”Perustuotannosta ruokamatkailuun ulottuva kokonaisuus”
Gotlanti, jonne Suomesta pääsee kesällä sekä lentäen että laivalla on myös Ruotsin vuoden 2013 ruokapääkaupunki, Matlandethuvudstaden. Arvonimen se sai jo alkuvuodesta kovassa kisassa seitsemän muun loppukilpailuun päässeen kaupungin kanssa.
Gotlanti kantaa vuoden ruokapääkaupungin arvonimeä koko vuoden 2013 ajan. Nimitys mainitaan osoitukseksi laadusta ja pitkäjänteisestä ja määrätietoisesta työstä, jota on tehty tuotannossa, jalostuksessa ja ruoanvalmistuksessa. Gotlanti on ennestään laajalti tunnettu varhaisvihannesten ja tryffelien kaltaisista tuotteista, mutta nimityksen ansiosta huomio kiinnittyy myös muihin piirteisiin.
Vuoden mittaan on tehty ja tehdään suuria panostuksia tavoitteena sekä kehittää Gotlannin ruokakulttuuria että myös vakiinnuttaa ruokapääkaupunki/Matlandethuvudstaden -käsite sekä Ruotsissa että kansainvälisesti. Tämä puolestaan kulkee käsi kädessä Ruotsi-vision – ruoan uuden mahtimaan – kanssa.
”Gotlannissa on elinvoimainen maatalous, jolla on vahvat yhteydet uutta luovaan elintarvikkeiden jalostukseen. Täällä on laaturavintoloita, luonnonläheisiä ateriaelämyksiä ja pyrkimys lisätä paikallisten raaka-aineiden osuutta ravintola- ja laitosruoassa sekä vähentää ruokahävikkiä. On jännittävää nähdä, miten laitosruokailua koskevat tavoitteet toteutuvat. Ruokasaari Gotlanti ottaa lähtökohdakseen perustuotannon. Aurinkoinen ilmasto ja kalkkipitoinen maaperä luovat edellytykset erinomaiselle laadulle ja ainutlaatuisten, luonteeltaan erottuvien, sekä kansallisesti että kansainvälisesti kiinnostavien tuotteiden kehittämiselle. Gotlanti valitaan vuoden 2013 ruokapääkaupungiksi tavoitteellisen työn ansiosta ja siksi, että Gotlanti tarkoittaa ruokaa!”, kuuluivat tuomariston perustelut, kun Gotlanti sai ruokapääkaupungin arvonimen.