Turussa vierailevat kongressivieraat saavat jatkossa pääosin kierrätyskankaista valmistetun delegaattikassin, joka ommellaan paikallisena käsityönä Turun työllisyyspalvelukeskuksen Valmennuspisteessä.
Visit Turku haluaa viestiä vastuullisuudestaan tuhansille kongressivieraille, joita tieteelliset tapahtumat ja seminaarit vuosittain tuovat kaupunkiin. Osallistujille jaettavat delegaattikassit tilattiin aikaisemmin ulkomailta, mutta nyt kangaskassit ommellaan Turun kaupungin työllisyyspalvelukeskuksen Valmennuspisteessä, joka kuntouttaa ja tukee ihmisiä työelämän tavoitteissaan.
”Delegaattikassit ovat kestävän kehityksen toimenpide ja osoitus Visit Turun yhteiskuntavastuusta. Haluamme näin olla mukana myös Turun kaupungin Hiilineutraali Turku 2029 -projektissa, jolla hillitään ilmastonmuutosta”, kertoo Visit Turun matkailujohtaja Anne-Marget Hellén.
Turussa järjestetään vuosittain 50–80 kansainvälistä tieteellistä kongressia, joiden isännille Turun kaupungin ja Visit Turun kongressiyksikkö tarjoaa maksutonta palvelua tapahtuman haku- ja suunnitteluvaiheessa. Delegaattikassit ovat osallistujille käytännöllinen ja värikäs muisto vierailusta Turkuun.
”Puuvillakassit ommellaan ylijäämä- tai kierrätyskankaista, joten ne ovat ulkoasultaan kirjavia ja erilaisia – persoonallisia, kuten turkulaiset”, hymyilee Visit Turun kongressipäällikkö Sari Ruusumo.
”Ensimmäiset paikallisena käsityönä valmistetut kangaskassit jaetaan elokuussa evoluutiobiologian ESEB 2019 -kongressissa, jonka toteuttaa Logomossa Helsingin yliopiston akatemiaprofessori Craig Primmer yhteistyössä Turun yliopiston kanssa. Kongressiin odotetaan 1300 delegaattia”, Ruusumo jatkaa.
Tuhansien delegaattikassien ompelu on iso mutta mieluinen urakka Valmennuspisteelle, joka on matalan kynnyksen työpaikka ja monille ponnahduslauta työelämään.
”Aloitimme ompelutyön keväällä. Delegaattikasseilla on tärkeä työllistävä vaikutus, sillä Valmennuspiste tarjoaa kuntouttavaa työtoimintaa, joka edellyttää sopivan tasoisia työtehtäviä. Työntekijöille on kannustavaa, että tilaustyö menee hyvään tarkoitukseen”, kertoo Valmennuspisteen ompelimon työnjohtaja Ritva Rautiainen-Laakso.
”Kassi on myös ekologisesti kestävä valinta, koska valmistuksessa käytetään mahdollisimman paljon kierrätystuotteita, kuten vanhoja lakanoita ja verhoja”, Rautiainen-Laakso korostaa.