”Erävoitto lentoturvallisuuudelle EU-parlamentissa”
Eurooppalaiset lentäjät ja matkustamotyöntekijät ovat tyytyväisiä maanantaina EU-parlamentin liikennekomiteassa tehtyyn päätökseen hylätä komission ehdotus Euroopan uusista työ- ja lepoaikasäädöksistä.
Parlamentin liikennekomitean jäsenten enemmistö (21-13) äänesti lentäjäliiton mukaan useita turvallisuuspuutteita sisältäneen ehdotuksen hylkäämisen puolesta. Äänestystulos on selkeä viesti komissiolle laatia parannettu, turvallinen ja tieteeseen perustuva laki, joka takaa matkustajien turvallisuuden.
”Äänestystulo osoittaa selvästi että lentoturvallisuuden tulee olla Euroopassa ykkösprioriteetti”, toteaa Hannu Korhonen, Suomen Lentäjäliiton (FPA) turvatoimikunnan puheenjohtaja, itsekin lentäjä. ”Olemme hyvillämme tästä rohkeasta päätöksestä ja onnittelemme parlamentaarikkoja heidän vahvasta kannastaan turvallisuuden puolesta. Tätä juuri kansalaiset EU:lta odottavat. Ehdotuksen vastustaminen oli ainoa järkevä askel. Toivomme, että komissio korjaa esityksen turvalliseksi. Se olisi kaikkien eurooppalaisten etu.”
”Komissio on korostanut vain niitä parannuksia, joita sen ehdotus olisi tuonut”, toteaa Philip von Schöppenthau, eurooppalaisia liikennelentäjiä edustavan ECA:n pääsihteeri. ”Sen sijaan he jättävät kertomatta, että vertailukriteerit ovat hyvin alhaisia ja että ehdotuksen vertailukohteena olivat Euroopan surkeimmat ehdot. Siksi tekstin sisältämät merkittävät turvallisuuspuutteet täytyy poistaa turvallisten lentojen varmistamiseksi. Uusilla moottoreilla ja ohjaamoikkunalla varustettu lentokone on kiva. Mutta jos siivessä on halkeama, koko kone on silloin vaarallinen. Tämä kuvaa komission ehdotusta. Siksi se tulee vetää pois ja muuttaa.”
Liikennekomitean hylättyä ehdotuksen se menee parlamentin täysistunnon äänestykseen 09.10.
ECA:n mielestä kriittisempiä kohteita ovat edelleen yötyön rajoittaminen maksimissaan kymmeneen tuntiin ja rajaamalla päivystyksen ja lentotyön yhdistelmän 18 tuntiin. Lisäksi jäsenvaltioiden on saatava säilyttää omat, tiukemmat ja suojaavammat työ- ja lepoaikamääräyksensä, eikä vain erityistapauksissa vaan aina, ettei tavoitteeksi muodostu alentaa omia vaatimuksia päästäkseen EU:n tasolle, kerrotaan FPA:n kannanotossa.