Kansallisgallerian taidemuseo Ateneumissa Helsingin ydinkeskustassa huhtikuun 5. päivä avautuva näyttely esittelee kosmopoliitin kulttuuriperheen kasvatin Eero Järnefeltin (1863–1937) mittavaa tuotantoa sekä taiteilijan merkitystä Suomen taiteelle sekä suomalaisuudelle. Järnefeltin monipuoliset luontokuvaukset saavat pohtimaan, onko taiteilijan 1800- ja 1900-luvuilla kuvaamaa luontoa enää olemassa. Esillä on myös useita Eero Järnefeltin aikalaisistaan maalaamia muotokuvia.
Ateneumin taidemuseossa on nähtävillä 5.4. -25.8. 2024 mestarillisen luonto- ja henkilökuvaajan, tunnetta ja totuutta etsineen Eero Järnefeltin (1863-1937) koko uraa käsittävä näyttely. Se valottaa Järnefeltin maisema- ja ihmiskäsityksen eri puolia ja tuo tietoa myös Järnefeltin suvusta, perheestä, opintomatkoista. Järnefelt maalasi mm. useita luonto- ja maisemakuvia Kolilta
Järnefelt maalasi runsaasti myös muotokuvia aikansa merkkihenkilöistä, mm. kansanedustaja Tekla Hultinista, vankien ja vähäosaisten auttajasta Mathilda Wredestä mutta myös vaikkapa Jean Sibeliuksesta, marsalkka C.G.E Mannerheimistä (kuva alla) ja Juho Kusti Paasikivestä.
Näyttelyn kuraattori on Ateneumin intendentti Timo Huusko. Suurin osa teoksista on peräisin Kansallisgallerian kokoelmasta, mutta mukana on myös runsaasti lainoja muista museoista ja yksityiskokoelmista. Esillä on yli 200 teosta.