Kastilia-León on kulttuuria, historiaa ja elävää nykypäivää
Espanjan laajin itsehallintoalue Kastilia-León, espanjaksi Comunidad Autónoma de Castilla y León loikoilee suureksi osaksi aurinkoisella ylängöllä maan pääkaupungista Madridista luoteeseen. Tämä Espanjan suurin autonomia ulottuu pääkaupungin liepeiltä aina Baskimaan, Kantabrian ja Asturian sekä Portugalin rajoille saakka. Alueen kaakkoinen naapuri Kastilia La Mancha on tullut tutuksi niille suomalaisille, jotka ovat perehtyneet Espanjan kansalliskirjailijan Cervantesin surullisen hahmon ritariin Don Quijoteen ja hänen aseenkantajaansa Sancho Panzaan. Kirjailija Miguel de Cervantes Saavedra asusteli 1600-luvun alkuvuosina jonkin aikaa myös Kastilia-Leónin pääkaupungissa Valladolidissa, vaikka hänen tunnetuin tarinansa tuulimyllyjä vastaan taistelevasta ritarista onkin sijoitettu hieman etelämmäksi, naapuriin Kastilia La Manchaan.
Ylätasanko viilentää
Kastilia Leónin ylätasangolla ollaan lähes ja ylikin kilometrin korkeudessa merenpinnasta. Tällä tietenkin on vaikutuksensa ilmanalaan. Alkukesästä, kun Madridissa tai Málagassa lämpömittari kipuaa yli 30 asteen, Ávilan, Salamancan, Zamoran ja Leónin tienoilla voi retkeillä miellyttävässä 22-26 asteen lämmössä. YK:n maailmanperintöluetteloon kuuluva Ávilan kaupunki on ylimmillään 1 130 metrin korkeudessa.
Ylätasangon maisema on tasainen ja näkyvyyttä silmänkantamattomiin kuin meillä eteläisellä Pohjanmaalla. Koska vierailu Kastilia-Leónissa tarkoittaa liikkumista ja nähtävyyksien fyysistä kokemista, jaksamistakin, kannattaa matkan ajankohta harkita kunkin omien voimiensa mukaan. Kuumin loppukesän aika voi olla esimerkiksi varttuneemmalle väelle liiankin kuumaa, mutta kevät ja vielä kesäkuun alkupuoli aivan ihanteellista, samoin taas syksyllä kun kuumin kesä hellittää.
Tälle alueelle kannatta matkustaa etsimään sitä oikeata, aitoa historiallista, mutta samalla toki hyvin nykyaikaista Espanjaa. Kulttuurin vuosisatainen perintö on lukuisissa monumenteissa, joista katolisessa Espanjassa suuri osa on kirkkoja ja katedraaleja, upeita jopa monisatavuotisten rakentamishankkeiden tuloksia. Kirkkoihin liittyy arkkitehtuurin, maalaustaiteen ja kuvanveiston, usein upeiden lasimaalausten kiehtova läsnäolo. Maallistunut pohjoiseurooppalainen voi todella ihmetellä ja ihastella sitä panostusta, joka näihin upeisiin monumentteihin on upotettu.
Ávilan tunnusmerkki ja keskeinen nähtävyys on sen 2,5 km pitkä muuri ja sen sisäpuolinen vanha kaupunki. Nykyisessä Ávilassa asuu n. 60 000 ihmistä, joista yhä noin 4000 muurin sisäpuolella. Kaupungin goottilainen katedraali, jota rakennettiin vuodesta 1091 aina pitkälle 1400-luvulle, oli muurin ohella varmistikin keskeinen peruste YK:n maailmanperintöluetteloon pääsylle.
León – kaupunki ja maakunta
León on Kastilian ja Leónin itsehallintoalueen maakunta ja sen samanniminen, 130 000 asukkaan kaupunki. Léon on lähellä Galiciaa ja samalla se on myös Santiago de Compostelaan vievien pyhiinvaellusreittien varrella. Alkujaan León oli roomalaisten sotilasleiri ja kultakaivoskaupunki. Kulta vietiin täältä Roomaan, jossa se lyötiin kultarahoiksi. Niillä puolestaan maksettiin ajanlaskumme varhaisina vuosina jopa 6000 Leónissa palvelleen sotilaan palkat. Kaupungin merkittävän nähtävyyden, kaupungin muurien varhaisin vaihe on rakennettu jo 200-luvulla ja myöhemmin sitä on täydennetty 1300-luvulla.
1200-luvulta peräisin oleva katedraali on Leónin vaalittu nähtävyys. Etenkin sen 1800 neliömetriset lasimaalaukset etsivät vertaistaan. Niiden puhdistaminen on mittava, pitkä, herkkä ja kallis urakka, joka on käynnissä juuri nyt, kesällä 2018. Työssä poistetaan rautaiset kehykset, joissa lyijyllä kiinnitetyt värikkäät lasit ovat, yksi paneeli kerrallaan. Kehyksen ruoste poistetaan ja lasi sekä lyijy puhdistetaan kirkkaaksi. Eron puhdistetun ja puhdistamattoman välillä huomaa helposti, kunhan hoksaa hakea silmiinsä sellaisen kohdan, jossa ne ovat rinnakkain.
Salamanca on energinen yliopistokaupunki
Tämän päivän Kastilia-León on myös vaikkapa dynaaminen yliopistokaupunki Salamanca, joka on myös merkitty YK:n maailmanperintöluetteloon. Kun sen 160 000 asukkaan lisänä kaupungissa asuu jopa 50 000 nuorta opiskelijaa, sekä espanjalaista että muualta usein Erasmus-vaihtoon tulleita, ei nuoren energisyyden läsnäolo myöskään yliopistokampusten ulkopuolella jää huomaamatta. Salamancan yliopisto on perustettu 1218, ts. siellä juhlitaan 800-vuotispäiviä tänä vuonna. Ulkomaisia opiskelijoita myös kaupungin toiseen yksityiseen yliopistoon houkuttavat mm. kieliopinnot ja alueella puhtaimmin puhuttu espanjan eli kastilian kieli, el castellano.
Kaupunkina Salamanca on halvempi elää ja asua sekä matkailijoille että ennen kaikkea opiskelijoille kuin maan monet muut suuret kaupungit. Yliopiston 800-vuotisjuhlallisuuksista vastaava johtaja Julio Cordero sanookin täällä olevan opiskelijoita peräti 110 maasta. Heitä houkutellaan avoimen kaupallisin keinoin ja tiedekunnasta riippuen 2000 7000 haarukassa olevin lukukausimaksuin. Salamancan pääaukio Plaza Mayor ja muu keskustan alue on täynnä kahviloita ja baareja, joissa pitkin päivää ja iltaa viihtyvät kaikenikäiset opiskelijoista eläkeikäisiin.
Kastilia-Leónin kulttuuriin voi tietenkin tutustua omalla, yksilöllisellä matkalla, mutta käytännöllinen tapa on koota ryhmä, pienempi tai suurempi. Tällöin on helppoa varata tarvittavat majoitus-, kuljetus-, ruokailu- ja ohjelmapalvelut ennalta. Pienryhmä 5-8 henkilöä liikkuu sujuvasti pikkubussilla kaupunkien välisiä kymmenien kilometrien tai hieman yli 100 kilometrin matkoja, mutta vieläkin kustannustehokkaampaa on, jos jalkeille saadaan 20-25 mieluiten samanhenkistä matkustajaa.
Nähtävää ja koettavaa esimerkiksi reitillä Àvila, Salamanca, Zamora, León ja Valladolid riittää takuuvarmasti. Saapuminen Suomesta ja Helsingistä sekä samaten paluu voi hyvin tapahtua Madridin Barajasiin Adolfo Suarezin lentoaseman kautta. (EH)