Jyväskylän ammattikorkeakoulun (Jamk) koordinoiman vastuullisen matkailun verkoston pohjoismaisessa yhteistyössä järjestettävä seminaariviikko pureutuu vastuullisen matkailun ajankohtaisiin aiheisiin, kuten ilmastonmuutokseen ja matkailuun, esteettömyyteen ja eettisyyteen matkailussa, konkreettisiin toimiin vastuullisuuden edistämisessä sekä matkailun uusiin muotoihin.
Jyväskylän ammattikorkeakoulun (Jamk) koordinoima Vastuullisen matkailun verkosto (ICRT Finland) järjestää yhteistyössä pohjoismaisten partnereiden kanssa 18.–22. maaliskuuta ensimmäisen pohjoismaisen vastuullisen matkailun online-seminaariviikon, joka kokoaa asiantuntijoita aiheen ympärille.
Jamkin lisäksi tapahtumaa on järjestämässä Dalarna University ja Region Västerbotten Tourism Ruotsista, Hólar University ja Icelandic Tourism Research Centre Islannista, University of Southern Denmark Tanskasta, University of Stavanger Norjasta, Itä-Suomen yliopisto ja Visit Finland Suomesta sekä globaali International Centre for Responsible Tourism (ICRT Hub) -verkosto.
”Vastuullinen matkailu on hyvin kokonaisvaltaista toimintaa kestävään tulevaisuuteen katsoen. Ilmastonmuutos on vuosien saatossa vakiinnuttanut paikkansa keskustelussa syystäkin, mutta yhä enemmän on nostettu myös sosiaalista vastuullisuutta, miten eettiset ja esteettömyyteen liittyvät asiat huomioidaan matkailussa, ja miten matkailun uudet muodot tukevat sosiaalista kestävyyttä. Esimerkiksi uudistava matkailu on noussut keskusteluun vahvana ideologisena käsitteenä, jonka periaatteena on tuottaa matkailulla kohteeseen ja paikallisyhteisöön positiivisia vaikutuksia, ja jota voisi toteuttaa esimerkiksi vapaaehtoismatkailun konseptia hyödyntäen,” toteaa tapahtuman koordinaattori Riitta Koivisto Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.
Pohjoismaista yhteistyötä on tehty jo muutamien vuosien ajan, ja tulossa on tämän kevään aikana myös yhteisjulkaisu vastuullisen matkailun hyvistä käytänteistä. Online-seminaariviikosta on tarkoitus tehdä vuosittain toistuva tapahtuma, joka kokoaa sekä alan opiskelijat että elinkeinon edustajat kuin myös koulutus- ja tutkimushenkilöstön keskustelemaan ajankohtaisista teemoista ja verkostoitumaan yli maarajojen.
Maanantaista perjantaihin iltapäiviin sijoittuva ohjelma on täynnä kiinnostavia puheenvuoroja merkittäviltä matkailun asiantuntijoilta ympäri maailman. Jokaisella päivällä on oma teemansa, ja ohjelma sisältää puheenvuorojen lisäksi vuorovaikutuksellisia työpajaosuuksia ja keskusteluja. Viikon ensimmäisten luentojen puhujana toimii Harold Goodwin, kansainvälisen ICRT-verkoston perustaja, joka tunnetaan yhtenä vastuullisen matkailun keskeisimmistä edistäjistä maailmassa. Visit Finlandin asiantuntijat Liisa Kokkarinen ja Hanna Muoniovaara valottavat minkälaista kehittämistyötä vastuullisuuden eteen tehdään Suomessa, ja minkälaisia ilmastotoimia matkailussa toteutetaan. Tiistain ohjelmassa Kajsa Åberg, Kristin Godtman Kling ja Lina Nillson tuovat esiin erilaisia näkökulmia esteettömyyden edistämiseksi matkailussa esittäen konkreettisia esimerkkejä Ruotsista. Matkailun eettisiin haasteisiin pureudutaan keskiviikkona Åsa Helen Grahnin (Norja), Anne-Mette Hjalagerin (Tanska) ja Ioanna Farsarin (Ruotsi) johdolla. Torstain iltapäivä tuo esiin konkreettisia työkaluja vastuullisuuden edistämiseen Gústaf Gústafssonin, Ásta Kristín Sigurjónsdóttirin ja Jessica Aquinon johdattamana pohjoismaiden saarivaltiosta Islannista. Viikon viimeinen sessio tarkastelee matkailun uusia muotoja sekä vastuullisuusviestintää Katja Pasasen, Elli Vennon, Minna Tunkkari-Eskelisen ja Rositsa Röntysen puheenvuorojen sekä pohjoismaisista keskustelijoista koostuvan, Guðrún Þóra Gunnarsdóttirin moderoiman paneelikeskustelun kautta.
Seminaari on kaikille avoin ja maksuton.
Aika: 18.–22.3.2024 päivittäin klo 14–17.
Paikka: Zoom