Edessä suuret investointipäätökset
Finnairin varsinainen yhtiökokous alkoi tänään 27.3.2014 klo 15.00 Helsingissä. Finnairin hallituksen puheenjohtaja Klaus Heinemann kertoo yhtiökokouksen avauspuheenvuorossaan hallituksen pohtineen menneen vuoden aikana sitä, miten Finnairia pitäisi viedä eteenpäin ja miten se voisi jatkossakin turvata suomalaisen lentoliikenteen tulevaisuuden ja Helsinki-Vantaan hubiaseman. Heinemann antaa myös vahvan tuen yhtiön tänään ilmoittamille rakennemuutos- ja säästösuunnitelmille.
”Hallituksen tehtävä on miettiä Finnairin strategiasia vaihtoehtoja ja valmistautua mahdollisiin markkina- ja kilpailukenttämuutoksiin. Kannattavuutemme on oltava niin hyvä, ettei se rapaudu välittömästi toimintaympäristömme muuttuessa. Sen on myös oltava niin hyvä, että se antaa meille sananvaltaa missä tahansa mahdollisissa kumppanuushankkeissa, jos alan meneillään oleva konsolidaatio sellaisiin johtaisi”, korostaa Klaus Heinemann.
”Me haluamme varmistaa, että kaikissa tilanteissa Helsinki-Vantaa jatkaa kasvuaan. On tärkeää, että suomalaisilla on hyvät liikenneyhteydet. Finnairin hallitus tarkastelee niin konsolidaatiota kuin yhtiön jatkoinvestointejakin näistä periaatteista käsin.”
Heinemann sanoo uskovansa, että lähivuosina Finnair tarvitsee tiiviimpää liittoutumista alan isompien pelurien kanssa. ”Haluamme varmistaa, että tällaiset muutokset tapahtuvat niin, että Finnairilla on niissä vahva rooli. Yhtiön hallitus ei halua, että Finnairista tulee markkinoiden ajopuu. Haluamme, että Finnair löytää rakenteen, joka suojelee Suomelle ratkaisevan tärkeää Helsinki-Vantaan lentokentän asemaa ja suoria yhteyksiä kaikkialle maailmaan.”
”Meidän on lisäksi varmistettava, että Finnair pystyy löytämään järkevän rahoituksen tuleviin investointinsa. Finnairin on pystyttävä investoimaan uuteen energiatehokkaaseen laivastoon kustannustehokkaasti. Rahoituksen saamiseksi on välttämätöntä, että taloutemme on uskottavalla tolalla ja että osakkeenomistajat tukevat Finnairia sen investointiponnistuksissa.”
Heinemann toivookin avointa keskustelua erilaisista osakkeenomistajien etujen mukaisista omistus- ja rahoitusratkaisuista tuleviin investointeihin valmistauduttaessa. – Minusta olisi hyvä, jos näistä vaihtoehdoista käytäisiin avointa keskustelua ajoissa vailla kriisitilanteen paineita. Välttämättömien laivastoinvestointien rahoittamiseksi ja osakepohjaisten kumppanuuksien rakentamiseksi Suomessa pitää avoimesti miettiä myös joustoa osakepääoman näkökulmasta. Ymmärrän hyvin, ettei tällainen keskustelu ole helppoa, kun Finnair-dialogiin sisältyy niin paljon tunnetta ja ristikkäisiä mielipiteitä.
”Pyydän teitä pitämään mielenne avoimina ja pohtimaan, mitä omistuksellisia ratkaisuja Finnairin tuleva kehitys saattaa vaatia, jotta Finnairilla olisi mahdollisuus toimintansa menestykselliseen kehittämiseen”, toivoo Heinemann.
Toimitusjohtaja Vauramo: Finnair on vedenjakajalla – kannattavuuden palauttaminen välttämätöntä, vaikka muutos onkin kivulias
Finnairin toimitusjohtaja Vauramo korostaa omassa puheenvuorossaan Aasian-strategian toimivuutta ja sen jatkamisen tärkeyttä. ”Aasian-strategiamme ansiosta pystymme tarjoamaan suomalaisille paljon maamme kokoa paremmat yhteydet maailmalle ja ylläpitämään Suomen sisäistä lentoverkostoa.”
”Vahvat yhteytemme edistävät suomalaisen vientiteollisuuden maailmanvalloitusta ja toisaalta ulkomaisia investointeja Suomeen. Yhtiön menestyksen ja suomalaisen bruttokansantuotteen yhteys on selvä. Kotilentokenttämme Helsinki-Vantaa on Suomen toiseksi suurin työpaikkakeskittymä”, kertoo Vauramo. ”Nyt olemme kuitenkin vedenjakajalla, sillä nykyisellä kulurakenteellaan Finnair ei tulevaisuudenhaasteista selviä. Tämän vuoksi Finnair käy läpi tähänastisen historiansa luultavasti suurinta ja kivuliainta muutosta.”
”Vuosi 2013 oli hyvä osoitus siitä, ettei taloutemme kestä pienintäkään yllätystä kulurakenteemme ongelmien vuoksi. Vastatuulta oli odotettua enemmän”, sanoo Pekka Vauramo. ”Olemme nyt asettaneet ensimmäiseksi tavoitteeksemme kannattavuuden. Vailla kannattavuutta meillä ei ole kasvun edellytyksiä. Vasta ongelmat ratkaistuamme voimme kasvaa ja työllistää. Siksi säästöohjelmamme toteuttaminen on välttämätöntä.”
”Tänään julkistetut rakennemuutos- ja säästösuunnitelmat kohdistuvat henkilöstösidonnaisiin kuluihin, sillä monet palkka- ja työaikarakenteet ovat peräisin suljettujen markkinoiden ajoilta. Niiden neuvottelu nykyisiä markkinakäytäntöjä vastaaviksi on ymmärrettävästi haastava tehtävä. Olemme vahvasti sitoutuneet saavuttamaan säästöt Finnairin tulevaisuuden vuoksi.”
”Haluaisin uskoa, että löydämme Finnairin ja sen henkilöstön tulevaisuuden kannalta parhaan mahdollisen ratkaisun. Samalla joudun kuitenkin toteamaan, että jos neuvotteluissa ei löydy ratkaisua, joudumme valitettavasti turvautumaan vaihtoehtoisiin toimiin kustannusrakenteen korjaamiseksi. Näistä vaihtoehdoista tänään olemme kertoneet”, toteaa Vauramo. ”Toivon kuitenkin, että löydämme Finnairin tulevan tien yhdessä sopien.”