”Ekologiset materiaalit ja eettinen valmistus”
Tammikuussa liikennöintinsä aloittava M/S Viking Grace on rakennettu uudistamaan risteilykokemus kaikista näkökulmista. Aluksen miehistön työasut ovat nuorien huippusuunnittelijoiden kädenjälkeä ja niissä kantaa suomalainen design.
”Viking Line lähestyi uudenlaisen risteilyelämyksen tuottamista myös työvaatteiden kautta. Henkilökunnan vaatetuksen tulee tukea vahvasti samaa designhenkeä ja ennakkoluulottomuutta, jota dSignin Vertti Kiven suunnitelmissa oli aistittavissa”, Touchpointin myynti- ja markkinointijohtaja Carita Peltonen kertoo.
Asujen suunnitteluun valjastettiin kolme nuorten suunnittelijoiden tähtikaartiin kuuluvaa suomalaista designeria. Pääsuunnittelijana toimi Camilla Mikama, jonka muun muassa Kauppalehti nosti suomalaisten suunnittelijoiden kärkinelikkoon jo vuonna 2010. Anniina Nurmi tunnetaan ekodesignerina ja Vihreät vaatteet -blogistaan. Taiteiden maisteri Elli Roth voitti Taideteollisessa korkeakoulussa opiskellessaan tiimeineen työvaatteiden ainoan kansainvälisen kilpailun vuonna 2008.
”Työasujen design tukee uuden risteilyaluksen ainutlaatuista palvelukonseptia. Ei vain hyvän, vaan erinomaisen palvelun henki välittyy myös miehistön asuista. Niin kokkien kuin päällystön vaatteet ovat ajanhenkiset ja tyylikkäät. Mallisto ammentaa ennemmin helposti lähestyttävästä bisnespukeutumisesta kuin perinteisestä univormumaailmasta. Malliston päävärinä on syksyn muodissakin vahvasti näkyvä tumma lila, malva”, Carita Peltonen kuvaa.
Suunnitelmien keskeisenä osana ovat Viking Linelle tärkeät elementit: ekologiset materiaalit ja eettinen tuotanto. Lisäksi materiaalien tulee olla sellaisia, joissa on mukava työskennellä.
”Materiaalit ovat pääsääntöisesti EU:n ympäristömerkkiä kantavia ekokukka-materiaaleja. Kankaat leikataan siten, että ylijäämä minimoidaan. Tuotteet valmistetaan 90-prosenttisesti Euroopassa”, Carita Peltonen kertoo.
Vaatteiden istuvuus tasa-arvoisesti erikokoisten ja -muotoisten työntekijöiden yllä on henkilökohtainen ja tärkeä asia.
Malliston suunnittelu ja tuotekehitys on vienyt satoja ja taas satoja työtunteja. Tavoitteena oli, kuten koko laivan mittakaavassa, synnyttää jotakin ainutlaatuista.
”Työvaatteiden näkeminen työn loppusuoralla oli huikea kokemus. Taitava ja innovatiivinen tiimi kykeni toteuttamaan ääneen sanonut ajatukset luovasti ja siten, että prototyyppi oli pöydällä liki seuraavana päivänä. Työvaatteet ovat saaneet erinomaisen vastaanoton”, Viking Linen hotellipäällikkö Lena Holmström sanoo.
”Meille M/S Viking Grace oli enemmän kuin työvaateprojekti, jopa unelma. Halusimme toteuttaa kaiken sen, mitä työvaate tyylikkäimmillään ja funktionaalisimmillaan voi olla ja merkitä. On ollut suuri ilo saada asiakkaalta positiivista palautetta matkan varrella”, Carita Peltonen kiittää.
M/S Viking Grace on tällä hetkellä ekologisin matkustajalaiva kokoluokassaan. Sen teknologiset ratkaisut on luotu säästämään saaristoa ja merta. Risteilyaluksissa pitkään vallinnut tyyli on vaihtunut aivan uuteen, vaikuttavan virkistävään suomalaisten huippumuotoilijoiden kädenjälkeen.
Laiva on viritetty digiaikaan. Sen kaksikymmentä suurta videoseinää luovat vaihtuvia vuorokausimaisemia ja infotauluina toimii 150 edistyksellistä näyttöä. Uusi alus aloittaa liikennöintinsä tammikuussa ja tulee tarjoamaan matkustajilleen kokonaisvaltaisen ja tyylikkään risteilyelämyksen, jollaista Itämerellä ei ole ennen koettu.