Tänä vuonna Blue Flag -sertifioituja vierasvenesatamia on Ahvenanmaalla jo yhteensä yksitoista, mikä on enemmän kuin missään muualla Suomessa. Ahvenanmaalaiset vierasvenesatamat ovat investoineet viime vuosina satoja tuhansia euroa uudistustöihin, joilla parannetaan satamien palveluja ja ympäristöystävällisyyttä.
Jotta sininen lippu voidaan nostaa salkoon, pitää vierasvenesatamien täyttää tiukat kriteerit, muun muassa ympäristöasioiden hallinnassa, ympäristötiedossa ja veden laadussa. Hakemus pitää hyväksyttää paikallisella ja kansainvälisellä lautakunnalla. Kansainväliseen lautakuntaan kuuluu esimerkiksi YK: n ympäristöohjelman, Unescon ja World Tourism Organization edustajia.
”Tuntuu todella hyvältä että meille on myönnetty Blue Flag-sertifikaatti. Olemme panostaneet ympäristöystävällisyyteen ja Blue Flag tukee työtämme kestävän kehityksen parissa”, sanoo Eva Nordlund, joka vastaa hotelli Gullvivanin vierasvenesatamasta Brändössä.
Hotelli Gullvivanin vierasvenesataman lisäksi sertifikaatti myönnettiin tänä keväänä Hamnsundetin, Havsviddenin, Jurmon, Kumlingen ja Rödhamnin vierasvenesatamille. Viime vuonna Ahvenanmaa sai viisi Blue Flag -vierasvenesatamaa, ja näille satamille myönnettiin sertifikaatti tänäkin vuonna.
”Kansainvälisellä tasolla on harvinaista että yhdelletoista vierasvenesatamalle myönnetään sertifikaatit näin lyhyessä ajassa. Kansainvälinen Blue Flag on kiittänyt meitä määrätietoisesta työstä, joka näkyy nyt hienoina tuloksina”, kertoo Visit Ålandin ohjelmavastaava Emma Lundberg.
Manner-Suomessa on tänä vuonna yksi Blue Flag -vierasvenesatama.
”Matkailijoille on nykyään äärimmäisen tärkeää, että vierailukohde on ympäristöystävällinen. Blue Flag -sertifikaatit ovat tärkeä osa työtämme, jonka tavoitteena on tehdä Ahvenanmaasta ympäristöystävällisempi ja houkuttelevampi vierailukohde”, Lundberg sanoo.
Visit Åland vastaa sertifiointiin liittyvästä yhteistyöstä Ahvenanmaalla yhdessä Interreg Central Baltic -projektin Smart Marinan kanssa. Projektin vetämisestä vastaa Ålands Utvecklings Ab.
”Smart Marina -projektin avulla satamilla on esimerkiksi ollut mahdollisuus päivittää palvelunsa sille tasolle, että se vastaa Blue Flag-standardeja. Kaiken kaikkiaan veneilijöiden palveluiden ja ympäristöystävällisyyden kehittämiseen on investoitu satoja tuhansia euroja”, Lundberg jatkaa.
”Ahvenanmaan saariston kauniit lahdelmat ja tuhannet saaret houkuttelevat paljon veneilijöitä. Saaristosta suuri osa on yhä koskematonta ja vierasvenesatamat tarjoavat aitoa saaristotunnelmaa. Meille on tärkeää, että kehitämme matkailua kestävällä tavalla”, Lundberg toteaa.
Lisätietoa Blue Flag-sertifikaatista
Blue Flag -sertifikaatin on saanut jo yli 4 500 toimijaa lähes 50 maassa. Sertifikaatti myönnetään vierasvenesatamille, rannoille ja aluksille. Blue Flag -ympäristöohjelman on kehittänyt Foundation for Environmental Education (FEE), jonka pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa. Järjestö on myös kehittänyt matkailu- ja majoitusalan yrityksille myönnettävän Green Key -sertifikaatin, jolla on vastaavat vaatimukset kun Blue Flag -sertifikaatilla. Green Key -sertifioituja yrityksiä Ahvenanmaalla on ollut vuodesta 2014 lähtien. |