Lentoyhtiöille povataan USD 2,3 miljardin tappiota vuonna 2008
Kansainvälinen ilmakuljetusliitto IATA on kuluvan kuun alkupäivinä pidetyssä yleiskokouksessaan Turkin Istanbulissa (IATA 64th Annual General Meeting & World Air Transport Summit) tarkistanut lentoliikenteen maailmanlaajuista tulosennustetta roimasti alaspäin. (Ks. myös Matkaviikon kokousuutinen 3.6.2008).
IATA ennustaa nyt lentoliikenteen yhteenlasketuksi tulokseksi vuodelta 2008 USD 2,3 miljardin tappiota. Tulosarvionsa IATA perustaa raakaöljyn Brent-laadun hintaan USD 106,50 tynnyriltä.
Tulosennuste rojahti peräti USD 6,8 miljardia alaspäin ja nyt siis tuntuvasti tappiolliseksi. Vielä edellisessä, maaliskuisessa toimialan tulosennusteessaan IATA arvioi lentoyhtiöiden yhteenlasketun tuloksen 2008 kipuavan USD 4,5 miljardia plussalle.
Lentoyhtiöiden yhteenlaskettu polttoainelasku vuodelta 2008 on USD 176 miljardia (USD 106,50 tynnyrihinnalla) ja polttoaineen osuus on jo 34 % toimintakuluista.
Vertailun vuoksi kahden vuoden takaiset 2006 luvut kertovat USD 136 miljardin kokonaislaskusta, 29 % koko toimintakuluista. Vuonna 2002 lasku oli USD 40 miljardia, mikä tuolloin tarkoitti 13 %:n osuutta kokonaistoimintakuluista.
IATA pääjohtaja Giovanni Bisignani varoittaa, että öljyn hinta saattaa yhä nousta. ”USD 135 tynnyrihinta veisi lentoliikenteen jopa USD 6,1 miljardin tappioihin.
IATA:n mukaan kuluvan vuoden aikana jo 24 lentoyhtiötä, näistä puolet Euroopassa, on kaatunut huimasti kallistuneeseen polttoaineen hintaan ja sen aiheuttamaan kysynnän heikkenemiseen.
Myös Euroopan aluellisten lentoyhtiöiden järjestö ERA arvioi kuluvan vuoden 2008 olevan lentoliikenteelle vaikein sitten vuoden 2001.
Matkailijat luopuvat ensimmäiseksi lyhyistä viikoloppulomista ja vuoden kakkoslomista kohonneiden hintojen vuoksi.
Atlantin yli Euroopan ja USA:n välillä lentäneet pelkän bisnesluokan lentoyhtiöt ovat nyt kokonaan kuolleet, kun Silverjet hiljattain teki seuraa MAXjetille ja Eos Airlinesille matkalla lentoyhtiöiden hautausmaalle.
Vaikka monilla yhtiöillä on loistava tulosvuosi takanaan, analyytikot varoittavat, että kesän jälkeen näkymät voivat olla miten synkät tahansa. (EH)