateitä. Toisaalla esimerkiksi erikoinen Sarandan kaupunki täynnä uusia hotelleilta tai lomahuoneistoilta näyttäviä upeita kerrostaloja, mutta lähes kaikki tyhjillään, käyttöön ottamattomina! Ja uutta rakennetaan silti vimmatusti. Mikä lienee tämän rakennusbuumin päämäärä ja rahoituksen salaisuus?
Etelä-Albanian teiden yleisin automerkki, joskus näytti, että jopa lähes ainoa, on Mercedes Benz, mutta valmistusvuosi pääsääntöisesti viime vuosituhannella ja suurelta osin jopa 1980-luvulla. Muutamia ökymalleja tai kalliita citymaastureita myös vilahti ja pani väistämättä ajatuksen liikkeelle, millä bisneksellä nuorehko mieskuski on ajopelinsä hankkinut.
Pargasta voi tehdä Albanian lisäksi muita mielenkiintoisia retkiä, kuten jylhään Meteoran luostariin tai Korfuun. Aurinkorantojen ja tavernoiden lisäksi muutakin tarjontaa pikkukaupungissa on. Perinteitä vaaliva uusi avaus on Paragaea, Pargan vanha oliiviöljytehdas, josta on tehty alan museo. Kannattaa pistäytyä, kun osuu kohdalle aivan Pargan keskustan alueella. Oliivipuut ja -öljy ovat alueen hienointa antia.
Nyt kesäisellä lomakaudella Pargassa ei ollut ahdasta, ei tungosta, ei jonottamista missään. Hotelli Parga Beach Resortin guest relations -vastaava Konstantina Lambroussi sanoo, että kreikkalaiset lomailijat ovat vähentyneet ja nekin, jotka tulevat, kuluttavat vähemmän. Tässä näkyy maan talouden nykyinen ahdinko. Manner-Kreikassa kun ollaan, jopa viikonlopputulijoita on aikaisemmin ollut sekä Ateenasta että Thessalonikista asti.
Saksalaisia neiti Lambroussin hotellissa on ollut aikaisempina vuosinakin vain vähän, ja saksaapuhuvat olivat nyt lähes poikkeuksetta Itävallasta.
Kaiken kaikkiaan pohjoismaisia matkailijoita näillä rannoilla pidettiin kuin kukkaa kämmenellä. Norjalaiset olivat näkyvästi esillä, mutta kokemus oli varsin positiivinen suomalaisin silmin ja kukkaroinkin. (EH)