Suomen opasliiton syysliittokokous Naantalissa lokakuussa
Pitkien perinteiden mukaisesti Naantalin Oppaat ry:n valinta julkistettiin heittämällä yhdistyksen 10. puheenjohtaja, Hanna-Leena Laihonen mereen Unikeonpäivänä lauantaina 27.7.2013 klo 7.00 Naantalin vierassatamassa.
Naantalin Oppaat ry on perustettu 4.4.1973 Hotelli Kultaisessa Auringossa, joten yhdistys viettää tänä vuonna 40-vuotisjuhliaan. Perustamiskokouksessa paikalla oli silloisen matkailulautakunnan puheenjohtaja ja yksi jäsen, Työväenopiston rehtori, Turun opaskerhon puheenjohtaja, Naantalin matkailuasiamies sekä 16 opasta.
13 opasta sai opasmerkkinsä ja jäsenmaksuksi päätettiin 10 mk per jäsen. Yhdistyksen ensimmäinen vuosikokous pidettiin toukokuussa 1973.
Valtakunnallinen kattojärjestö Suomen Opasliitto ry on perustettu 1974 ja Naantalin yhdistys on yksi Suomen vanhimpia opasyhdistyksiä. Naantali on kestinnyt vieraitaan jo perustamisestaan lähtien, kun birgittalaisluostarin ympärille kohosi krouveja ja majoitusliikkeitä luostariin tulevia pyhiinvaeltajia varten 1440-luvulla, joten myös ajoissa aloitetulle opastoiminnalle löytyy hyvät perusteet. Yhdistys kuuluu Suomen Opasliittoon, joka valvoo oppaiden etuja ja käy mm. palkkioneuvottelut.
Jo perustamisvuonna yhdistys hoiti Unikeonpäivän kiertoajelujen lisäksi perjantai-iltojen kiertoajelut ja Kultarannan puutarhan opastukset.
Opastusten lisäksi yhdistyksen muukin toiminta oli heti alkuun hyvin aktiivista; järjestettiin koulutusta ja osallistuttiin valtakunnallisille opaskoulutuspäiville.
Oppaan yhtenäisen asun muodosti tuolloin valkoinen lippalakki, johon jokainen kirjoitti oman nimensä. Vuonna 1974 yhtenäinen asu muodostui valkoisesta t-paidasta ja vihreästä hameesta. Unikeonpäivänä oppaat pukeutuivat kylvettäjien ja kärrääjien asuihin, jotka asut viittaavat Naantalin monivaiheiseen historiaan ja 1800-luvun vilkkaaseen kylpyläelämään. Nykyinen Naantalin oppaiden käyttämä opaspuku on tyylikäs sininen jakkupuku.
Tänä päivänä 40-vuotinen yhdistys on aktiivinen ja opastamisen ohella tärkeintä jäsenille on jatkuva koulutu. Omaehtoisesti sekä yhdistyksen järjestämänä siihen sisältyy mm. opintomatkat Pyhään Birgittaan liittyviin kaupunkeihin: Rooma, Tallinnan Pirita, Vadstena, Tanskan Maribo, Espanjan Santiago de Compostela. Jäseniä Naantalin Oppaat ry:ssä on 74, joista opastavia 64 ja pelkästään osallistuvia 10 – osallistuva jäsen voi osallistua kaikkeen muuhun toimintaan paitsi opastamiseen.
Aktiivisesti jäsenistä toimii noin 30.
Oppaiden peruskursseja järjestetään tarpeen mukaan noin viiden vuoden välein, jonka suorittamisen jälkeen oppaat suorittavat säännöllisin väliajoin aktiivisuuskokeen, jossa tarkistetaan tiedot ja taidot ja joka takaa asiakkaille aina ajantasaisen, päivitetyn mutta samalla innokkaan ja raikkaan opastuksen. Opastutkinnon voi suorittaa myös ammattitutkintona.
Naantalissa on eniten opastuksia tasavallan presidentin kesäasunnon, Kultarannan, puutarhassa ja opastukset keskittyvät touko-syyskuun välille. Naantalin hieno historia mahdollistaa sen, että oppaiden ammattitaito, ideat ja heittäytymiskyky löytyvät aina uusiutuvista teemallisista kierroksista vanhassa kaupungissa ja Naantalin ympäristössä.
Naantalin Oppaat ry:stä voi tilata opastuksen suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, saksaksi, tanskaksi, ranskaksi, venäjäksi, viroksi, espanjaksi ja esperantoksi. Opastustunteja vuonna 2012 olin. 1000 ja opastuksia välittää Naantalin Matkailu Oy.
Naantalin Oppaat ry järjestää 12.-13.10.2013 Suomen opasliiton syysliittokokouksen ja opaskoulutuspäivät Naantalissa. Tilaisuuteen odotetaan 200 matkailuopasta ympäri Suomen. Kokouksen teema on ”Luonnollisesti. Naantali.” ja luentojen aiheet opastamiseen liittyvien luentojen lisäksi liittyvät saaristoon, luontoon ja Itämereen.
Uninen, mutta iloinen yhdistyksen puheenjohtaja molskautettiin jälleen viileään mereen perinteiseen tapaan kuuden aikaisempien vuosien Unikeon kantamana ja Paraatityttöjen ja satojen aamuvirkkujen kaupunkilaisten ja kesävieraiden saattelemana ja kannustamana. Tuore Unikeko sai valtikkansa, suuren Unikeko-kyltin onnittelujen kera edeltäjältään, Muumimaailman toimitusjohtaja Tomi Lohikoskelta.