Forssalainen Envor tekee Viking Mariellan ja XPRS:in ruokatähteistä biokaasua
Forssalaisen ympäristönhuoltoyritys Envor Goupin biojätteenkeräyspalvelu on onnistunut vähentämään huomattavasti Viking Linen laivojen biojätteen määrää.
Envor kerää biojätteet Viking Mariellalta ja XPRS:iltä laivojen tullessa Helsingin satamaan ja kuljettaa ne Forssaan hyötykäytettäviksi. Jätteistä tehdään biokaasua.
Biojätteen määrä on Mariellalla ja XPRS:llä vähentynyt vuodessa kolmasosan. Kun laivoilla vuonna 2011 syntyi noin 220 grammaa biojätettä per matkustaja, tuli sitä vuonna 2012 enää noin 150 grammaa.
”70 gramman pudotus matkustajaa kohden on merkittävä vähennys”, sanoo Viking Linen ympäristökoordinaattori Susanna Airola.
Envor Group Oy aloitti Viking Mariellan biojätteen keräyksen vuonna 2010 ja XPRS:n vuonna 2009. Hävikin määrä on pudonnut, koska laivoilla pystytään erilliskeräyksen ansiosta paremmin seuraamaan biojätemääriä ja puuttumaan syihin.
Viking Line kerää biojätteet erikseen talteen ja hyötykäytettäviksi Mariellalta, XPRS:ltä ja uudelta Grace-laivalta. Sen biojätteestä tehdään biokaasua Tukholman joukkoliikenteen busseihin.
Mariellan ja XPRS:n biojätemäärät ovat noin 20 % laivoilla syntyvästä kokonaisjätemäärästä. Biojätteen eli lähinnä ruokatähteiden vähentämiseksi on tehty töitä jo usean vuoden ajan. Biojäteketju alkaa jo siitä, millaisia buffet-pöydän astiat ovat ja kuinka suuriin paloihin esimerkiksi kala on leikattu.
”Tavoitteena on, että ihmiset eivät ottaisi liikaa ruokaa lautasilleen”, Susanna Airola sanoo.
Uusimmilla aluksille, kuten XPRS:llä ja Gracellä biojätteitä varten on rakennettu nykyaikainen biojätteiden erilliskeräysjärjestelmä. Aluksilla on keittiöissä ja pentterissä imupisteitä, joista ruoka menee jätemyllyn kautta tankkiin, joka taas tyhjennetään imuautolla.
Mariellan keittiössä biojätteet puolestaan kerätään useisiin 140 litran vetoisiin astioihin, jotka niiden täytyttyä viedään autokannella olevaan kylmähuoneeseen. Envor Group hakee täydet jäteastiat ja tuo puhtaat tilalle aina laivan tullessa Helsinkiin.
”Viking Line on hyvä esimerkki asiakkaasta, jolle Envor on räätälöinyt palvelun. Laivojen tiukan aikataulun takia toimintamme satamissa on erityisen ripeää. Helsingin liikenne aiheuttaa myös omat haasteensa, mutta kertaakaan eivät ole astiat jääneet hakematta”, sanoo Envorin toimitusjohtaja Mika Laine.