EU-maissa saadusta sairaanhoidosta voi saada Kela-korvauksen. Hoitoon voi saada myös ennakkoluvan.
Suomessa sairausvakuutetulla on oikeus hakeutua hoitoon ulkomaille tarkoituksenaan saada hoitoa sairauteensa. Hoitoon voi hakeutua joko omatoimisesti tai ennakkoluvalla. Kelan nettisivuilla on lisätietoja hoitoon hakeutumisesta toiseen EU-maahan.
EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin omatoimisesti hoitoon hakeutuneet voivat hakea kuluista korvausta jälkikäteen Kelasta. Korvauksia voi saada lääkärin ja hammaslääkärin palkkioista sekä lääkärin ja hammaslääkärin määräämistä tutkimuksista tai hoidosta. Korvauksen määrä on sama kuin jos kustannus olisi syntynyt kotimaassa.
Eurooppaan voi myös hakeutua hoitoon ennakkoluvalla, jota haetaan Suomesta ennen hoitoa. EU-lainsäädännön mukaan ennakkolupa on myönnettävä, jos lääketieteellisesti perusteltua sairaanhoitoa ei voida järjestää asuinvaltiossa. Jos henkilölle voidaan järjestää lääketieteellisesti perusteltu sairaanhoito asuinvaltiossa, ennakkolupaa ei ole pakko myöntää. Kela myöntää ennakkoluvan hakemuksesta, jos julkinen terveydenhuolto puoltaa luvan myöntämistä.
Euroopan parlamentti ja ministerineuvosto ovat hyväksyneet tänä talvena direktiivin potilaiden oikeuksista rajat ylittävässä terveydenhuollossa. Direktiivin mukaan muista EU-maista tulevia potilaita on kohdeltava terveydenhuollossa samoin kuin oman maan kansalaisia. Perimmäisenä tarkoituksena on taata kaikille potilaille samat oikeudet kaikkialla EU:n alueella. Direktiivin säännöksiä pitää noudattaa viimeistään vuoden 2013 lopulla.
Potilaiden liikkuvuutta sääntelevän direktiivin vaikutuksia arvioi tuote Sosiaalivakuutus-lehti.
Lue artikkeli Sosiaalivakuutus 1/11, s. 28-31: http://www.kela.fi/sosiaalivakuutus
Lisätietoja hoitoon hakeutumisesta ulkomaille on verkossa
www.kela.fi > Sairastaminen > Hoitoon hakeutuminen ulkomaille
(EH)