Työtaistelutoimet ja kustannusten nousu painoivat Finnairin odotetusti kausiluonteisesti heikon vuosineljänneksen 1.1.-31,3.2025 (Q1) tulosta
Tammi–maaliskuu 2025 – Q1-tunnusluvut:
- Liikevaihto kasvoi 1,9 % 694,2 miljoonaan euroon (681,5).
- Vertailukelpoinen liiketulos oli -62,6 miljoonaa euroa (-11,6). Työtaistelutoimet heikensivät vertailukelpoista liiketulosta noin 22 miljoonaa euroa.
- Liiketulos oli -53,4 miljoonaa euroa (-17,2).
- Osakekohtainen tulos oli -0,25 euroa (-0,15).
- Liiketoiminnan nettorahavirta eli operatiivinen kassavirta oli 192,1 miljoonaa euroa (138,9) ja investointien nettorahavirta -57,2 miljoonaa euroa (-25,9)*.
- Matkustajamäärä kasvoi 2,6 % 2,6 miljoonaan (2,6**).
- Tarjotut henkilökilometrit (ASK) kasvoivat 2,3 % 9 126,4 miljoonaan kilometriin (8 922,9). Kun koneiden ulosvuokraukset miehistöineen (wet lease) lasketaan mukaan, kapasiteetti kasvoi 1,6 %.
- Matkustajakäyttöaste (PLF) kasvoi 1,6 prosenttiyksikköä 73,8 prosenttiin (72,1).
Ellei toisin mainita, sulkeissa esitetyt luvut viittaavat vertailukauteen eli vastaavaan ajanjaksoon edellisenä vuonna.
* Investointien nettorahavirta sisälsi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 5,1 miljoonaa euroa sijoituksia (6,5 miljoonaa euroa lunastuksia) rahamarkkinarahastoihin tai muihin lyhytaikaisiin rahoitusvaroihin (maturiteetti yli kolme kuukautta). Ne ovat osa konsernin maksuvalmiuden hallintaa.
** Tammi-marraskuun 2024 matkustajamääriä sekä rahti- ja postitonneja korjattiin joulukuussa 2024 siten, että yhteensä kauden matkustajamäärä kasvoi 59 100 matkustajalla ja rahti- ja postitonnit 828,7 tonnilla.
Tulevaisuuden näkymät ja ohjeistus
Finnairin kapasiteettia, liikevaihtoa ja vertailukelpoista liiketulosta koskeva ohjeistus vuodelle 2025 työtaistelutoimien vaikutukset pois lukien on ennallaan.
Tulevaisuuden näkymät ja ohjeistus 29.4.2025 -kappaleessa yhtiö antaa lisätietoja työtaistelutoimien vaikutuksista ja nostaa esiin toimintaympäristön kasvaneen epävarmuuden ja riskitasot.
Näkymät ja ohjeistus 29.4.2025
Kansainvälisen lentoliikenteen odotetaan jatkavan kasvuaan vuonna 2025. Kansainväliset konfliktit, maailmanpoliittinen epävakaus, kauppasotien uhka ja jännittynyt työmarkkinatilanne Suomessa aiheuttavat kuitenkin epävarmuutta toimintaympäristössä. Erityisesti eri maiden välisiin tulleihin ja niiden välittömiin ja välillisiin vaikutuksiin liittyvät riskitasot ovat kasvaneet.
Työtaistelutoimien vaikutukset pois lukien Finnair on suunnitellut lisäävänsä kokonaiskapasiteettiaan tarjotuilla henkilökilometreillä mitattuna noin 10 prosentilla vuonna 2025. Kapasiteettiarvio pitää sisällään koneiden ulosvuokraukset miehistöineen. Finnair on ennakoinut yhtiön liikevaihdon olevan 3,3–3,4 miljardia euroa ja vertailukelpoisen liiketuloksen olevan 100–200 miljoonaa euroa vuonna 2025. Vuonna 2025 kannattavuutta rasittavat etenkin EU:ssa käyttöön otetun uusiutuvan lentopolttoaineen jakeluvelvoitteen aiheuttamat lisäkustannukset sekä kasvavat navigointi- ja laskeutumishinnat. Ensimmäisen vuosineljänneksen jälkeen voimaan astuvien tullien välittömien kustannusvaikutusten arvioidaan olevan vähäisiä. Mahdollisten välillisten vaikutusten suuruutta on liian aikaista arvioida.
Kapasiteettia, liikevaihtoa ja vertailukelpoista liiketulosta koskevat arviot eivät sisällä työtaisteluiden vaikutuksia. Vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä työtaistelutoimet heikensivät liikevaihtoa noin 31 miljoonaa euroa ja vertailukelpoista liiketulosta noin 22 miljoonaa euroa. Huhtikuussa 2025 työtaistelutoimien arvioidaan heikentävän liikevaihtoa noin 15 miljoonaa euroa ja vertailukelpoista liiketulosta noin 10 miljoonaa euroa. Lisäksi tiedossa on, että Finnair joutuu työtaistelutoimien kestosta riippumatta perumaan kesäkaudelta 230 lentoa työtaistelutoimia seuranneen tilapäisen resurssivajeen takia, minkä arvioidaan heikentävän liikevaihtoa noin 30 miljoonaa euroa ja vertailukelpoista liiketulosta noin 10 miljoonaa euroa. Työtaistelutoimilla arvioidaan tiedossa olevien peruutusten myötä olevan noin 5 prosentin negatiivinen vaikutus vuoden 2025 kokonaiskapasiteettiin tarjotuilla henkilökilometreillä mitattuna.
Finnair päivittää tulevaisuuden näkymiään ja ohjeistustaan vuoden 2025 puolivuosikatsauksen yhteydessä.
Kapasiteettia, liikevaihtoa ja vertailukelpoista liiketulosta koskevat arviot eivät sisällä työtaisteluiden vaikutuksia. Tammikuussa 2025 työtaisteluiden arvioitu negatiivinen vaikutus vertailukelpoiseen liiketulokseen oli noin 5 miljoonaa euroa.
Toimitusjohtaja Turkka Kuusisto lausuu:
”Vuoden ensimmäinen, kausiluonteisesti heikoin neljännes oli Finnairille vaikea. Työtaistelutoimet vaikuttivat toimintaamme ja heikensivät taloudellista tulostamme, kun taas operatiivinen kassavirtamme oli hyvin vetäneen myynnin ansiosta vahva. Liikevaihtomme kasvoi 1,9 % vuodentakaiseen nähden. Samaan aikaan matkustajamäärämme kasvoi 2,6 % ja tarjotut henkilökilometrit 2,3 %. Vertailukelpoinen liiketuloksemme kuitenkin laski merkittävästi.
Tuloksen heikkenemiseen vaikuttivat erityisesti Suomen Liikennelentäjäliiton työtaistelutoimet, joiden negatiivinen vaikutus liikevaihtoon oli noin 31 miljoonaa euroa, muihin liiketoiminnan tuottoihin noin 4 miljoonaa euroa ja vertailukelpoiseen liiketulokseen noin 22 miljoonaa euroa. Pitkään jatkuneet työtaistelutoimet ovat vaikuttaneet jo noin 190 000 asiakkaamme matkoihin ja nostaneet selvästi uudelleenreititys-, majoitus- ja huolenpitokustannuksia. Olemme myös joutuneet supistamaan kesän liikenneohjelmaa. Palvelualojen työnantajat Palta antoi viime viikolla Suomen Liikennelentäjäliitolle esityksen työehtosopimusneuvottelujen tulokseksi, johon odotetaan vastausta huomiseen 30.4. mennessä. Toivomme, että sopimus allekirjoitetaan mahdollisimman pian.

Olemme äärimmäisen pahoillamme työtaistelutoimien asiakkaillemme aiheuttamasta vaivasta ja haluamme kiittää heitä kärsivällisyydestä.
Olemme panostaneet häiriötilanteiden parempaan hoitamiseen automaation avulla, mikä nopeuttaa asiakkaiden uudelleenreitityksiä ja korvausvaatimusten käsittelyä. Pitkään jatkunut häiriötilanne heijastuu asiakastyytyväisyyteen, mutta asiakkaiden nettosuositteluindeksi pysyi kuitenkin edellisvuoden vertailukauden tasolla. Kiitos kaikille finnairilaisille, jotka ovat pitäneet hyvää huolta asiakkaista myös liikenteen häiriötilanteissa.
Tulosta laskivat odotetusti myös ympäristöregulaation muutoksiin liittyvät kustannukset uusiutuvan lentopolttoaineen käytöstä ja EU:n päästökaupan muutoksista, jotka heikensivät vertailukelpoista liiketulosta yhteensä noin 10 miljoonalla eurolla vertailukauteen nähden, sekä korkeammat laskeutumis- ja navigaatiomaksut, joiden kustannuksia lisäävä vaikutus oli myös noin 10 miljoonaa euroa. Vertailukelpoinen liiketulos oli työtaistelutoimien vaikutuksia lukuun ottamatta kuitenkin odotusten mukainen.
Ensimmäisen vuosineljänneksen aikana hyvänä pysynyt matkustuskysyntä näkyi vahvana kassavirtana. Toisen vuosineljänneksen alkaessa kauppasotien uhka ja talouden kehitykseen liittyvä epävarmuus on kuitenkin kasvanut huomattavasti, mikä voi heikentää kysyntää. Samaan aikaan polttoaineen hinta on laskenut. Kannattavuuden turvaaminen, kilpailukyvystä huolehtiminen jatkuvan parantamisen kautta ja verkoston optimointi ovat tässä epävarmassa tilanteessa toimintamme keskiössä.
Finnairilla on edessä olevalle kesäkaudelle hyvä tarjonta asiakkaiden matkustustarpeisiin vastaamiseksi, ja olemme vahvassa asemassa kohtaamaan myös toimintaympäristön epävarmuuteen liittyvät tekijät.”
Lähde: Finnair