Lentoasemayhtiö Finavia ja Helsingin Sähkölentokoneyhdistys ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on saada Suomeen uuden sukupolven sähkölentokone.
”Finavian tavoitteena on jatkaa lentoasematoiminnasta syntyvien päästöjen vähentämistä. Sihen on käytettävä kaikki mahdolliset keinot. Sähkölentäminen on yksi ratkaisuista. Haluamme investoida uuden lentokoneteknologian käyttöönottoon ja vauhdittaa kotimaanlentojen sähköistämistä”, sanoo Finavian tekniikasta ja vastuullisuudesta vastaava johtaja Henri Hansson.
Ensimmäiset sähköiset matkustajakoneet soveltuvat parhaiten lyhyille matkoille, mutta erityisesti kaupallisen reittiliikenteen näkökulmasta on tärkeää kehittää myös sähkölentokoneiden toimintasädettä. Jyväskylän yliopiston ja Australian Brisbanessa sijaitsevan Griffith Universityn yhteistyössä tekemän tutkimuksen mukaan sähkölentokone olisi Suomessa nopeutensa ansiosta suositeltavin matkustustapa yli neljän sadan kilometrin matkoilla.
Kun sähkö tuotetaan puhtaasti esimerkiksi tuuli- tai aurinkovoimalla, sähköllä kulkeva lentokone kulkisi päästöttömästi.
”Sähköisen ilmailun myötä lentäminen muuttuu entistä ekologisemmaksi ja sähkölentokoneista tulee ympäristöystävällinen liikkumismuoto. Sähköinen ilmailu on hiljaista, joten myös meluhaitat vähenevät”, sanoo Helsingin Sähkölentokoneyhdistyksen puheenjohtaja Janne Vasama.
Vasama kertoo, että Sähkölentokoneyhdistys on alan pioneeri paitsi Suomessa, myös Euroopan mittakaavassa. Suomen ensimmäinen sähkölentokone, kaksipaikkainen Pipistrel Alpha Electro (OH-U682) nousi ilmaan kaksi vuotta sitten Malmilla 31.7.2018.
Finavia on alusta asti tehnyt yhteistyötä pari vuotta sitten perustetun Helsingin Sähkölentokoneyhdistyksen kanssa ja ollut mukana tukemassa Suomen ensimmäisen sähkölentokoneen testausta ja sähkölentämisen kehittämistä.Nyt solmitun sopimuksen myötä Finaviasta tulee uuden konehankinnan päärahoittaja.
Finavia ja Helsingin Sähkölentokoneyhdistys tekevät tiivistä yhteistyötä myös sähkölentämistä edistävän yhteispohjoismaisen Network for Electric Aviation (NEA) -verkoston sekä Merenkurkun neuvoston sähkölentokonehankkeen kanssa. Kaikilla on tavoitteena vähentää lentämisen ympäristövaikutuksia ja edistää alueiden lentoyhteyksiä.