Ahvenanmaalla vietetään jo useamman vuosikymmenten perinteen mukaisesti sadonkorjuujuhlia syyskuun puolivälin viikonloppuna. ”Skördefest” alleviivaa maakunnan ruokakulttuuria ja -tuotantoa. Ahvenanmaan Sadonkorjuujuhlat – tänä vuonna ne pidettiin 19-20. syyskuuta – koostuvat maatiloista, jotka avautuvat vierailijoille, Plåpp Åpp -aktiviteeteista ja monista ravintoloista, jotka tarjoilevat maakunnan lähiherkkuja, useimmiten luomuna tuotettua.
Yhdessä Skördefest tarjoaa upeat puitteet maalaiskokemuksille, makuelämyksille ja myös ihmisten kohtaamisille. Avoimilla Maatiloilla ja muissa vierailukohteissa on myös kattava valikoima paikallisesti, pienimuotoisesti tuotettuja käsitöitä ja artesaaniruokaa ja -juomaa. Ruokatarjonnan kirjo kattaa omenoista ja tuorepuristetusta omenamehusta aina charolais-pihvikarjan luomulihaan. Kyseessä on myös koko perheen tapahtuma ja perheen pienimmille tarjotaan olkihyppelyä, kulta-aarteen etsintää, ajeluja maatilan erilaisilla kulkuneuvoilla ja vaikkapa lettukestejä.
Plåpp Åpp puolestaan on ahvenanmaalainen vastine pop up -ilmiölle. Plåpp Åpp -aktiviteetit ovat ohjelmanumeroita, joita järjestetään Sadonkorjuujuhlien aikana eri puolilla Ahvenanmaata tiettyinä kellonaikoina. Ne voivat olla omenamehun puristamista, kokkikoulua, kalanhoitolaitosta, lampaita tai käsitöitä tai monta muuta asiaa.
Toki Ahvenanmaalla on järkevää vierailla muulloinkin kuin sadonkorjuujuhlien aikana. Visit Åland -matkailutoimiston Sanna Könönen-Wahlstedt sanookin kuluneena kesänä myös mannersuomalaisten löytäneen Ahvenanmaan varsin kiitettävästi. ”Turun kautta on päässyt aamulla ja illalla esim. Viking Linen Amorellalla ja Gracella Ahvenanmaalle. Koronan ohjaamina Ahvenanmaan ensi kerran löytäneet mannersuomalaiset palaavat toivottavasti jatkossakin suurin joukoin saarelle eri vuoden aikoina.”
Nyt sadonkorjuun viikonloppuna sattuneen Amorellan karilleajohaverin vuoksi sen tilalle ainakin joksikin aikaa tulee Gabriella-alus.
”Ahvenanmaa on myös monien aktiviteettien saarimaakunta. Golfia pelataan pitkälle talven kynnykselle. Lunta saadaan normaalitalvina odottaa ainakin vuoden vaihteeseen, viime talvena sitä ei tullut lainkaan”, sanoo Sanna. Golfviikonlopusta tai -viikosta kiinnostuneiden kannattaa tarkistaa golfkenttien tilanne vaikkapa Visit Ålandin sivuilta tai toimistosta, kun ollaan jo pitemmällä syksyssä. Metsästys. etenkin kauriinmetsästys ja kalastus ovat myös suosittuja harrastuksia.
Kun muistamme, että Ahvenanmaalla selvä ykköskieli on ruotsi, tekee sen ainakin monelle Sisä-Suomesta lähteneelle matkakokemuksen lähes ulkomaanmatkan omaiseksi. Usein lähistöltä, ainakin matkailupalveluja tuottavissa paikoissa löytyy joku suomeakin taitava. Smakby-ravintolakylän julkkiskokki-isäntä, sympaattinen Michael ”Micke” Björklund on tehnyt suoranaista taidetta siitä, miten vain muutaman sanan suomenkielen taidolla sekä viestitään asiaa että samalla saadaan kuulijoiden sympatiat. Mutta jos yhteistä suomen tai ruotsin kieltä ei osata, otetaan englanti avuksi.
Maarianhamina – lehmusten ’pieni suurkaupunki’
Saarimaakunnan pääkaupunkia Maarianhaminaa sanotaan lehmusten kaupungiksi. Se on viehättävä, suomalaisellakin mittapuulla pikkukaupunki, jossa on vain n. 11 000 asukasta. Maarianhamina on parhaiten tunnettu merenkulun kaupunkina, elinkeino, joka on ollut ja on yhä tärkeä Ahvenanmaalla. Onhan se mm. Viking Linen kotipesä. Merimuseo tai se. miten suurten puulaivojen rakennustaitoa yhä ylläpidetään ovat ’pakollisia’ kiinnostuksen kohteita saaren pääkaupungissa.
Kesällä 2021 Maarianhaminan sataman maisema ja rannan siluetti muuttuvat, kun maailman suurimmat purjelaivat saapuvat The Tall Ships Races” -tapahtumaan. Silloin asiasta kiinnostuneiden kannattaa saapua paikalle.
Vähemmän tunnettuavoi olla vaikkapa Manner-Suomessa Kälviällä syntyneen, kuuluisan kansallisromattisen arkkitehtimme Lars Sonckin (1870-1956) kädenjälki monissa Maarianhaminan rakennuksissa: kaupungintalo, kirkko, tullin pakkahuone, nk. Doktorsvillan sekä ravintola ÅSS Paviljongen länsisatamassa ja useita muita rakennuksia.
Maarianhaminaa koristavat myös lukuisat 1900-luvun tienoilla rakennetut puutalot ja sadat lehmukset. Välimatkat ovat lyhyet ja kävelyetäisyydellä on hotelleja, ravintoloita, kivoja kauppapuoteja ja kaikkea, mitä vierailija tarvitsee.
Ja kaupunki toki elää ympäri vuoden. Maarianhamina on hieno kokemus kaikkina vuodenaikoina – muulloinkin kuin sadonkorjuujuhlan aikaan – kunhan meidän leveysasteillamme ulkoiluun varustautuu oikein välinein ja vaatetuksin, etenkin kun ollaan saarella ja meren tuntumassa.