Tatuoinneissa ja lävistyksissä voi piillä iso terveysriski
Heinäkuun 28. päivänä vietetään Maailman hepatiittipäivää. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että lomamatkalla jo Etelä- ja Itä-Euroopassa, myös Baltian maissa, riski saada virushepatiitti on huomattavasti suurempi kuin Suomessa. Tartunnan voi saada tatuoinnista tai lävistyksestä, jos välineet ovat likaiset. Varsinkin B-hepatiitti tarttuu myös suojaamattomassa seksissä. Liiton sivuilla netissä voi nyt tehdä riskitestin hepatiitin tartuntatavoista.
Virushepatiitit aiheuttavat suurimman osan kroonisista maksasairauksista länsimaissa. Ne jaetaan suun kautta ja veriteitse tarttuviin. A-hepatiitti leviää suun kautta. Sen voi saada lomamatkalla ulkomailla likaisesta juomavedestä tai siitä tehdyistä jääpaloista sekä huonosti kypsennetyistä äyriäisistä. Suomessa A-hepatiitti on harvinainen, viimeaikaisten tartuntatapausten syyksi on epäilty ulkomaisia pakastemarjoja.
B- ja C-hepatiitit tarttuvat verikontaktissa likaisesta neulasta, steriloimattomilla välineillä tehdyssä tatuoinnissa tai lävistyksessä sekä suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä.
”Hetken mielijohteesta lomallakin otetussa tatuoinnissa tai lävistyksessä pitäisi muistaa varmistaa, että tekijä on ammattitaitoinen ja välineet steriilit. Varsinkin B-hepatiitti tarttuu myös suojaamattomassa seksissä”, muistuttaa Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.
A- ja B-hepatiitin ehkäisemiseen on olemassa rokote. Rokote kannattaa ottaa varsinkin, jos matkustaa usein riskimaihin tai oleskelee niissä pitkään. C-hepatiittiin ei ole rokotetta.
Tartunta on todettava ajoissa
B- ja C-hepatiittia on enemmän tietyillä riskiryhmillä, kuten suonensisäisten huumeiden käyttäjillä, minkä vuoksi sairaus on varsin leimaava. Monet sairastuneet eivät uskalla kertoa siitä muille ja jäävät yksin. Hepatiitti on hiljainen ja tartunta on usein oireeton. Moni voi kantaa virusta tietämättään.
”Virushepatiittia ei tarvitse hävetä, kuten ei muitakaan sairauksia. Jos epäilee, että on saanut tartunnan, on tärkeää ottaa yhteyttä lääkäriin. Tartunta on todettava ajoissa, koska sitä voidaan hoitaa ja viruksen leviäminen ehkäistä. Hoidot ovat kehittyneet ja uusia hoitoja on näköpiirissä”, Högström kertoo.
Hepatiittitartunnan voi saada kuka vaan vaikka pistämällä itseään vahingossa likaisella neulalla. Sen voi myös saada verensiirron tai hoitotoimenpiteen yhteydessä varsinkin maissa, joissa ei tehdä B- tai C-hepatiittiseulontaa tai hoitokäytännöissä on muuten puutteita. Alueilla, missä B-hepatiitti on yleistä, se tarttuu usein äidistä lapseen jo synnytyksessä.
Riskitesti netissä
Munuais- ja maksaliiton ”Älä sulje silmiäsi virushepatiitilta” -kampanjasivulla kerrotaan lisää virushepatiiteista. Tiedätkö miten hepatiitti tarttuu -riskitestissä voi testata, osaako tartuntaa varoa kotona ja matkalla. Kampanjasivu on osoitteessa www.maksa.fi/hepatiittipaiva.
Maailman hepatiittipäivä
Teemapäivän on järjestänyt vuodesta 2007 lähtien World Hepatitis Alliance. Maailman terveysjärjestö WHO otti sen viralliseen ohjelmaansa vuonna 2010. WHO vaatii eri maiden viranomaisilta toimenpiteitä sairauden ehkäisemiseksi ja seulonnan tehostamista.