Euroopan matkatoimisto- ja matkanjärjestäjien järjestö ECTAA pitää EU:n komission eilen 13. toukokuuta 2020 julkistamaa matkailualaa koskevaa pakettia tervetulleena, mutta ECTAAssa ollaan tyytymättömiä tarpeeksi konkreettisten toimien ja kunnianhimoisen johtajuuden puuttumiseen EU-tason ratkaisusta.
ECTAAn mukaan komission julkistama matkailupaketti tunnustaa koronaviruksen (COVID-19) ’dramaattisen vaikutuksen’ EU:n matkailun ekosysteemiin ja tuo EU-tason ehdotuksen matkailun elinkelpoisuuden palauttamiseksi sekä pitkän aikavälin strategiaksi.
Erityisenä matkanjärjestäjiä koskevana käytännön piirteenä ECTAA pitää tärkeänä suositusta hyväksyä voucherit peruuntuneiden matkapalveluiden hyvitysmuotona käteisen maksunpalautuksen vaihtoehtona koronaviruksen aikaan likviditeetin puutteen vaivaamassa elinkeinossa. ECTAAn pääjohtaja Pawel Niewiadomski kuitenkin kysyy: ”Mitä hyötyä vouchereista on, jos EU:n jäsenmaissa niitä ei lakisääteisesti vaadita todella käytettäviksi?”
ECTAAn mukaan eri puolilla Eurooppaa on jo käytössä erilaisia aloitteita ja menettelyjä, monenlaisia vouchereita ja ostokuponkeja, jatkettuja takaisinmaksuaikoja, valtioiden rahoittamia takaisinmaksuohjelmia jne. ”Jäsenvaltiot ovat kolme askelta edellä EU:n komissiota, jonka suositus on sinänsä tervetullut, mutta se on liian vähän ja liian myöhään.”
ECTAA peräänkuuluttaa nyt suosituksena annettujen periaatteiden viemistä lakiin ja samalla tasokkaan kuluttajansuojan luomista, kun voucherit olisivat matkanjärjestäjän antaman vakuuden piirissä. Samalla luotaisiin lainsäädäntöä myös tulevien kriisien varalle.
ECTAA sanoo myös ilolla tervehtivänsä sitä, että EU:n komissio nyt ensimmäisen kerran tunnustaa tarpeen kuluttajansuojan parantamiseksi lentoyhtiöiden konkurssitapauksissa. Tämä ei koske ainoastaan koronakriisin aikaa, vaan myös lentoyhtiöiden kirjoittamien lippujen kuluttajansuojaa normaaliaikana.
SMAL on Suomessa ECTAAn linjoilla
”On hienoa, että komissio on nostanut matkailun merkityksen vahvasti esiin, mutta kriisin aikana on tuntunut, että komissio on aina muutaman askelen jäsenvaltioita jäljessä. Maiden rajojen sulkemisista ja nyt avaamisista sekä näiden toimien aikatauluista määräävät selvästi maat itse, eikä komissio voi muuta kuin toivoa koordinaatiota näissä asioissa. Myös kuumana käyvään voucher -asiaan olisimme erityisesti Suomessa toivoneet komissiolta jämäkämpää otetta. Suomi on tässä asiassa jäämässä harvenevien jäsenvaltioiden joukkoon, jossa yritysten hankalaa tilannetta ei olla kansallisesti ratkaistu”, sanoo Suomen matkailualan liiton (SMAL) toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.
SMAL on ECTAAn jäsenorganisaatio.