Taidetestaajien matkustusbudjetti yli 10 miljoonaa euroa
Suomen yläkoulut saavat helmi-maaliskuussa kutsun ilmoittaa ensi lukuvuoden 8.-luokkalaiset mukaan Taidetestaajat-hankkeeseen. Tavoite on, että kaikki noin 60 000 kahdeksasluokkalaista lähtisivät lukuvuonna 2017-2018 mukaan kokemaan ja arvioimaan taidetta.
Jokaiselle 8. luokalle tarjotaan mahdollisuus vierailla kahdessa kulttuurikohteessa. Toinen suuntautuu omaan maakuntaan ja toinen pääkaupunkiseudulle. Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska Kulturfonden maksavat sekä oppilaiden että opettajien matkat ja pääsyliput. Mukaan kutsutaan koulut Hangosta Utsjoelle, koulujen vastuulle jää ilmoittautuminen 15.3.2017 mennessä sekä mahdollisten sijaisten hankkiminen.
Oppilaat kuljetetaan taiteen äärelle junalla, linja-autolla ja tarvittaessa lentäen. Kaukojuna- ja lentomatkavaraukset hoitaa matkatoimisto CWT Finland, jonka kanssa Kulttuurirahasto on tehnyt kokonaispalvelusopimuksen. Sopimuksessa pyritään lasten kustannustehokkaaseen ja sujuvaan liikuttamiseen. Hankkeen kokonaisbudjetti on vuosina 2017-2020 noin 20 miljoonaa euroa, josta matkakulujen osuus on yli puolet.
”Meille on erittäin suuri kunnia olla Kulttuurirahaston Taidetestaajat-hankkeen kumppani ja toteuttaa siihen liittyvät matkajärjestelyt. Hanke on myös matkustajien määrällä mitattuna aivan poikkeuksellinen Suomessa. Roolimme on toimia Kulttuurirahaston matkustuksen edunvalvojana: asiantuntijamme CWT:ssä ovat sitoutuneet etsimään kuhunkin Taidetestaaja -ryhmämatkaan parhaat matkajärjestelyt parhaalla mahdollisella hinnalla”, toteaa Jari Oinonen, CWT Pohjoismaiden myynnistä ja markkinoinnista vastaava johtaja.
Taidetestaukseen voivat kolmen vuoden aikana osallistua kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset eli yhteensä lähes 200 000 nuorta opettajineen. Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto ja sen 19 aluekoordinaattoria vastaavat Taidetestaajat-hankkeen käytännön toteutuksesta.
”Meille on erittäin tärkeää, että jokainen kahdeksasluokkalainen voi osallistua ja sen vuoksi huomioimme laajasti myös erilaisten oppilaiden osallistumismahdollisuudet. Koordinoimme vuosittain 120 000 taidevierailua ja toimimme koulujen ja taidelaitosten yhteistyötahona”, kertoo vastaava koordinaattori Anu-Maarit Moilanen Suomen lastenkulttuurikeskusten liitosta.
Testauksen tueksi oppilaat saavat etukäteen tietoa esityksestä, taiteilijoista ja taidemuodosta. Itse kohteessa nuoret pääsevät tutustumaan taiteen lisäksi siihen, miten taideteos syntyy, millaista on taiteilijan työ tai mitä asioita tapahtuu ennen kuin esitys on valmis. Kokemuksen jälkeen nuorilta toivotaan kommentteja ja palautetta kokemuksestaan Taidetestaajia varten kehitetyn selainpohjaisen arviointityökalun kautta.