Finnairin matkustajaliikenneluvuissa parannusta vertailukaudesta, odotettua kausiluonteista laskua edelliskuukaudesta
Finnair kuljetti marraskuussa 811 900 matkustajaa eli 8,1 % enemmän kuin vuoden 2022 marraskuussa. Tämä on 11,8 % vähemmän kuin lokakuussa 2023 normaalin kausiluonteisuuden takia. Edelliskuukauden luvut eivät ole myöskään täysin vertailukelpoisia, koska marraskuussa oli yksi päivä vähemmän.
Marraskuun matkustajaliikenneluvut paranivat vertailukaudesta koronapandemian vaikutusten pääosin väistyttyä, sillä Venäjän ilmatila oli jo vertailukaudella suljettuna. Venäjän ilmatilan sulun negatiivinen vaikutus näkyi katsauskaudella kuitenkin erityisesti Aasian-matkustajaliikenneluvuissa pandemiaa edeltäviin lukuihin verrattuna. Etäisyyteen perustuvissa raportoiduissa liikenneluvuissa ei huomioida suljetusta ilmatilasta aiheutuneita pidempiä lentoreittejä, koska ne ovat isoympyräetäisyyteen pohjautuvia lukuja.
Kokonaiskapasiteetti tarjotuilla henkilökilometreillä (ASK) mitattuna kasvoi marraskuussa 14,4 % vertailukaudesta, mutta pieneni 7,4 % edeltäneestä kuukaudesta. Liikenne myydyillä henkilökilometreillä mitattuna (RPK) kasvoi 13,6 % vertailukaudesta, mutta väheni 14,9 % edeltäneestä kuukaudesta. Matkustajakäyttöaste oli 71,0 % laskien 0,5 %-yksikköä vertailukaudesta ja 6,3 %-yksikköä edeltäneestä kuukaudesta.
Aasian-liikenteen tarjonta (ASK) kasvoi vertailukaudesta 20,5 %, mikä johtui esimerkiksi Japanin ja Etelä-Korean lisäkapasiteetista. Pohjois-Amerikan-liikenteen tarjonta pieneni 3,2 %. Euroopan-liikenteen kapasiteetti kasvoi 11,9 %. Lähi-idän kapasiteetti kasvoi 27,8 %, koska Qatar Airways -yhteistyöhön liittyvät lennot Helsingin ja Dohan välillä alkoivat vasta joulukuun 2022 puolivälistä. Kotimaanliikenteen tarjonta kasvoi 5,6 %.
Myydyt henkilökilometrit nousivat vertailukaudesta 25,9 % Aasian-liikenteessä, mutta laskivat 7,0 % Pohjois-Amerikan-liikenteessä. Euroopan-liikenteessä ne nousivat 6,1 %, Lähi-idän-liikenteessä 35,4 % ja kotimaanliikenteessä 1,7 %.
Marraskuussa Aasian-liikenteessä matkustajakäyttöaste oli 71,2 % ja Pohjois-Amerikan-liikenteessä 63,8 %. Euroopan-liikenteen matkustajakäyttöaste oli 73,8 %, Lähi-idän-liikenteen 68,7 % ja kotimaanliikenteen 65,6 %.
Matkustajamäärät kasvoivat vertailukaudesta Aasian-liikenteessä 22,3 %, mutta pienenivät Pohjois-Amerikan-liikenteessä 6,5 %. Euroopan-liikenteessä matkustajamäärät kasvoivat 7,3 %, Lähi-idän-liikenteessä 32,2 % ja kotimaanliikenteessä 0,3 %.
Monet marraskuun rahtiluvut nousivat vertailukaudesta Qatar Airways -yhteistyön sekä Aasian-liikenteen kasvaneen kapasiteetin myötä. Finnair raportoi Lähi-idän-rahtiluvuissaan Qatar Airways -yhteistyöhön liittyvän rahdin, vaikka lentojen rahtikapasiteetti on allokoitu kokonaisuudessaan Qatar Airwaysille, joka vastaa myös sen myynnistä. Tarjotut rahtitonnikilometrit nousivat 24,8 % ja myydyt rahtitonnikilometrit 21,0 % vertailukaudesta. Kokonaisrahti- ja postitonnit nousivat 20,5 % vertailukaudesta, mutta laskivat 3,2 % edelliskuukaudesta, koska kuukausi oli lyhyempi.
Finnairin lennoista 79,3 % (86,8 %) saapui marraskuussa aikataulussa.
Lähde: Finnair