Tampere Chamber Music -festivaalin ohjelmisto on julkaistu. Tampereella 23.-26. tammikuuta 2020 järjestettävä tapahtuma tarjoaa laajan kattauksen kamarimusiikkia, tanssia ja tiedettä. Hyvinvointia korostavan festivaalin teema on voima – oma ääni. Suuri osa festivaalista tapahtuu Tampere-talossa.
Festivaalilla nähdään kotimaisista tähdistä mm. viulisti Minna Pensola, saksofonisti Jukka Perko, sopraano Anu Komsi sekä kansainvälisiä vieraita, kuten sellistit Robert Cohen (GB) ja Torleif Thedéen (SWE), viulistit Ilya Gringolts (RUS) ja Priya Mitchell (GB) ja tanssija Pontus Sundset (SWE). Mukana ovat myös aivotutkija Katri Saarikivi ja kirjailija, terapeutti Tommy Hellsten. Ohjelmistossa on mm. Beethovenia ja Shostakovichia.
”Beethoven ja Shostakovich tuovat festivaalille ajattoman voimansa, jota välittävät fantastinen joukko omaäänisiä taiteilijoita”, kertoo TCM-festivaalin taiteellinen johtaja, pianotaiteilija Heini Kärkkäinen.
Beethovenin 250-vuotisjuhlavuosi näkyy mm. festivaalin avajaiskonsertissa, jossa kuullaan Beethovenin Arkkiherttua pianotrio Ilya Gringoltsin, Robert Cohenin ja Heini Kärkkäisen tulkitsemana. Konsertissa kuullaan myös Shostakovichin Pianokvintetto Op.57, esittäjinään Minna Pensola ja Ilya Gringolts, alttoviulisti Vladimir Mendelssohn (RO), Torleif Thedéen ja Heini Kärkkäinen.
Keski-Euroopan konserttiperinteen tapaan festivaalilla päästään nauttimaan myös yökonsertista, kun Vanhassa kirkossa kuullaan Bachin Goldberg-muunnelmia jousitrioversiona viulisti Priya Mitchellin, alttoviulisti Antti Tikkasen ja Torleif Thedéenin tulkitsemana. Aleksanterin kirkossa kuullaan sunnuntai-iltana festivaalin päätöskonsertti, jossa sopraano Anu Komsi ja multi-instrumentalisti Marzi Nyman (urut) tulkitsevat konsertillisen suuria klassikoita yhdistettynä virsi-improvisaatioon ja uuteen musiikkiin.
Festivaalin kantavana teemana on hyvinvointi se, ja miten hyvinvointia voi ammentaa musiikista. Luentojen lisäksi Töistä kotiin palautuen -konsertti avaa tätä yhteyttä. Konsertissa kuullaan Robert Cohenin tulkitsemana Bachin G-duuri soolosellosarja, joka nivoutuu saksofonisti Jukka Perkon improvisaatioon Bachin teemoista.
– Konserttia voi kuunnella vaikkapa pötkötellen patjoilla lattialla. Muusikot soittavat yleisön keskellä, jolloin musiikki kumpuaa yleisön joukosta, kertoo festivaalin tuottajana elokuussa aloittanut Hanna Kilpinen.
Festivaaliyhteistyössä ovat Suomen Musiikkilääketieteen Yhdistys, TAMK musiikki, sekä Tampereen yliopiston Valoa pimeyteen -tiedetapahtuma. Festivaalin toteutumista tukee Jenny ja Antti Wihurin rahasto.
Nostoja ohjelmistosta:
- Fysioterapeutti ja tietokirjailija Jarmo Ahonen luennoi lihasvoimaharjoittelun merkityksestä.
- Valtakunnallisen Coronaria Uniklinikka-ketjun vastuulääkäri, dosentti Miikka Peltomaa kertoo unen ja musiikin parantavista vaikutuksista.
- Aivotutkija Katri Saarikivi avaa aihetta miten musiikki liittyy empatiaan.
- Kirjailija ja terapeutti Tommy Hellsten pohtii yksinäisyyden ja voimaantumisen teemaa.
- Tähtitanssija Minna Tervamäen uusia ajattelumalleja ja fyysisiä harjoitteita sisältävä Minnan metodit- tunti.
- Kolme kamarimusiikin mestarikurssia Tampereen Musiikkiakatemialla.
- Konsertteja ja tanssia esitetään myös Tampereen seudun palvelutalojen asukkaille, joilla ei itsellä ole mahdollisuutta tulla paikalle tapahtumiin.
Festivaalin lipunmyynti alkoi keskiviikkona 9.10.