Kuva: kirjailija Mikko Salmi (vas,) Teerenpelin perustaja, ravintoloitsija, oluenpanija ja viskitislaaja Anssi Pyysing
25-juhlavuottaan viettävä Teerenpeli Yhtiöt Oy kertoo tarinan suomalaisen viskitislaamonsa perustamisesta kirjan muodossa – sekä suomeksi että englanniksi. Viskiä ja Teerenpeliä -kirjan tekijä on olutkirjoistaan tuttu Mikko Salmi.
”Investointi viskitislaamoon tuntui aivan pähkähullulta idealta”, kertoo Teerenpelin perustaja ja toimitusjohtaja Anssi Pyysing. Yritys oli järjestänyt ravintolassaan Tampereella viskifestivaalit vuonna 2001, mutta muutoin kokemusta asiasta ei käytännössä ollut lainkaan. Miksi me emme voisi tehdä suomalaista viskiä, kysyi Pyysing ja ryhtyi toimeen. Vuonna 2002 Lahdessa alkanut Single Malt -viskin tislaus oli suomalaisen viskin pioneerityötä.
”Tiesimme toki, että meillä on maailman puhtain pohjavesi allamme ja huippulaatuista ohramallasta kasvamassa ympärillämme, mutta tislaaminen itsessään vaati paljon perehtymistä ja opintomatkoja Single Malt -viskin alkulähteille.”
Ensimmäisellä Skotlannin matkallaan Pyysing sai kontaktin kokeneeseen tislaajamestariin, jonka avustuksella tislaamon suunnittelu käynnistyi. Myös laitteiden valinnassa luotettiin perinteikkääseen sikäläiseen tislauspannujen valmistajaan, jonka luona kirjassa vieraillaan.
”Käsityönä taottavat kupariset pannutislaimet vaikuttavat aina yksilöllisesti lopputuotteeseen, tynnyristä nyt puhumattakaan”, sanoo Pyysing.
Viskiä ja Teerenpeliä kuljettaa lukijansa viihdyttävälle nojatuolimatkalle Skotlannin Ylämaille, andalusialaiseen tynnyripajaan sekä kuulemaan tislaajamestarin tarinoita hänen 1960-luvulla alkaneesta urastaan. Tutuksi tulee myös tislauspäivän kulku ja tislaajamestareiden mietteet Teerenpelin molemmilla tislaamoilla Lahdessa.