Saimaan alueelle on myönnetty European Region of Gastronomy –titteli vuodelle 2024. Valinta tuo Itä-Suomeen kansainvälisiä ja kotimaisia vierailijoita, uudenlaisia ruuan ja kulttuurin yhdistäviä tapahtumia sekä ruoka-alan kilpailuj
International Institute
of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism -järjestön vuodesta 2016 alkaen
myöntämä titteli nostaa vuosittain paikallista ruokamatkailua
kestävästi edistävän alueen Euroopan matkailun keskiöön. Raati totesi
vuoden 2024 valintansa perusteena olleen Saimaan alueen kestävän
elämäntavan, jossa ruoka, luonto, kulttuuri ja hyvinvointi yhdistyvät
poikkeuksellisella tavalla. Päätös valinnasta oli yksimielinen.
Titteli
vastaanotettiin palkintoseremoniassa Juvan Teahouse of Wehmaisilla
torstaina 12.1.2023. Tunnustuksen luovutti International Institute of
Gastronomy, Culture, Arts and Tourism -järjestön presidentti Diane Dodd.
Palkitsemisen myötä Saimaan alue on liittynyt kansainväliseen Institute
of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism ruoka- ja kulttuurimatkailun
verkostoon, joka edistää ruokakulttuurin monimuotoisuutta ja kestävää
kehitystä.
Juhlavuosi tuo Saimaalle kansainvälisiä kilpailuja, vierailijoita ja tapahtumia
Juhlavuoden
myötä Saimaa houkuttelee erityisesti ruuasta kiinnostuneita
matkailijoita teemareiteillä sekä ruuan ja taiteen yhdistävillä
tapahtumilla ja palveluilla. Vuonna 2024 Saimaa toimii myös
kansainvälisen gastronomisten alueiden verkoston tapahtumapaikkana, kun
alueelle on kaavailtu vetovastuuta muun muassa nuorten huippukokkien
European Young Chef Award -kisasta, eri puolilta maailmaa saapuvien
asiantuntijoiden Platform Meeting -tapaamisesta sekä ruokalahjoja
esittelevästä World Food Gift Challenge -kisan järjestämisestä.
European Region of
Gastronomy -status on myönnetty Suomeen kerran aikaisemmin. Kuopio
vietti juhlavuotta vuonna 2020. Muun muassa Lonely Planet, Channel 5 ja
Madventures nostivat juhlavuoden esille, ja Visit Finland nimesi Kuopion
Suomen parhaiden matkakohteiden joukkoon vuonna 2021.
Yhteistyötä itäisen Suomen matkailun eteen kolmen maakunnan alueella
Etelä-Savon maakuntaliiton maakuntajohtaja Pentti Mäkinen
kertoo, että Saimaa European Region of Gastronomy on itäselle Suomelle
merkittävä yhdistävä tekijä ja kehittymisen mahdollisuus.
“Nopeasti
muuttunut maailmankuva vaatii uusia näkökulmia erityisesti matkailun
kehittämiseen meillä itäisessä Suomessa. Kansainvälinen status antaa
meille hienot edellytykset vahvistaa matkailuliiketoiminnan edellytyksiä
ja yhteistä Saimaa-brändiä. Juhlavuotta toteutetaan Etelä-Savon,
Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan välisenä yhteistyönä. Toivomme, että
useat toimijat lähtevät toteuttamaan ruoka-, kulttuuri-, ja
matkailuteemaisia kokonaisuuksia kansainvälisiä matkustajia
houkutteleviksi juhlavuoden sisällöiksi.”
Tavoitteena nostaa Saimaa Lapin ja Helsingin veroiseksi matkakohteeksi
European Region of Gastronomy –status on myönnetty hakukirjan ja kesällä 2022 Saimaalla vierailleen kansainvälisen raadin arvion perusteella. Maakuntarajat ylittävä yhteistyö kulttuurimatkailun edistämiseksi alkoi Itä-Suomessa jo Saimaa-ilmiöstä, jossa haettiin alueelle Euroopan kulttuuripääkaupungin statusta vuodelle 2026. Kulttuuripääkaupunkikisan voitti Oulu, mutta haun myötä International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism -järjestö tunnisti Saimaan potentiaalin European Region of Gastronomy –tittelin kantajaksi.
Hankejohtaja Sari Kaasinen iloitsee pitkäjänteisen yhteistyön kantamasta hedelmästä:
“Tämä status on iso kiitos ja palkinto kaikille, jotka ovat tehneet pitkään työtä alueemme vahvuuksien nostamiseksi kansainväliselle tasolle. Statuksen siivittämänä tavoitteemme on nousta Lapin ja Helsingin rinnalle Suomen merkittävimmäksi matkailualueeksi. Vuonna 2024 Saimaa tulee olemaan maailman mielenkiintoisimpia kohteita, jossa kansainväliset matkailijat saavat kokea Järvi-Suomen puhtautta ja ainutlaatuisuutta kaikilla aisteillaan. Tulemme luomaan kokonaisuuksia, jotka yhdistävät kulttuurin, taiteen ja ruuan ennennäkemättömällä tavalla.”
“Saimaa on salaisuus, joka on aika kertoa maailmalle”
Hotelli Punkaharjun johtaja, yrittäjä Saimi Hoyer uskoo vahvasti Saimaan viehätysvoimaan, ja on todistanut miten viime vuosina yrittäjät ovat yhdistäneet voimansa palvellakseen matkailijoita entistä laadukkaammin. Muun muassa Suomen parhaana ruokamatkailutuotteena 2019 palkittu Saimaa Gastronomy-verkosto yhdistää Hotelli Punkaharjun, Sahanlahti Resortin, TeaHouse of Wehmaisin ja Tertin Kartanon kulinaristiseksi reitiksi seudun järvimaisemissa. Juhlavuoden myötä alueelle on odotettavissa lisää yhteistyötä ruokamatkailijoiden palvelemiseksi.
“Saimaan alueen yrittäjät ovat jo vuosia työskennelleet yhteisen Saimaa-vision eteen. Kulkiessamme kohti European Region of Gastronomy –juhlavuotta 2024, toivon että myös me paikalliset ihmiset saamme muistutuksen alueemme ruokakulttuurin rikkaudesta ja innostumme Saimaan luonnon antimista. On aika uudistaa perinteitämme sekä jakaa monipuolinen ruokamme ja kulttuurimme maailman kanssa.”
Kuva yllä: Saimaa-hankejohtaja Sari Kaasinen (vas.) ja International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism -järjestön presidentti Diane Dodd