Suomalaiset luottavat ravintolahenkilökunnan siisteyteen
Suomalaiset pitävät paikallispubeja epäsiisteimpinä ja illallisravintoloita siisteimpinä ruokapaikkoina. Tärkein hyvästä hygieniasta kertova tekijä on ravintolan siisti ja puhdas yleisvaikutelma, mutta myös puhdas WC viestii mielestämme ravintolan korkeasta hygieniatasosta.
Public Washroom Opinion -barometri on SCA Torkin teettämä vuosittainen tutkimus, jossa kartoitetaan kahdeksan eri Euroopan maan kansalaisten hygieniakäsityksiä. Tänä vuonna teemana oli ravintoloiden puhtaus ja hygienia. Tutkimuksen tulokset julkaistaan 19. marraskuuta vietettävän World Toilet Dayn kunniaksi.
Barometri paljastaa, että suomalaisen ruokailijan mielestä tärkein ravintolan hygieniasta kertova tekijä on siisti ja puhdas yleisvaikutelma. Joka viidennen suomalaisen mielestä WC:n epäsiisteys on selvä merkki ravintolakeittiön huonosta hygieniasta. Lähes kaikissa muissa vastaajamaissa ravintolavieraat kiinnittävät kuitenkin vielä enemmän huomiota WC:n siisteyteen keittiön puhtautta arvioidessaan.
Tutkimuksen mukaan suomalaiset luottavat ravintolahenkilökunnan hygieniatasoon enemmän kuin muut eurooppalaiset. Puolalaisilla uskoa on vähiten. Suomalaisista jopa 94 prosenttia oletti ravintolahenkilökunnan pesevän kätensä WC:ssä käynnin jälkeen, mutta puolalaisista tähän uskoi vain 48 prosenttia. Lisäksi suomalaisista vain kahdeksan prosenttia ajatteli, että ravintolahenkilökunta saattaa joskus käyttää annoksissa lattialle pudonnutta ruokaa. Puolassa tähän uskoi 51 prosenttia vastaajista.
Suomalaiset ovat kuitenkin selvästi tyytymättömämpiä paikallispubien hygieniatasoon kuin muut eurooppalaiset. Yli puolet kyselyyn vastanneista suomalaisista oli sitä mieltä, että paikallispubit ovat yleisesti ottaen erittäin tai melko epäsiistejä. Esimerkiksi ranskalaisista tätä mieltä oli vain 17 prosenttia vastaajista. Parhaat arvosanat suomalaiset antoivat illallis- ja hotelliravintoloiden hygieniasta.
”Mielestäni ravintoloiden keittiöiden hygieniataso on sekä meillä, muissa Pohjoismaissa että Keski-Euroopan vanhoissa maissa keskimäärin hyvä ja turvallinen. Suomalaisissa ravintoloissa kiinnitetään kuitenkin varsin vähän huomiota toiletteihin, paitsi hotelleissa ja laaturavintoloissa. Niistä ei yleensä pidetä päivän aikana erityistä huolta, eivätkä suomalaiset ole erityisen siistejä. Silti tilat ovat lähes poikkeuksetta määräysten mukaisia ja teknisesti toimivia”, toteaa Suomen Gastronomien Seura ry:n puheenjohtaja Raili Koroma.
”Public Washroom Opinion -barometri on vuosittainen tutkimuksemme, jonka avulla haluamme korostaa hygienian tärkeyttä World Toilet Dayn yhteydessä. Barometri keskittyy joka vuosi hieman eri teemaan. Tänä vuonna tutkimme ihmisten käsityksiä ravintoloiden hygieniasta, sillä se on ollut meille viime vuosina tärkeä painopistealue”, kertoo Torkin avainasiakaspäällikkö Jouko Laitinen.
SCA Torkin järjestämään ja Netigaten toteuttamaan tutkimukseen osallistui yhteensä 593 suomalaista ja yli 4000 eurooppalaista. Tutkimus toteutettiin kahdeksassa Euroopan maassa: Suomessa, Ruotsissa, Ranskassa, Puolassa, Belgiassa, Hollannissa, Isossa-Britanniassa ja Saksassa.
World Toilet Dayn avulla pyritään kiinnittämään huomiota maailman eri kolkissa vallitseviin huonoihin hygieniaoloihin. World Toilet Dayta vietettiin ensi kerran vuonna 2001, jolloin myös perustettiin päivän lanseerannut World Toilet Organization -yhdistys.