”Vuoden 2013 toiminnallinen tulos voi jäädä tappiolliseksi”
Finnair julkisti 25. lokakuuta Q3-osavuosituloksensa.
Toimitusjohtaja Pekka Vauramo luonnehti Finnairin kolmannen vuosineljänneksen tulosta:
”Liikevaihto 637 miljoonaa euroa laski kolmannella vuosineljänneksellä jonkin verran vuoden 2012 vertailukaudesta 650 miljoonaa euroa. Liikevaihtokehitykseen vaikutti etenkin jenin heikentymisestä johtunut euromääräisten tuottojen lasku vertailukaudesta. Hyvin kehittynyt lentoliikenteen kysyntä ei riittänyt kompensoimaan yksikkötuoton laskua, mikä heijastui liikevaihdon lisäksi toiminnalliseen tulokseemme.
Kolmas vuosineljännes on meille kausiluonteisesti vahvin, minkä vuoksi 38,4 miljoonaan euroon jäänyt toiminnallinen liiketuloksemme oli pettymys. Jakson valopilkku oli se, että kustannuksemme laskivat edelleen: ilman polttoainetta lasketut lentoliikenteen yksikkökustannukset laskivat 6,2 prosenttia vertailukaudesta.
Heikon yksikkötuottokehityksen ja erityisesti rahti- ja lomaliikenteen loppuvuoden heikentyneiden näkymien vuoksi muutimme eilen koko vuoden tulosohjausta liikevaihdon ja toiminnallisen tuloksen osalta. Tässä tilanteessa kustannussäästö- ja rakennemuutosohjelmamme täysimittainen toteuttaminen on Finnairille aivan välttämätöntä, kun pyrimme turvaamaan Finnairin elinkelpoisen tulevaisuuden ja tavoittelemme kannattavaa kasvua. Merkittävä osa meneillään olevasta 60 miljoonan euron säästöohjelmasta kohdistuu henkilöstösidonnaisiin kuluihin. Finnair on syksyn aikana käynyt työehtosopimusneuvotteluja useiden keskeisten henkilöstöryhmien kanssa.
Meidän pitää jatkossa panostaa myös keinoihin, joilla voimme parantaa yksikkötuottoja. Käynnistimme vuoden kolmannella neljänneksellä kaupallisen strategiamme uudistamisen, ja tämä työ etenee lähikuukausien aikana. Uskon myös, että jakson aikana toteuttamamme organisaatiomuutokset edistävät niin palvelutuotteidemme kehitystä kuin operatiivisen toimintamme edelleen kehittämistä.
Tulevien laivastoinvestointien kannalta vahva taseemme on tärkeä voimavara. Lentokonerahoitusmarkkinan hyvä tilanne mahdollistaa myynti- ja takaisinvuokrausjärjestelyjen toteuttamisen erittäin kilpailukykyisin ehdoin. Toteutimme kolmannella vuosineljänneksellä useita rahoitusjärjestelyjä menestyksellisesti, mikä on osoitus sijoittajien luottamuksesta Finnairiin.
Markkinaympäristö kolmannella vuosineljänneksellä
Finnairin liiketoimintaympäristössä ei tapahtunut merkittäviä muutoksia vuoden kolmannella neljänneksellä ja markkina säilyi haastavana. Eurooppalaiset verkostolentoyhtiöt, Finnair mukaan lukien, jatkoivat rakennemuutos- ja kustannussäästöohjelmiensa toteutusta parantaakseen kilpailukykyään kireässä kilpailutilanteessa.
Huolimatta siitä, että monet Euroopan maat ovat edelleen taantumassa, matkustajaliikenteen kysyntä Euroopassa kasvoi, mikä yhdessä lentoyhtiöiden maltillisten kapasiteettilisäysten kanssa johti koneiden parantuneisiin käyttöasteisiin. Finnairin Euroopan kohteiden ja Helsingin välinen markkina kasvoi matkustajamäärillä mitattuna 4,0 prosenttia, ja Finnairin Aasian ja Euroopan kohteiden välinen markkina kasvoi 3,8 prosenttia.* Finnairin onnistui kasvattamaan markkinaosuuttaan molemmilla liikennealueilla.* Lentorahtikysyntä Aasian ja Euroopan välisessä liikenteessä kasvoi vertailukaudesta, mutta yksikkötuotot olivat edelleen paineen alla.
Lentoyhtiöiden suurimman yksittäisen kustannustekijän eli lentopetrolin hinta oli edelleen korkea. Euro vahvistui vertailukaudesta kolmanneksen suhteessa Japanin jeniin ja noin kuusi prosenttia suhteessa Yhdysvaltojen dollariin. Jeni on Finnairin liiketoiminnassa merkittävä tulovaluutta ja dollari merkittävä kuluvaluutta.
Rakennemuutos- ja kustannussäästöohjelmien eteneminen
Finnair saavutti kesäkuun loppuun mennessä elokuussa 2011 aloitetun rakennemuutos- ja säästöohjelman 140 miljoonan euron säästötavoitteen. Katsauskaudella Finnair jatkoi säästöjen hakemista kaikissa ohjelman säästökategorioissa pääpainon ollessa henkilöstö- ja huoltokustannuksissa, joissa on edetty alkuperäisiä säästötavoitteita hitaammin.
Lokakuussa 2012 käynnistyneen 60 miljoonan euron lisäsäästöohjelman osalta Finnair kertoi elokuussa, että se tavoittelee noin 35 miljoonan euron säästöjä lentävän henkilökunnan ja noin 8 miljoonan euron säästöjä tekniikan ja asiakaspalveluhenkilökunnan kuluissa. Finnair jatkoi katsauskaudella neuvotteluja henkilöstön ja heitä edustavien ammattijärjestöjen kanssa niistä keinoista ja aikatauluista, joilla säästöihin päästäisiin. Tavoitteena on ensisijaisesti työaika- ja palkkarakenteita uudistamalla saavuttaa taso, joka vastaa alan markkinapalkkoja ja kustannuksia.
Finnair on seurannut kustannussäästöohjelmiensa etenemistä vuoden kolmannelta neljännekseltä lähtien yhtenä kokonaisuutena, jossa tavoitteena on saavuttaa 200 miljoonan euron vuosittaiset pysyvät säästöt vuoden 2014 loppuun mennessä. Vertailutasona on vuoden 2010 kulutaso. Syyskuun 2013 loppuun mennessä Finnair oli saavuttanut yhteensä 150 miljoonan euron säästöt, mikä näkyi katsauskaudella lentoliikenteen yksikkökustannusten laskuna. Samanaikaisesti Finnair on pystynyt muuttamaan merkittävän osan kiinteistä kustannuksista tuotantovolyymien mukaan joustaviksi muuttuviksi kustannuksiksi.
Säästöohjelman tavoitteiden saavuttaminen on välttämätöntä Finnairin kilpailukyvyn parantamiseksi, sillä korkea polttoaineen hinta, kilpailijoiden säästötoimet ja kiristynyt kilpailu sekä tulevien vuosien laivastoinvestoinnit edellyttävät yhtiön kannattavuuden selvää parantamista. Finnairin hallituksen asettama pitkän aikavälin tuottotavoite yhtiölle on kuuden prosentin toiminnallinen liikevoitto.
Taloudellinen kehitys heinä-syyskuussa 2013
Yhtiön liikevaihto jäi hieman vertailukaudesta ja oli 636,9 miljoonaa euroa (650,3), kun kapasiteetti kasvoi samanaikaisesti 6,0 prosenttia. Jenin heikentyminen kolmanneksella vertailukaudesta laski euromääräisiä tuottoja. Toiminnalliset kulut ilman polttoainetta pysyivät vertailukauden tasolla ja olivat 418,8 miljoonaa euroa (422,4). Polttoainekulut, mukaan lukien suojaukset ja päästökaupasta aiheutuvat kulut, olivat 185,1 miljoonaa euroa (179,6). Henkilöstökulut laskivat vertailujakson jälkeen toteutettujen henkilöstövähennysten vuoksi 10,0 prosenttia 86,6 miljoonaan euroon (96,2), mutta osa vertailukauden henkilöstökustannuksista näkyy nyt ulkoistettujen catering- ja huoltopalvelujen kustannuksina. Euromääräiset toiminnalliset kulut olivat 603,9 miljoonaa euroa (602,0). Yhtiön toiminnallinen liiketulos, eli liiketulos ilman kertaluonteisia eriä, käyttöomaisuuden myyntivoittoja, johdannaisten käyvän arvon ja valuuttamääräisten lentokaluston huoltovarausten arvon muutosta, oli 38,4 miljoonaa euroa (50,4).
Heikko jeni rasittaa edelleen Japanin myynnin yksikkötuottoja ja lisäksi rahti- ja lomaliikenteen tuotot ovat heikentyneet, minkä vuoksi Finnair arvioi vuoden 2013 liikevaihtonsa jäävän vuoden 2012 liikevaihdosta. Lentoliikenteen yksikkökustannusten ilman polttoainetta (CASK excl. fuel) odotetaan laskevan vuodesta 2012.
Mikäli yksikkötuottojen voimakas lasku jatkuu vuoden viimeisellä neljänneksellä, on mahdollista että Finnairin toiminnallinen tulos vuonna 2013 ei ole voitollinen.”
(EH)